x

Astronauti pobedili gravitaciju u Beogradu

Astronauti pobedili gravitaciju u Beogradu Autor fotografije: Marko Đurić
Kakav spektakl! Tako bi ukratko mogao da se opiše današnji Red Bull Gravity Challenge održan ispred Shopping Centra Ušće na kome je učestvovalo 16 timova. Više od 1.000 ljudi bodrilo je timove u njihovom pokušaju da u svojim ručno pravljenim letelicama bezbedno prizemlje jaje sa 15 metara visine.

Lepo vreme i sunce išli su na ruku i takmičarima i publici, energična atmosfera i dobro raspoloženje nisu izostali pa se i ceo događaj pretvorio u veliku žurku na otvorenom. Od samog starta bilo je jasno da će konkurencija biti veoma žestoka jer su se timovi maksimalno potrudili oko izgleda svojih letelica, ali i oko performansa. Videli smo impresivne plesne poteze, komične skečeve, čak i neke pirotehničke eksperimente što je celom događaju dalo posebnu atrakciju. U jednom trenutku se i čitav sudijski tim našao na podijumu plešući sa članovima tima. Što se jaja tiče, neka su doživela svoj prvi let, druga su nažalost izgubila borbu protiv Njutnovog zakona gravitacije. Sudije, među kojima su bili košarkaš Nikola Kalinić, naš akro paraglajderista Petera Lončar i „Leteći parlament“ (Aleksandar Raičević, Sofija Matić, Ilija Popović, Milica Vukliš i Mina Fu Smiljanić), su ocenjivale kreativnost odnosno izgled letelice, performans takmičara kao i to da li je jaje preživelo. Nisu imali ni malo lak zadatak. Na trećem mestu našao se Angry tim sa 25 poena, na drugom mestu Fakin Borders sa 26 poena, a zakonu gravitacije najbolje su prkosili Astronauti – Sandra Rakić, Antonije Mihailović i Aleksandar Ranković sa Fakulteta organizacionih nauka, koji su osvojili 28 poena.

„Osećaj je predobar, uspeli smo kao ekipa i drago nam je što smo osvojili ovo takmičenje!“ rekli su Astronauti nakon pobede. „Trebalo nam je mesec dana da napravimo letelicu i osmislimo performans. Zapitali smo se kako preživljavaju piloti i astronauti, to nas je inspirisalo i na osnovu toga smo konstruisali NASA letelicu. Testirali smo je nekoliko puta pre takmičenja i svaki put je jaje preživelo. Mi smo pobedili gravitaciju,“ kažu Sandra, Antonije i Aleksandar koji se poznaju još iz srednje škole, a sada su kolege na fakultetu.

„Znali smo da su Red Bullovi događaji uvek fantastični, a sada smo se iz prve ruke uverili u to. Ovo nam je prvo učešće na jednom ovako zanimljivom i kreativnom takmičenju i nadamo se budućim takmičenjima,“ kaže pobednička ekipa koju kao nagradu očekuje tandem skok padobranom.

Na polovini takmičenja nastupio je naš najbolji fristajl fudbaler Nikola Đota Milošević čije su majstorije sa loptom potpuno oduševile publiku, dok se za dobru muziku pobrinuo di-džej Me-High-Low.

I sudije će otići sa odličnim utiscima. „Zaista sam zadovoljan kako je sve ovo izgledalo, takmičari su imali izuzetno kreativne performanse i uživali smo. Meni lično su se najviše dopale letelica koja je bila napravljena kao avion, kao i pobednička letelica Astronauta čije je kompletan nastup zaista bio vrhunski i zasluženo su pobedili.“ rekao je Petar Lončar.

Ovo je bilo poslednje Red Bull Gravity Challenge takmičenje, prethodna tri su održana u Kragujevcu gde su trijumfovali Pilićari, u Nišu gde je pobedu odneo tim Džingis kanovi, a Gear Team bio je najbolji u Novom Sadu.

Datum: 10.05.2015. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...