x

Arunovićevoj zlato, Arsovićevoj i Stefanoviću bronze u finalu Svetskog kupa

Arunovićevoj zlato, Arsovićevoj i Stefanoviću bronze u finalu Svetskog kupa
Fantastičan dan za srpsko streljaštvo u finalu Svetskog kupa na olimpijskom strelištu u Minhenu: osvojene su tri medalje i tri kristalna globusa Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF). 

Zlato je i veliki kristalni globus pripali su Zorani Arunović za pobedu vazdušnim pištoljem, bronze i male kristalne globuse osvojili su vazdušnom puškom Andrea Arsović i Milutin Stefanović!

U finalu su gađale Bobana Veličković i zauzela četvrto mesto vazdušnim pištoljem i Ivana Anđušić Maksimović koja je peta vazdušnom puškom. Prvog dana sedmo mesto MK pištoljem zauzeo je Damir Mikec.

Zorana Arunović osvojila je veliki kristalni glubus vazdušnim pištoljem 198,5 krugova. Završnica finala, u kome su se na prve dve pozicije smenjivale Arunovićeva i Grkinja Korakaki, bila je veoma uzbudljiva.  Posle 18 dijabola mlada Korakaki, koja je svojevremeno gađala za Smederevo, imala je prednost od 0,7 krugova (180,5:179,8). Pre toga Arunvićeva nije iskoristila dva slaba hica Grkinje i u finale finala ušla je sa “minusom”. Korakaki je 19. dijabolom “ubila” 9,4 kruga, Arunovićeva 9,0 i prednost Grkinje je porasla na 1,1 krug. Poslednjom 20. dijabolom Arunovićeva je, međutim, pogodila dobrih 9,7 krugova, Grkinja 8,4 i titula je otišla u Srbiju sa 0,2 kruga prednosti!

Druga srpska predstvnica u ovoj disciplini Bobana Veličković osvojila je četvrto mesto sa 157,7 krugova. Nije izdržala nalet Ruskinje Jaskevič koja je u 12 poslednjih dijabola imala deset dobrih centara a Veličkovićeva samo tri uz jednu “osmicu” i pala je na četvrto mesto, iako je stalno bila na trećoj poziciji. 

Srebrni kristalni globus pripao je Ani Korakaki sa 198,3 kruga, dok je bronzu osvojila Ljubov Jaskevič iz Rusije sa 178,9 krugova.

Pre finala, koje je vredeleo 380 krugova, Arunovićeva je bila osma sa 380 krugova (po serijama 95, 97, 95, 93), dok je Veličkovićeva ušla u raspucavanje za medalje kao treća sa izvanredih 388 krugova (95, 98, 97, 98). I Kostevič iz Ukrajine i Korakaki imale su po 388 krugova.

- Najvažniji cilj, osvajanje olimpijske vize nisam ispunila ove godine i šta mi je drugo preostalo nego da zlatnim medaljama popravljam utisak – našalila se Zorana Arunović posle finala.- Ovo zlato i kristalni globus, koje, iskreno, nisam očekivala mogli su jedino da “izvuku” godinu, jer ovo je u streljaštvu isto što i gren slem turnir u tenisu. U osnovnom delu nije bilo baš najbolje, ali na sreću, dovoljno za finale gde sam ušla na osnovu više unutrašnjih centara 9:7 u odnosu na devetoplasiranu Bugarku Bonevu. U finalu sam bila vodeća do samog kraja kada sam “devetkama” pala na drugo mesto. U finalu finala u poslednjem hicu bila sam smirenija,  Korakaki nije izdržala… U prvom tretku nisam znala da sam pobedila, tek posle nekoliko sekundi kada su počeli da me fotografišu shvatila sam da sam prva…

Trener Zorane Arunović, Jelena Arunović je istakla:
- Zlato na Evropskim igrama, zlato na poslednjem Svetskom kupu i zlato u finalu Svetskog kupa predstavljaju, ipak,  sjajan bilans sezone koja nije počela onako kako smo želele. Bilo je, na nesreću,  mnogo padova i prosečnih rezultata koji nisu davali realnu sliku Zoraninih mogućnosti. Čestitam i ostalim osvajačima medalja, Andrei i Milutinu. Završni ciklus pred ovo takmičenje Zorana i Andrea su trenirale zajedno u Partizanu i želela bih da se zahvalim i treneru Doneviću na gostoprimstvu. Naši medaljaše u nedelju očekuje revijalni “Trofej šampiona” gde je prva nagrada 5.000 evra.

Zorani Arunović je ovo treći kristalni globus u šest učešća u finalu Svetskog kupa. Prošle godine u Gabali zauzela  je osmo mesto vazdušnim pištoljem. U Minhenu 2013. osvojila dva srebra i dva mala kristalna globusa i jedna je od retkih svetskih strelaca koji je u finalu Svetskog kupa bila na postolju sa oba oružja. U Vroclavu 2011. bila je četvrta vazdušnim pištoljem, u Bangoku 2012. peta vazdušnim pištoljem, u Minhenu 2010. šesta vazdušnim i 12. MK pištoljem. Plasirala se ove godine osvajanjem zlata vazdušnim pištoljem na poslednjem ovogodišnjem Svetskom kupu u Gabali.

Andrea Arsović, osvojila je bronzanu medalju i mali kristalni globus vazdušnom puškom sa 186,4 kruga i to nakon raspucavanja, jer je  posle 18 dijabola imala isti rezultat sa Indijkom  Apurvi  Čandelom (186,4). Indijka je u dodatnom hicu bila uspešnija (10,8:10,1) i ušla je u finale finala sa Elaheh Ahmadi iz Irana, koja je na kraju osvajila zlato i veliki kristalni globus sa 207,5 krugova. Srebro i mali kristalni glubus pripali su Čandeli sa 206,7 krugova.

Druga srpska predstavnica u ovoj discipnini Ivana Maksimović plasirala sa na peto mesto sa 144,2 kruga. 

Pre finala Arsovićeva je sa 414,1 krug bila sedma, a Ivana Maksimović sa 414,1 krug osma. Najbolji rezltat osnovnog dela postavila je Kineskinja Siling Ji sa 421,1 krug.
Ovo je treći kristalni globus u karijeri Andree Arsović u šest učešća  u finalu Svetskog kupa i svih šest puta je gađala u plej ofu za medalje. U Gabali 2014. osvojila je vazdušnom puškom drugi put za redom “srebrni” kristalni globus, posle Minhena 2013. kada je bila druga MK puškom trostav. Šesta mesta vazdušnom puškom ima iz Minhena 2013, Bangkoka 2012. i Minhena 2010. Plasirala se ove godine osvajanjem zlata vazdušnom puškom u Fort Beningu.

- Teško sam gađala osnovni deo i loše počela finale sa tri slaba hica 9,9, 10,3 i 10,1 – rekla je Andrea Arsović posle meča.- Ali, nisam bila zabrinuta jer sam znala da će početi da dolaze “jaki” centri i tako je i bilo. U raspucavanju za ulazak u finale finala sa Indijkom, pogodila samo 10,1 krug a ono skoro maksimalan rezultat 10,8  i prošla je dalje u finale finala. Ipak sam prezadovoljna, lep kraj sezone i što je najbolje nastavila sam kontinuitet osvajanja trofeja u finalu Svetskog kupa. Treći put za redom sam na postolju posle dva srebra 2013. i 2014.

Dragan Donević, njen trener, je istakao:
- Na trenizima smo intenzivno vežbali finale i to se isplatilo. Završiće godinu na drugom mestu svetske rang liste i zasta je ovo bila dobra sezona – zlato na Evropskim igrama u Bakuu, zlato u miksu na EŠ sa Milutinom Stefanovićem, zlato na Svetskom kupu vazdušnom puškom u Fort Benigu i sada bronza u najelitnijem takmičenju  sezone, finalu Svetskog kupa.

I Milutin Stefanović osvojio je mali “bronzani” kristalni globus vazdušnom puškom sa 184,6 krugova. Veliki kristalni globus ISSF i zlatna medalja pripali su Kinezu Haoran Jangu sa 207 krugova (pobedio je i 2013. takođe u Minhenu), dok je srebro osvojio Ukrajinac Oleh Carkov sa 206,6 krugova. 

Stefanović je u finale ušao kao sedmi sa 625,9 krugova. Finale je vredelo 625,2 kuga. Najbolji pre finala bio je Vladimir Maslenikov (Rusija) sa 633,4 kruga. Drugi je bio mladi Kinez Haoran Jang sa 632,7 krugova što je ujedno bio i novi juniorski svetski rekord osnovnog dela. Stari je držao takođe Jang 632,1 krug sa Šampionata sveta prošle godine u Granadi.

Milutin Stefanović je drugi put gađao u u finalu Svetskog kupa. Prošle godine u Gabali zauzeo je deveto mesto vazdušnom puškom. Ove godine se kvalifikovao kao pobednik vazdušnom puškom u Fort Beningu.

- Veoma sam srećan zbog ove medalje i kristalnog globusa, koji su  došli na kraju, za mene, veoma uspešne sezone jer sam osvojio olimpijsku vizu, evropsko zlato vazdušnom puškom u miksu sa Andreom Arsović i zlato na Svetskom kupu u Fort Beningu. U finalu je moglo da bude i malo bolje, posle 16 dijabola Carkov mi je bežao 0,4 kruga, ali je u naredne dve bio bolji 10,5 i 9,8 a ja 10,0 i 9,7 i ostavio me na trećoj poziciji - pričao je Miltun Stefanović.- Kristalni globus, ma koje veličine bio, uvek je  veliki trofej, jer ne treba zabraviti da u finalu Svetskog kupa gađaju najbolji od najboljih…

Strelci Srbije su u finalu Svetskog kupa osvojili do sada ukupno 29 medalja – 14 zlatnih i ujedno i velikih kristalnih globusa ISSF, 11 srebnih i četiri bronzane.

Velike kristalne globuse imaju Jasna Šekarić (šest), Goran Maksimović (tri), Lidija Mihajlović, Nemanja Mirosavljev, Stevan Pletikosić, Andrija Zlatić i Zorana Arunović (po jedan).

Jasna Šekarić 10 (6 – 3 – 1)
Goran Maksimović 4 (3 – 1 – 0)
Lidija Mihajlović 3 (1 – 2 - 0)
Zorana Arunović 3 (1 – 2 - 0)
Nemanja Mirosavljev 2 (1 – 0 – 1)
Stevan Pletikosić 1 (1 – 0 – 0)
Andrija Zlatić 1 (1 – 0 – 0)
Andrea Arsović 3 (0 – 2 - 1)
Ivana Maksimović 1 (0 – 1 – 0)
Milutin Stefanović 1 (0 – 0 – 1)

Datum: 06.09.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...