x

Finale Svetskog kupa dogodine u Bolonji od 4. do 10. oktobra

Finale Svetskog kupa dogodine u Bolonji od 4. do 10. oktobra

Međunarodna federacija streljačkih sportva (ISSF) saopštila je  termine finala Svetskog kupa  u 2016. Puškom i pištoljem za kristalne globuse ISSF strelci će se boriti u Bolonji od 4. do 11. oktobra 2016, dok će se u gađanju glinenih golubova završni turnir sezone održati u Rimu od 11. do 16. oktobra.

Srbija već ima jednog kvalifikovanog strelca, jer je, po pravilima ISSF automatski pravo učešće stekla Zorana Arunović kao branilac titule, pošto je ove godine u Minhenu pobedila vazdušnim pištoljem i osvojila veliki kristalni globus ISSF.  Vajld karte u 2016. dobiće i osvajači olimpijskih medalja u Riju. Kvalifikovaće se i po osam takmičara i takmičarki u svakoj disciplini na osnovu broja bodova dobijenih za rezultat i plasman u četiri Svetska kupa puškom i pištoljem u 2016: Bangok (1 – 3. mart), Rio de Žaneiro – predolimpijski turnir (13 – 25. april), Minhen (19 – 26. maj) i Baku (17-27. jun). Svetski kupovi u gađanju glinenih golubova su u Nikoziji u martu, u Riju u aprilu i u Bakuu i San Marinu u julu.  

Bodovi za odlazak na finale, na Svetskim kupovima dobijaju se za za plasman (15 za prvo, deset za drugo, osam za treće mesto…) i rezultat (15 bodova za rezultat bolji ili jednak svetskom rekordu, 14 za rezultat slabiji za krug, 13 za rezultat slabiji za dva kruga…). Srbija je ove godine imala šestoro kvalifikovanih strelaca za finale u Minhenu koji su osvojili tri kristalna globusa - veliki za pobedu vazdušnim pištoljem Zorana Arunović i dva mala, “bronzana”, Andrea Arsović i Milutin Stefanović (oboje vazdušnom puškom). U finalu su gađale Bobana Veličković i zauzela četvrto mesto vazdušnim pištoljem i Ivana Anđušić Maksimović koja je bila peta vazdušnom puškom, dok je sedmo mesto MK pištoljem zauzeo Damir Mikec.

U konkurenciji  15 zemlja, čiji su strelci osvajali medalje u finalu Svetskog kupa ove godine u Minhenu, Srbija je sa tri trofeja (zlato i dve bronze) bila peta. Kina je imala šest medalja (3 – 1 - 2), SAD dve (2 – 0 – 0), Rusija pet (1 – 2 – 2), Nemačka 3 (2 – 2 - 0). Iza Srbije bili su Francuska i Iran sa po jednom zlatnom medaljom.


Na četiri Svetska kupa i u finalu Svetskog kupa ove godine srpski strelci su osvojili ukupno devet medalja (5 – 2 - 2) i po tome su bili četvrta nacija od 30 zemalja čiji su takmičari bili na pobedničkim postoljima. Kina je bila neprikosnovena sa 36 trofeja (15 – 13 – 8), ispred SAD sa 9 (5 – 3 - 2) i Nemačke sa 10 (5 - 2- 3). Iza Srbije našle su se Koreja sa 15 (3 – 6 - 6) i Rusija sa 15 (3 – 5 - 7) itd.

Datum: 10.10.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...