x

Određeni domaćini svetskih kupova u streljaštvu 2016-2018

Određeni domaćini svetskih kupova u streljaštvu 2016-2018
Međunarodna federacija streljačih sportova (ISSF) sa sedištem u Minhenu objavila je ko su domaćini Svetskih kupova i velikih streljačkih takmičenja od 2016. do 2018.  Glasanje, ko će dobiti organizaciju, bilo je na sednici Administrativnog saveta 8. i 9. septembra u Lonatu uoči Šamionata sveta u gađanju glinenih golubova.

Kao što je Info centar već najavio, i zvanično je promenjen organizator Svetskog kupa i u olimpijskoj 2016. umesto u Granadi u Španiji,  održaće se u u Bakuu u Azerbejdžanu gde su ove godine na prvim letnjim Evropskim igrama strelci Srbije bili najuspešniji sportisti u srpskoj ekspediciji  sa četiri zlatne medalje (dve Damir Mikec - MK i vazdušni pištolj, Zorana Arunović- vazdušni pištolj i Andrea Arsović – vazdušna puška).

Interesantno je da će se u 2017. održati samo po tri Svetska kupa  u klasičnom streljaštvu i u gađanju glinenih golubova. ISSF je odlučio da smanji broj takmičenja, pogotovo u godini kada nisu za kvote. Juniorsko Prvenstvo sveta (puška, pištolj) održaće se 2017. u Sulu u Nemačkoj.

U 2018. kada će se u Čangvonu u Koreji održati “veliki” Šampionat sveta od 31. avgusta do 14. septembra (sve discipline), ujedno i  prvo takmičenje za olimpijske vize za Tokio 2020, planirana su po četiri Svetska kupa (puška, pištolj i glineni golubovi) ali i dva juniorska Svetska kupa.

Svetski kupovi (puška, pištolj) u 2016. su po ovom rasporedu: Bangok (1 – 3. mart), Rio de Žaneiro – predolimpijski turnir (13 – 25. april), Minhen (19 – 26. maj) i Baku (17-27. jun). Svetski kupovi u gađanju glinenih golubova su u Nikoziji u martu, u Riju u aprilu i u Bakuu i San Marinu u julu.  Finala svetskog kupa su dodeljena Bolonji (puška i pištolj) i Rimu (glineni golubovi) ali termini nisu određeni.

U 2016. poslednje kvalfikaciono takmičenje za OI u Riju  biće Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem u Đeru u Mađarskoj od 22. do 28. februara. U gađanju glinenih golubova za evropske titule će se boriti strelci u Linjanu u julu.

Prvenstvo Evrope za juniorske kategorije MK oružjem u 2106. biće u Talinu od 13. do 19. juna.  Juniorski Svetski kupovi održaće se u Sulu u od 29. marta do 6. aprila i u Gabali od 16. do 23. septembra.

Najznačanije takmičenje, Olimpijske igre u Riju iduće godine su od 5. do 21. avgusta. Srbija do sada ima devet olimpijskih viza.

U 2017.  Svetski kupvi puškom i pištoljem su u su u Gabali, Minhenu i Nju Delhiju, a u gađanju glinenih golbova u Akapulku, Nikoziji i Nju Delhiju.  Mediteranske igre su u Taragoni u Španiji od 30. juna do 9. jula.

Četiri stepenice do Šampionata sveta u Čangvonu u 2017. biće Svetski kupovi (puška i pištolj) u Fort Beningu, Minhenu, Čangvonu i Gvadalahari, a u gađanju glinenih golubova u Mosti (Malta), Tuksonu (SAD), Čangvonu i Gvadalahari.  Dva junorska Svetska kupa biće u Sulu i Sidneju. Četvrte letnje Olimpijske igre mladih održaće se od 2. do 12. oktobra u Buenos Ajresu u Argentini.  Za 2017. i 2018. još nisu utvrđeni svi termini. 

Datum: 26.09.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...