MasterCard izveštaj o navijačkim strastima

Dok se Evropa priprema za finale UEFA Lige šampiona koje će u subotu, 6. juna, odigrati Juventus i FK Barselona u Berlinu u Nemačkoj, „Izveštaj o navijačkim strastima“- novi izveštaj kompanije MasterCard koja je uključila 5.000 evropskih navijača analizira jedinstvene i fantastične razlike među fudbalskim navijačima širom kontinenta. 

Prema rezultatima ovog izveštaja, navijači u Italiji (73%) su sujeverniji po pitanju fudbala od bilo koje druge evropske nacije, a za njima slede drugoplasirani španski navijači. Skoro polovina Italijana (47%) oblači neki talični odevni predmet tokom meča, 20% insistira na tome da sedi na istom mestu tokom svake utakmice, a 13% jedu ili piju istu hranu ili piće. Preko 40% Španaca je takođe priznalo da nosi taličnu odeću, a najmanje sujeverni navijači u Evropi dolaze iz Portugala, gde samo 23% ima bilo kakvo sujeverje; sto je slučaj i u Švedskoj (24%) i Holandiji (29%).

Za neke narode, fudbal je religija koja se živi i diše na dnevnom nivou. To je naizraženije u Italiji, gde 69% navijača je odlučilo da propusti važan porodični događaj ne bi li prisustvovalo fudbalskom meču. Španci nisu daleko, sa 60% navijača koji su izabrali fudbal pre porodice, dok su Francuzi treći sa 52%. 

Sve u svemu, ovo istraživanje na uzorku od 5.000 ljudi otkrilo je da je značajnih 43% zanemarilo porodične obaveze da bi podržalo svoj tim. Ovo je najzastupljenije u dobu od 25 do 34 godine. Portugal je sa druge strane drugačiji – tamo je svega 19% priznalo da fudbal vrednuje više od porodice. 

Drugi ključni rezultati istraživanja između ostalog su:
Više od trećine navijača (35%) je nekada u prošlosti uzimalo bolovanje da bi prisustvovalo fudbalskoj utakmici. Ovo je najizraženije u Italiji, gde 51.9% nije otišlo na posao da bi gledalo utakmicu.

Španski navijači su najposvećeniji utakmicama na gostujućem terenu, sa 92,8% navijača koji su putovali u inostranstvo da bi navijali za svoj tim.

Portugalski (63%) i švedski (51%) navijaču najmanje putuju i uglavnom biraju da navijaju od kuće.

Engleska (23%) je za malo prevazišla Španiju (22%) kao izabrana destinacija navijača za gledanje fudbala u inostranstvu. Italija (12%) i Nemačka (10%) su na trećem i četvrtom mestu.

Španski navijači najviše troše na utakmice u gostima– prosečno 457 funti po čoveku. Italijani troše 398 funti po glavi, a Francuzi 351. Ukupno gledano, 250 funti (15%) je prosečna količina novca koju potroši fudbalski navijač u inostranstvu.

Mađarski navijači (69%) često produže putovanje kada otputuju da gledaju fudbalsku utakmicu i ostanu tri ili više dana, dok Portugalci (29%) više vole da ostanu samo jedan dan.

„Izveštaj o navijačkim strastima“ kompanije MasterCard, koja je zvanični organizator izbora igračkih maskota za UEFA Ligu šampiona, takođe je pitao navijače iz 11 različitih zemalja da glasaju za po njima najboljeg igrača u istoriji ovog takmičenja. U anketi kompanije MasterCard u kojoj je učestvovalo više od 5.000 navijača, Lionel Mesi je izabran za najboljeg igrača ovog takmičenja sa čak 27% glasova. 

Napadač FK Barselone se plasirao iznad bivše zvezde Real Madrida Zinedina Zidana koji se našao na drugom mestu (12%), i Kristijana Ronalda koji je bio treći (11%). Brazilski napadač Ronaldo (7%) zauzeo je četvrto mesto, a Dejvid Bekam (4%) peto. 

Iznenađuje podatak da je najveći deo glasova za Mesija potekao od grupe navijača starijih od 55 godina (33%), a ne od mlađe generacije. Argentinska zvezda je pobedila u anketama kompanije MasterCard u Engleskoj, Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Turskoj, Rusiji i Mađarskoj. Zidan je pobedio u svojoj rodnoj Francuskoj, a Ronaldo u svojoj Portugaliji.

Istraživanje je takođe pokazalo da fudbalski navijači više vole da koriste i kartice i gotovinu (40%) kada plaćaju hranu, piće, putovanje i ostale troškove povezane sa odlaskom na fudbalski meč, nego što koriste samo jedan način plaćanja.

Mihael Balak, menadžer MasterCard igračkih maskota za finale UEFA Lige šampiona u Berlinu, prokomentarisao je: „Fudbal bez navijača ne bi bio isti. Oni su puls igre i njihova ljubav prema fudbalu je neverovatna. Kada izađete iz tunela, zvuk koji oni stvaraju vas pogodi i daje vam veliki podstrek kao igraču. Navijači su neprocenjivi. ”

En Kerns, predsednica sektora za međunarodna tržišta u kompaniji MasterCard, kaže: „Fudbalski navijači vole svoj tim i gledanje utakmice im jako mnogo znači. Uradiće sve da podrže svoj tim, potrošiti novac na put u inostranstvo, propustiti porodične događaje, nositi taličnu odeću i biti sujeverni. Kompanija MasterCard pomaže navijačima da se povežu sa svojim strastima povezujući ih sa neprocenjivim iskustvima kao što je finale UEFA Lige šampiona. „Izveštaj o navijačkim strastima“ naglašava da, iako se mnogo razlikujemo u načinima na koje podržavamo svoj tim, ljubav koju delimo prema ovoj prelepoj igri može nas ujediniti i stvoriti neprocenjive momente i sećanja.“
 
Istraživanje „Izveštaj o navijačkim strastima“ sprovela je kompanija Censuswide za potrebe kompanije MasterCard. Ono je uključivalo 5.017 ispitanika u 11 evropskih zemalja – Engleskoj, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Italiji, Turskoj, Rusiji, Švedskoj, Portugaliji i Mađarskoj.

Datum: 05.06.2015. Autor: Gordana Purić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...