x

MasterCard izveštaj o navijačkim strastima

MasterCard izveštaj o navijačkim strastima
Dok se Evropa priprema za finale UEFA Lige šampiona koje će u subotu, 6. juna, odigrati Juventus i FK Barselona u Berlinu u Nemačkoj, „Izveštaj o navijačkim strastima“- novi izveštaj kompanije MasterCard koja je uključila 5.000 evropskih navijača analizira jedinstvene i fantastične razlike među fudbalskim navijačima širom kontinenta. 

Prema rezultatima ovog izveštaja, navijači u Italiji (73%) su sujeverniji po pitanju fudbala od bilo koje druge evropske nacije, a za njima slede drugoplasirani španski navijači. Skoro polovina Italijana (47%) oblači neki talični odevni predmet tokom meča, 20% insistira na tome da sedi na istom mestu tokom svake utakmice, a 13% jedu ili piju istu hranu ili piće. Preko 40% Španaca je takođe priznalo da nosi taličnu odeću, a najmanje sujeverni navijači u Evropi dolaze iz Portugala, gde samo 23% ima bilo kakvo sujeverje; sto je slučaj i u Švedskoj (24%) i Holandiji (29%).

Za neke narode, fudbal je religija koja se živi i diše na dnevnom nivou. To je naizraženije u Italiji, gde 69% navijača je odlučilo da propusti važan porodični događaj ne bi li prisustvovalo fudbalskom meču. Španci nisu daleko, sa 60% navijača koji su izabrali fudbal pre porodice, dok su Francuzi treći sa 52%. 

Sve u svemu, ovo istraživanje na uzorku od 5.000 ljudi otkrilo je da je značajnih 43% zanemarilo porodične obaveze da bi podržalo svoj tim. Ovo je najzastupljenije u dobu od 25 do 34 godine. Portugal je sa druge strane drugačiji – tamo je svega 19% priznalo da fudbal vrednuje više od porodice. 

Drugi ključni rezultati istraživanja između ostalog su:
Više od trećine navijača (35%) je nekada u prošlosti uzimalo bolovanje da bi prisustvovalo fudbalskoj utakmici. Ovo je najizraženije u Italiji, gde 51.9% nije otišlo na posao da bi gledalo utakmicu.

Španski navijači su najposvećeniji utakmicama na gostujućem terenu, sa 92,8% navijača koji su putovali u inostranstvo da bi navijali za svoj tim.

Portugalski (63%) i švedski (51%) navijaču najmanje putuju i uglavnom biraju da navijaju od kuće.

Engleska (23%) je za malo prevazišla Španiju (22%) kao izabrana destinacija navijača za gledanje fudbala u inostranstvu. Italija (12%) i Nemačka (10%) su na trećem i četvrtom mestu.

Španski navijači najviše troše na utakmice u gostima– prosečno 457 funti po čoveku. Italijani troše 398 funti po glavi, a Francuzi 351. Ukupno gledano, 250 funti (15%) je prosečna količina novca koju potroši fudbalski navijač u inostranstvu.

Mađarski navijači (69%) često produže putovanje kada otputuju da gledaju fudbalsku utakmicu i ostanu tri ili više dana, dok Portugalci (29%) više vole da ostanu samo jedan dan.

„Izveštaj o navijačkim strastima“ kompanije MasterCard, koja je zvanični organizator izbora igračkih maskota za UEFA Ligu šampiona, takođe je pitao navijače iz 11 različitih zemalja da glasaju za po njima najboljeg igrača u istoriji ovog takmičenja. U anketi kompanije MasterCard u kojoj je učestvovalo više od 5.000 navijača, Lionel Mesi je izabran za najboljeg igrača ovog takmičenja sa čak 27% glasova. 

Napadač FK Barselone se plasirao iznad bivše zvezde Real Madrida Zinedina Zidana koji se našao na drugom mestu (12%), i Kristijana Ronalda koji je bio treći (11%). Brazilski napadač Ronaldo (7%) zauzeo je četvrto mesto, a Dejvid Bekam (4%) peto. 

Iznenađuje podatak da je najveći deo glasova za Mesija potekao od grupe navijača starijih od 55 godina (33%), a ne od mlađe generacije. Argentinska zvezda je pobedila u anketama kompanije MasterCard u Engleskoj, Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Turskoj, Rusiji i Mađarskoj. Zidan je pobedio u svojoj rodnoj Francuskoj, a Ronaldo u svojoj Portugaliji.

Istraživanje je takođe pokazalo da fudbalski navijači više vole da koriste i kartice i gotovinu (40%) kada plaćaju hranu, piće, putovanje i ostale troškove povezane sa odlaskom na fudbalski meč, nego što koriste samo jedan način plaćanja.

Mihael Balak, menadžer MasterCard igračkih maskota za finale UEFA Lige šampiona u Berlinu, prokomentarisao je: „Fudbal bez navijača ne bi bio isti. Oni su puls igre i njihova ljubav prema fudbalu je neverovatna. Kada izađete iz tunela, zvuk koji oni stvaraju vas pogodi i daje vam veliki podstrek kao igraču. Navijači su neprocenjivi. ”

En Kerns, predsednica sektora za međunarodna tržišta u kompaniji MasterCard, kaže: „Fudbalski navijači vole svoj tim i gledanje utakmice im jako mnogo znači. Uradiće sve da podrže svoj tim, potrošiti novac na put u inostranstvo, propustiti porodične događaje, nositi taličnu odeću i biti sujeverni. Kompanija MasterCard pomaže navijačima da se povežu sa svojim strastima povezujući ih sa neprocenjivim iskustvima kao što je finale UEFA Lige šampiona. „Izveštaj o navijačkim strastima“ naglašava da, iako se mnogo razlikujemo u načinima na koje podržavamo svoj tim, ljubav koju delimo prema ovoj prelepoj igri može nas ujediniti i stvoriti neprocenjive momente i sećanja.“
 
Istraživanje „Izveštaj o navijačkim strastima“ sprovela je kompanija Censuswide za potrebe kompanije MasterCard. Ono je uključivalo 5.017 ispitanika u 11 evropskih zemalja – Engleskoj, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Italiji, Turskoj, Rusiji, Švedskoj, Portugaliji i Mađarskoj.

Datum: 05.06.2015. Autor: Gordana Purić

PROČITAJTE JOŠ...