x

Ženski boks u ekspanziji

Ženski boks u ekspanziji
Širom Srbije pokrenuta je kampanja besplatih škola boksa, koja će trajati tokom cele godine u bokserskim klubovima, a sve u cilju omasovljenja bokserskog sporta i to potpuno besplatno. Promoter je Aleksandar Drenovak, naš najbolji bokser u amaterskom boksu i učesnik Olimpijskih igara u Londonu, zbog kojeg su mnogi klinci proteklih dana počeli da treniraju boks.

Međutim, nisu samo bokseri promoteri, niti je boks sport samo za pripadnike jačeg pola. Naprotiv!  Sve je više dama koje pomeraju granice ovog jako teškog sporta, a jedna od njih je šampionka Srbije i naša najbolja bokserka Sara Marjanović. Ova rođena Pribojka, koja studira, radi i trenira u Beogradu zaista je pravi primer i uzor mnogim devojkama kako se boriti u ringu, ali i  za svoje životne ciljeve, poput uloge u čuvenom holivudskom filmu »Devojka od milion dolara«. 

- Ženski boks je postao olimpijska disciplina, samim tim su Olimpijske igre u Riu moj prioritetni cilj. Treniram svaki dan u Republičkom zavodu za sport i medicinu sporta, gde imam odlične trenažne uslove, ali i stručni nadzor trenera Ljubiše Ignjatovića. Sanjam zlato u Riu, ali sam istovremeno svesna da se za snove moram boriti i odricati, kako bi snovi postali java, a Srbija dobila prvu olimpijsku medalju u ženskom boksu – navodi Sara Marjanović

Ova mlada dama iz Priboja završava Učiteljski fakultet, a paralelno sa boksom i studijama radi u JP »Putevi Srbije«. Buduća učiteljica svoj autoritet van ringa ne gradi pesnicama, već kulturnom i tihom komunikacijom, zbog čega jeste uzor devojkama kako, ne samo u odabiru sporta, već i ponašanju svakodnevnom životu.

- Boks je sport koji devojke mogu da treniraju i rekreativno, bez sparinga. Da li će se kasnije takmičiti ili ne, to je svakako njihova odluka. Ali, boks će im pomoći da se oslobode negativne energije, regulišu telesnu težinu, izgrade u sebi karakter borca za kasniji život, da sa ljudima imaju fer i pošten odnos, ali i da se u ovim teškim vremenima odbrane od nasilnika. Besplatne škole boksa su poklon boksera i bokserki deci Srbije, jer danas talenti zbog visokih članarina ostaju na livadama i u blokovima, umesto da imaju šansu da uspeju i dokažu svoj talenat - poručuje budućim polaznicima Sara Marjanović

Kampanja će se nastaviti po školama, ali i kroz promotivne treninge na trgovima, šetalištima i ostalim javnim mestima, kako bi boks zauzeo mesto koje mu pripada u državi Srbiji.

Datum: 28.05.2015. Autor: Slobodan Đurić

PROČITAJTE JOŠ...