Srpskim veslačima srebro i bronza na Svetskom kupu

Na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu, koji je 9. i 10. maja 2015. održan na Bledu, dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović osvojio srebrno, a četverac bez kormilara Veselin Savić, Dušan Bogičević, Nikola Stojić, Radoje Đerić bronzano odličje. – Iva Obradović šesta u ženskom skifu

Srpska veslačka reprezentacija bila je odlična na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu koji je 9. i 10. maja 2015. održan na Bledu. Osvojena su dva odličja, po jedno srebrno i bronzano. Do vicešampionske titule u Sloveniji stigao je dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. U finalu naš čamac, koji vesla u ovom sastavu od 2012, zauzeo je drugo mesto s vremenom 6:16,72. Trijumfovala je nemačka posada Haker, Kruger s 6:12,98, dok je bronza pripala Česima Pločeku i Jirki (6:20,56). Četvrto mesto pripalo je posadi Bugarske (6:23,96), peto čamcu Španije (6:25,02), a šesto Nemačkoj (6:25,30). Marjanović i Filipović su od početka trke izbili na drugu poziciju koji su čuvali do kraja. 

Četverac bez kormilara Veselin Savić, Dušan Bogičević, Nikola Stojić, Radoje Đerić na svom prvom zvaničnom takmičenju u ovom sastavu došao je bronze. U finalu ove discipline naš teški četverac je zabeležio vreme od 6:07,63 i tako za dlaku ostao bez srebrnog odličja, koje je pripalo posadi Španije Kanaleho, Garsija Kortes, Garsija Ordonez, Guzman del Kastiljo (6:07,39). Zlato je osvojila Belorusija u sastavu Mihal, Šarlap, Lialin, Paševič(6:04,90), dok su daleko iza pobedničke trojke ostali čamci Francuske (6:10,33), Nemačke (6:13,00) i Poljske (6:28,38). U tek svojoj drugoj trci (prethodna bila kvalifikacije na Bledu) novi četverac Srbije je silovito startovao. Posle prvih 1.000 metara držao je čelnu poziciju. Ipak, u narednih 500 metara pretekla ga je posada Belorusije, a u poslednjih desetak metara i čamac Španije koji je sa svega 24 stotinke prednosti prošao kroz cilj ispred našeg čamca.

Iva Obradović je zauzela šesto mesto u finalu skifa s vremenom 7:58,21. Medalje su osvojile Karsen iz Belorusije (7:39,66), Knapkova iz Češke (7:41,74) i njena sunarodnica Karsten () i Kukta iz Belorusije (7:42,37). Četvrti je bio čamac Kine (7:45,64), a peti čamac Austrije (7:47,28). 
– Sa tri finala i dve medalje možemo da budemo zadovoljni nastupom srpske veslačke reprezentacije na Svetskom kupu na Bledu. Za 19 dana očekuje nas Evropsko prvenstvo za seniore u Poznanju i trudićemo se da to vreme iskoristimo na najbolji način i da maksimalno spremno dočekamo ovo takmičenje – kaže se u saopštenju stručnog štaba veslačke reprezentacije Srbije.

Ljiljana Jošić je takmičenje u skifu završila na 11. mestu. Naša juniorka, koja se od prošle subote nalazi na Bledu u sklopu Razvojnog kampa Svetske veslačke federacije (FISA) i koja je u petak osvojila bronzu na Bledskoj internacionalnoj regati, uvodonom takmičenju za Svetski kup, u B finalu je s vremenom 8:12,43 zauzela peto mesto. Ispred naše 18-godišnje takmičarke kroz cilj su prošli čamci Švajcarske (7:37,72), Austrije (7:49,91), Belgije (7:54,32) i Bugarske (8:04,75), dok je Katar bio šesti (8:26,80). Mlađi senior, 21-godišnji Petar Jovanović je u B finalu skifa za lake veslače zauzeo šesto mesto s vremenom 7:45,63. U ovoj trci prvo mesto je pripalo čamcu Hrvatske (7:18,39), drugo čamcu Belgije (7:20,32), treće čamcu Portugalije (7:22,31), četvrta je bila Slovenija (7:25,56), a peti Alžir (7:25,96).

Inače, Svetski kup na Bledu je bilo poslednje takmičenje pred Evropsko prvenstvo koje će se krajem maja održati u Poznanju i na kojem će Srbiju predstavljati šest posada. Pored teškog četverca Savić, Bogičević, Stojić, Đerić dubl skula Marajanović, Filipović, dubl skula za lake veslače Stanojević, Jošić, koji ne Bledu nije prošao kvalifikacije, i ženskog skifa Obradović koji su se ogledali na Bledu u Poljskoj će nastupiti i Nenad Beđik i Miloš Vasić u dvojcu bez kormilara i Andrija Šljukić u skifu.

Datum: 11.05.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...