Optimizam Jošićeve i Rajića pred EP u Češkoj

Srpski reprezentativci spremni za početak Evropskog prvenstva za juniore u Češkoj koje startuje u subotu, 23. maja 2015. – Ljiljana Jošić: Plasman u finale ne sme da se dovede u pitanje. – Zoran Rajić: Maksimalno od početka.

Odborajanje je završeno. Startni pucanj Evropskog prvenstva za juniore čuće se u subotu, 23. maja 2015, tačno u 9,30 č kada će startovati prva trka u Račicama. U konkurenciji za medalje naći će se 481 takmičar iz 31 zemlje, među njima i 23 srpskih reprezentativaca koji će veslati u pet čamaca. U četvercu bez kormilara su Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić i Zoran Rajić, u četverac skulu Matija Janković, Bogdan Belinčević, Vukašin Pivač i Damjan Lazić, četverac sa kormilarom činiće Danilo Radovanović, Aleksandar Antić, Vanja Obradović, Bogdan Stepić i kormilar Marko Anđelković, osmerac Veljko Milovanović, Luka Lazarević, Dušan Kostić, Luka Ristić, Miloš Milićević, Aleksa Popović, Radoš Milićević, Aleksa Ivković i kormilar Matej Milenković, dok će u skifu veslati jedina naša predstavnica u Češkoj Ljiljana Jošić. Jednoj od najtalentovanijih srpskih veslačica, u koje se polažu velike nade da zablista i u seniorskoj konkurenciji, takmičenje u Račicama biće poslednje na evropskim juniorskim šampionatima. Na Bledu 2012. bila je sedma u dubl skulu sa Zoricom Mrđom, godinu dana kasnije u Minsku osvojila je 10. mesto u skifu, a prošle godine u Hazevinkelu u istoj disciplini trijumfovala je u B finalu.

– Ovo je moja izlazna godina iz juniorske konkurencije i s pravom očekujem da će ovo biti moj šampionat. Nikada u karijeri nisam bila u boljoj formi, motivisana sam do neba i finala ovoga pute mora da se podrazumeca. Maksimalno ću se potruditi da svoje četvrto, ujedno i poslednje, učešće na evropskim šampionatima krunišem medaljom. Najveće konkurentkinje na putu ka postolju imaću u sjajnoj Holanđanki Keijser, osvajačici bronze na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu za juniore u Hamburgu i najvećoj favoritkinji za titulu u Češkoj, Bugarki Georgijevoj i Hrvatici Stojakovićevoj – kazala je Jošićeva koja je dobar deo priprema za predstojeći šampionat imala i na Razvojnom kampu Svetske veslačke federacije na Bledu posle kojeg je osvojila seniorsku bronzu na Bledskoj internacionalnoj regati, a potom zauzela 11. mesto na Svetskom kupu na Bledu – Boravak na Bledu iskoristila sam na najbolji način. Imala sam mnogo teorijskih predavanja i treninga sa čuvenim slovenačkim trenerom Iztokom Čopom koji je radio na ispravljanju moje tehnike. Dodatno sam se ubrzala i sa najboljim svojim rezultatom sam došla u Češku.

U ženskom skifu prijavljeno je 17 čamaca a Jošićeva kvalifikacije vesla od 12 časova. Kako kaže ova 18-godišnja devojka iz Čuruga posebno je srećna što će samo nedelju dana posle takmičenja u Češkoj boje Srbije na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju braniti i njen brat Marko.

– Marko se izborio za seniorsku reprezentaciju, a u Poljskoj će debitovati na evropskim šampionatima za seniore i to u olimpijskoj disciplini – dubl skulu za lake veslače gde će mu partner u čamcu biti iskusni Miloš Stanojević. Presrećna sam zbog toga jer će mu ovi šampionat mnogo koristiti za sticanje iskustva i za ovogodišnje Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Plovdivu. Takođe, ovo mnogo znači i za naš klub Čurug koji iz godine u godinu ide uzlaznom linijom i koji polako, ali sigurno, zauzima sve značajnije mesto na srpskoj veslačkoj sceni – ističe Jošićeva.

Zoran Rajić biće štroker srpskog četverca bez kormilara u kojeg se, pored Jošićeve, polažu najveće nade za visok plasman u Račicama. Taj status ovaj čamac je zaslužio činjenicom da je obezbedio i plasmansku i rezultatsku normu za šampionat u Češkoj. Mladi Smederevac, učesnik prošlogodišnjih Olimpijskih igara za mlade u Nankingu, lane je debitovao na evropskim juniorskim šampionatima. U Hezenvinkelu zauzeo je 14. mesto u dvojcu bez kormilara u kojem je veslao sa svojim klupskim kolegom Markom Ristićem. Pored njih dvojice ovogodišnji teški četverac činiće i veslači Crvene zvezde Nikola Cvijetić i Lazar Lazović. Kvalifikacije u četvercu bez kormilara, u kojem je prijavljeno 12 posada, počinju u 10,54 č.

– Čvrsto verujemo u plasman u finale što je cilj svih ciljeva u Češkoj. Tek nakon toga razmišljaćemo o borbi za medalje. Poredeći naše rezultate sa ostalima jasno je da imamo kvalitet za visok plasman. Najozbiljniji kandidat za titulu jeste čamac Švajcarske koji je trijumfovao na Internacionalnoj regati u Minhenu. Po imenima poznajem i posadu Rumunije, koja je uvek odlična u ovoj disciplini, a tu je i kvalitetna posada Nemačke. U završnim pripremama smo odradili odličan posao. Ispunili smo sve zahteve treninga, odlično smo se uveslali, a posebno raduje činjenica da je atmosfera u čamcu na najvišem niovu. Jedina taktička zamisao jeste da od početka krenemo maksimalno i da već kroz kvalifikacije obezbedimo finale – kazao je Rajić kojem je ova godina, kao i Jošićevoj, izlazna iz juniorske konkurencije.

Od srpskih posada prvi u Račicama startuje četverac sa kormilarom Danilo Radovanović, Aleksandar Antić, Vanja Obradović, Bogdan Stepić, kormilar Marko Anđelković koji u 9,42 č vesla svojevrsni trening za nedlejno finale, budući da su u ovoj disciplini prijavljena četiri čamca. Četverac skul Matija Janković, Bogdan Belinčević, Vukašin Pivač,i Damjan Lazić (14 posada) kvalifikacije vesla od 11,18 č počinju, a osmerac (osam poasada) Veljko Milovanović, Luka Lazarević, Dušan Kostić, Luka Ristić, Miloš Milićević, Aleksa Popović, Radoš Milićević, Aleksa Ivković, kormilar Matej Milenković izlazi na stazu u 12,18 č. Repesaži su na programu u subotu popodne, a polufinala i finala dan kasnije. Žreb kvalifikacionih grupa biće održan u petak popodne kada je i Svečano otvaranje šampionata. Pored reprezentativaca u Češkoj je i treneri Aleksandar Smiljanić, Radivoj Mijatov, Dušan Kovačević, Goran Todorović, Lazo Pivač i Miloš Čudić.

Datum: 23.05.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...