x

Ivana Maksimović: Čangvon je moj srećni grad

Ivana Maksimović: Čangvon je moj srećni grad Autor fotografije: Dragan Donević
Ivana Maksimović, olimpijska vicešampionka iz Londona 2012, osvojila je olimpijsku vizu za Rio 2016. osvajanjem srebrne medalje na Svetskom kupu u Čangvonu u Koreji u gađanju vazdušnom puškom sa  207,7 krugova. Pobedila je Hrvatica Pejčić, koja je već imala olimpijsku vizu, sa 209,1 krug dok je bronzu osvojila Čandeli Apurvi iz Indije sa 185,6 krugova kojoj je, takođe pripala viza za Rio.  Treću olimpijsku kvotu osvojila je četvrtoplasirana Mihaela Arvidson iz Švedske.

- Čangvon je moj srećan grad – rekla je posle finala Ivana Maksimović.- Na ovom strelištu sam 2011. osvojila bronzanu medalju i izborila se za olimpijsku vizu za London. Bila je, ujedno, to moja prva medalja sa Svetskih kupova. Pre dve godine sam u Čangvonu osvojila dve bronze – MK i vazdušnom puškom i evo sada srebro koje je okićeno i olimpijskom vizom za Rio!

 Maksimovićeva je pre finala bila šesta sa 417,1 krug. Najbolji rezultat imala je  Pejčićeva 420,8 krugova. Od osam finalistkilja,  u konkurenciji za vize nisu bile samo dve Kineskinje  jer je Kina ispunila bonus od dve takmičarke i Hrvatica Pejčić, tako da se pet takmičarki borilo za tri “ulaznice” za Rio! 

- Planirali smo moj trener Goran Maksimović i ja da u Čangvonu osvojimo olimpijsku vizu i to je bio i veliki motiv, ali i  dodatni pritisak. U finalu sam dala sve od sebe da osvojim medalju  koja je osiguravala i vizu za Rio. Presrećna sam što sam ispunila cilj, sada mogu da se normalno pripremam za Rio. Hvala celom mom timu i svima koji su mi pomagali, posebno porodici, mami Miri, tati Goranu i bratu Marku na podršci, bili su uz mene  i kada nije bilo ovako dobro – poručila je Ivana Maksimović. 

Maksimovićeva je posle Londona rekla da joj je osvajanje olimpijske vize za Rio veliki san:
- Dobro je kada se san ispuni na početku predolimpijske godine. Uvek je teže braniti nego osvajati, znam šta me čeka dogodine, ali sam spremna na svaki izazov – dodala je Ivana Maksimović.

Maksimovićevoj (25 godina) je ovo  peta medalja sa Svetskih kupova: dva srebra (Čangvon 2015. i Fort Vening 2014) i tri bronze (sve u Čangvonu – 2011. i dve 2013). Olimpijska je vicešampionka MK puškom trostav iz Londona 2012. Ima dve evropske pojedinačne bronze: iz Moskve 2014. vazdušnom i Osijeka 2013. MK puškom - trostav. Osvojila je i  „srebrni“ kristalni globus u finalu Svetskog kupa u Minhenu 2013. 

Andrea Arsović, koja  je Srbiji donela olimpijsku vizu na SP u Granadi prošle godine, plasirala se na 12. mesto sa 416,1 krug, dok je  Jelena Živković bila takođe visoko plasirana na 22. mestu sa 414,3 kruga u konkurenciji čak 94 učesnice. Finale je vredelo 416,7 krugova.

Olimpijski komitet Srbije i Streljački savez Srbije sada imaju ukupno tri olimpijske vize za Rio – dve puškom koje su donele Maksimovićeva i Arsovićeva i jednu pištoljem koju je lane na SP u Granadi donela Jasna Šekarić.

Drugog dana Svetskog kupa u Čangvonu, u finalu je MK pištoljem gađao i Damir Mikec i zauzeo šesto mesto sa 110,6 krugova, nedovoljno za osvajanje olimpijske vize jer su samo dvojica  finalista imali ispunjenu kvotu. Pobedio je  Voven Žang (Kina) sa 192,4 kruga ispred Daehun Parka iz Koreje sa 191,2 kruga i njima su pripale vize za Rio. Treći je bio Ksuan Vinh Hoang (Vijetnam) sa 178,8 krugova. Pre finala Kinez Živei Vang je bio najbolji sa 576 krgova, Mikec je bio četvrti sa 565 krugova. Finale je vredelo 561 krug. Dimitrije Grgić je završio na 27. poziciji sa 554 kruga, dok je Andrija Zlatić bio 59. sa 538 krugova.

U gađanju MK pištoljem 30 plus 30 metaka za dame najbolji plasman ostvarila je na  18. mestu Zorana Arunović sa 578 krugova (precizno 291, brza paljba 287), Bobana Veličković je bila 46. sa 571 krug (287, 284) dok je Jasna Šekarić završila na 80. mestu sa 569 krugova (283, 286). Finale je vredelo 582 kruga.  Pre finala najbolja je bila Kineskinja Lijia Cao sa 589 krugova. 

Pobedila je Mongolka Otrijad Gundegma savladavši u finalu finala sa 7:3 Kineskinju Luemei Lin. Obe su osvojila olimpijske vize za Rio. Treće mesto pripalo je Bugarki Antoaneti Bonevoj koja je sa 7:5 savlala Aliu Sazanu Azahari (Malezija).

Od trojice srpskih strelaca, koji su učestvovali u eliminacijama MK puškom 60 metaka ležeći, u pojedinačne kvalifikacije u nedelju 12. aprila plasirali su se Nemanja Mirosavljev (17. u prvoj grupi sa 618,8 krugova) i Milenko Sebić (19. u drugoj grupi sa 615 krugova). Milutin Stefanović je u prvoj grupi zauzeo 43. mesto sa 610,2, kruga i nije prošao u kvalifikacije. 

- U dva dana imali smo tri finala, osvojili smo jednu olimpijsku vizu i jednu srebrnu medalju, tako da je utisak veoma povoljan - kaže Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije.- Šteta za Sebića koji je prvog dana vazdušnom puškom bio „prvi ispod crte“ za Rio i za Mikeca koji je drugog dana MK pištoljem slabije gađao finale. Nadam se da će dobar početak ukrasiti još lepši završetak, još ima disciplina  i nadamo se dobrim plasmanima.

U nedelju, trećeg dana Svetskog kupa u Čangvonu, Mikec, Grgić i Zlatić gađaće vazdušnim pištoljem,  dok će Maksimovićeva, Živkovićeva i Arsovićeva učestvovati u eliminacijama MK puškom trostav.

Datum: 12.04.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...