x

Zvezde na Zvezdari povodom 150 godina streljaštva u Beogradu

Zvezde na Zvezdari povodom 150 godina streljaštva u Beogradu
Revijalni turnir „Zvezde na Zvezdari“ 19. aprila u 12 časova u sali Sporskog centra „Olimp“ na Zvezdari okupiće nejbolje srpske strelce koji će time uveličati obeležavanje velikog jubileja 150 godina streljačkog sporta u Beogradu i otvaranje novog strelišta družine Zvezdara – saopšteno je na konferenciji za medije u SC Olimp. 

Organizator je družina „Vidikovac“, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zvezdare i Sportskog centra ,,Olimp - Zvezdara“ a suorganizatori su Streljački savez Beograda i Streljački savez Srbije.

- Učestvovaće strelci koji su doneli beogradskom i srpskom  streljaštvu brojne trofeje  i pozivam sve ljubitelje sporta a posebno streljaštva da dođu i pozdrave ih u nedelju- rekao je u pozdravnoj reči Dušan Ignjatović predsednik Skupštine Opštine Zvezdara.

- Opština Zvezdara je opština mladih, imamo među njima i svetske asove, a dva streljačka kluba sa Zvezdare, Vidikovac i Zvezdara, dali su srpskom streljaštvu plejadu istaknitih strelaca i stručnjaka. Ovo je bila i prilika i da pomognemo klubu Zvezdara čije su prostorije na strelištu u Mirijevu izgorele prošlog leta pa sa zadovoljstvom najavljujem i otvaranje njihovog novog strelišta u SC Olimp.

Branko Popović, direktor SC Olimp je  istakao da streljački sport na Zvezdari ima izuzetnu tradiciju i naglasio:
- Posle skoro četiri decenije ponovo otvaramo strelište u SC Olimp i to u godini kada slavimao jubilej 45 godina uspešnog rada. Nadamo se da će ono biti za dobrobit vrhunskih takmičara i takmičarki Zvezdare, ali i svih građana koji vole da se bave streljaštvom na rekreativnom planu. Posebno nam je drago što smo uključeni u obeležavanje 150 godina streljačkog  sporta u Beogradu  a revija „Zvezde na Zvezdari“  će na najlepši način ukrasiti  ovaj jubilej. Štampali smo plakate za ovo takmičenje i podelićemo ih po zvezdarskim školama  sa željom da što više mladih jednog dana bude na strelištu. 

Promoter takmičenja “Zvezde na Zvezdari” je  olimpijski šampion iz Seula 1988. Goran Maksimović. Predani istoričar sporta S. Todorović zapisao je, povodom stogodišnjice, u Politici od 22. avgusta 1965. u rubrici „Iz starog Beograda“ da je na “zboru  polovinom maja 1865. u kafani Mostar na Guberevcu osnovana prva Beogradska streljačka družina, ali  i da je još “1860. jedna grupa  Beograđana od kojih se mogu pomenuti Miloje Lešjanin, Milan A. Petronijević, Toma Cincar Janković i Milojko Lešjanin odlazila  iza Simićevog majura (Englezovca) gde je danas Čubura i tamo gađala iz puške“. 

Član Organizacionog odbora revije „Zvezde na Zvezdari“ Slobodan Gavrić se zahvalio Streljačkom savezu Srbije koji je dao najsavremenije mete i sisteme za praćenje rezultata na velikom video bimu, kao i Streljačkom savezu Beograda koji je pomogao u adaptaciji i opremanju novog strelišta kluba Zvezdara:

- Bez pomoći Opštine Zvezdara i SC Olimp na Zvezdari ovaj veliki poduhvat, da pogorleci, strelci Zvezdare dobiju krov nad glavom. ne bi se ovako uspešno realizovao – naglasio je Gavrić.

- Za lepe nagrade za reviju „Zvezde na Zvezdari“ pobrinuo se Aleksandar Mirković iz ugledne firme  „Sibirsko zdrovje“ na čemu mu se posebno zahvaljujemo u ime svih učesnika. U kulturno umetničkom programu učestvovaće KUD Dukat iz Kaluđerice a zvanični spiker takmičenja biće Goran Maksimović koji je gledaocima otkrivati tajne streljačkog sporta. 

Konferenciji za medije prisustvovali su i drugi ugledni članovi organizacionog odbora, strelci Zvezdare, reprezentativke i učesnice revije Aleksandra Ristović i Nina Radulović, kao i brojni prijatelji streljačkog sporta.

Za reviju “Zvezde na Zvedari” planirano je da učestvuju puškom Andrea Arsović (Partizan), Ivana Maksimović („Akademija Maksimović“), Nina Radulović (Zvezdara), Igor Čotra (Partizan), Milica Babić  (Palilula), Borislav Mazinjanin (Palilula), Milenko Sebić (Crvena zvezda) i Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće) i pištoljem: Jasna Šekarić (Crvena zvezda), Vasilije Groza (Policajac), Danica Rašeta (Zemun Centar), Biljana Markoš (Policajac), Zorana Arunović (Crvene zvezda), Dimitrije Grgić (Akademac), Damir Mikec (Policajac) i Aleksandra Ristović (Zvezdara).

Program revijalnog takmičenja „Zvezde na Zvezdari“
19. april 2015. 
  • 10:00 početak gađanja u jubilarnu metu na strelištu u SC ,,Olimp -Zvezdara“
  • 11:00 kulturno umetnički program (velika sala SC ,,Olimp - Zvezdara“)
  • 11:45 pozdravna reč i svečano otvaranje takmičenja (velika sala SC ,,Olimp-Zvezdara“)
  • 12:00 početak takmičenja „Zvezde na Zvezdari“ (velika sala SC ,,Olimp-Zvezdara“)
  • 14:00 podela trofeja i priznanja (velika sala SC ,,Olimp - Zvezdara“)
Datum: 17.04.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...