x

Ekspanzija streljastva u Smederevu

Ekspanzija streljastva u Smederevu
Streljaštvo u Smederevu je od otvaranja novog strelišta u Sportskoj hali  2012. godine doživelo pravu ekspanziju. Broj strelaca je u porastu, a rezultati su sve bolji u svim takmičarskim kategorijama i disciplinama, uz kvalitetan stručan rad u klubu. U Smederevu ima oko 150 aktivnih strelaca, a od toga je 130 registrovanih u Streljačkoj družini „Smederevo“. 

Streljačka družina „Smederevo“, od preseljenja u nov objekat u Sporstkoj hali, pored redovnih sportskih aktivnosti, takmičarskih nastupa i organizacije takmičenja, drugu godinu zaredom organizuje i besplatnu Školu streljaštva za učenika osnovnih škola. U sezoni 2014/2015. održane su prezentacije i zainteresovanim učenicima, od petog do osmog razreda, treneri i instruktori Boban Marinković, Uroš Dimitrijević, Aleksandar Stevanović i Miloš Lazić i neki od najboljih strelaca družine puškom i pištoljem, Danica Denić, Aleksandra Vujasin, Uroš Ćorović, Ana Todorović i Petar Adamović, predstavili su discipline i tehnike gađanja u najtrofejnijem srpskom olimpijskom sportu, u četiri osnovne škole. Promociji u osnovnoj školi „Branko Radičević“ prisustvovali su učenici 14 odeljenja, njih oko 300, u školi „Branislav Nušić“ oko 250 dece iz 16 odeljenja, u školi „Jovan Jovanović Zmaj“ oko 350 deteta iz 15 odeljenja i u školi „Dositej Obradović“ oko 450 deteta iz 17 odeljenja. Od tog broja njih 200 je uspešno završilo prvi nivo u Školi streljaštva, koji je besplatan i traje mesec dana, odnosno 12 treninga, serijskom vazdušnom puškom. Obuku drugog nivoa nastavilo je 60 strelaca. Najbolji od njih uključeni su u takmičarski pogon kluba, u okviru druge smederevske Lige osnovnih škola u streljaštvu, takmičenja u organizaciji gradskog Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje i neka od takmičenja iz kalendara Streljačkog saveza Srbije. 

Uporedo sa stručnom obukom u streljaštvu, koju sprovode instruktori SD „Smederevo“, uče se i pravila ponašanja i mere bezbednosti na strelištu. Tim povodom na početku rada škole održan je i poseban sastanak sa trenerima, instruktorima i članovima stručne komisije SD „Smederevo“, na kome su na temu bezbednosti govorili Milutin Jovanović, član Upravnog odbora SD „Smederevo“ i Goran Petrović, inspektor za oružje u Policijskoj upravi Smederevo. 

Plan Škole streljaštva je da se mladi strelci što bolje pripreme za predstojeća takmičenja na kojima će dobiti šansu da predstavljaju naš klub i grad. Za neke od njih ta prilika će se ukazati već posle Uskršnjih praznika, kada će Streljačka družina „Smederevo“, najpre 18. aprila biti domaćin Prvenstva Centralne Srbije u C programu, a zatim 21. aprila i Prvenstva Srbije u streljaštvu za učenike osnovnih i srednjih škola. 

Streljačka družina „Smederevo“ vrši i obuku građana za rukovanje vatrenim oružjem, a takođe omogućava i svim zainteresovanim ljubiteljima streljaštva da se rekreativno bave ovim sportom. Obuka u rukovanju vatrenim oružjem održava se sredom, a treninzi za rekreativce su radnim danima u poslepodnevnim satima. Strelište se nalazi na prvom spratu Sportske hale Smederevo, ulaz sa bočne (severne) strane. Telefon na strelištu je 4621-956.

Postanite član Streljačke družine „Smederevo“, jednog od najstarijih i najtrofejnijih klubova u gradu i budite deo jednog od najtrofejnijih olimpijskih sportova u zemlji!
Datum: 12.04.2015. Autor: Marija Aničić

PROČITAJTE JOŠ...