Stojić: Voleo bih da se za Rijo borim u teškom četvercu

Nikola Stojić je najuspešnji naš veslač u istoriji i višestruki osvajač odličja na najvećim svetskim takmičenjima. U svojoj riznici, između ostalog, ima tri svetska odličja – zlato u dvojcu sa kormilarom, srebro i bronzu u dvojcu bez kormilara u kojem ima i sedam evropskih medalja – po dve zlatne i srebrne i tri bronzane, mnogobrojna odličja sa regata Svetskog kupa... Sa ništa smanjenim žarom krenuo je u susret nastupajućoj sezoni, svojoj 29. u karijeri. Iako je u veslanju neprekidno od 1986, kada je načinio prvi zaveslaj, i dalje po posvećenosti i motivisanosti na treninzima može da bude primer mnogima.

– Bazični deo priprema smo odradili na najvišem nivou i zadovoljan sam svojom fizičkom spremom. Posle uvodnog dela u Srbiji i jednog trenažnog ciklusa u Turskoj odradili smo deo priprema u austrijskom skijaškom centru Ramsau. Bilo je naporno ali nam je prijala promena jer je na “meniju” prvi put u sklopu priprema bilo nordijsko trčanje, skijanje i trčanje po snegu. Neki reprezentativci su prvi put stali na skije i naučili da skijaju. Drago mi je da smo pokazali da smo sposobni i za ovu vrstu treninga koji se pokazao izuzetno delotvoran. U februaru smo ponovo bili u turskom Kojčegizu, posle malo duže pauze smo seli u čamac i polako počeli da hvatamo ritam na vodi. Trenirali smo u dvojcima. Radim u paru sa Radojem Đerićem. Sparingovali smo sa drugim dvojcem koji čine Miloš Vasić i Nenad Beđik. Na nekim treninzima oni su bili bolji, a na nekim mi, a još je rano za bilo kakve zaključke – kazao je Nikola Stojić.

Naš najiskusniji reprezentativac osvojio je bronzanu medalju na Prvenstvu Srbije na ergometrima u Novom Sadu 1. marta, posle kojeg je reprezentacija nastavila pripreme u Italiji. Stojić je u reprezentativnoj grupi koja će trenirati u Varezeu do 19. marta. Po povratku iz Italije treninzi će biti nastavljeni u Srbiji sve do Internacionalne regate “Croatia Open” koja će se održati u Zagrebu 11. i 12. aprila i koja će predstavljati “izbore” za sastav državnog tima.

– Trenutno se radi na uveslavanju za prvu zvaničnu proveru u 2015. Iako mahom treniramo u dvojcima probali smo i u četverac. U svakom slučaju ima još vremena za definisanje reprezentativnih posada. Jasniju sliku imaćemo posle Zagreba. Kada su u pitanju rimen discipline očigledno je da će se praviti dvojac i četverac. Za mesta u ovim čamcima ravnopravno konkuriše više od šest veslača, konkurencija je jaka, budući da su i mlade snage potpuno sazrele i stale uz rame nama starijima. Dobro je što je tako jer to svakog od nas gura da radimo motivisanije i posvećenije. Lično voleo bih da i ove sezone veslam u teškom četvercu u kojem sam lane nastupio na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu. Iako sam celu karijeru bio u dvojcu bez kormilara prošle godine sam prvi put na nekom velikom takmičenju nastupio u četvercu. Moram da priznam da mi je prijala promena. Četverac je totalno drugačija disciplina, trke su brže, neizvesnije i uživao sam u ovom čamcu. Kada me je član selektorske komisije Nebojša Ilić posle Amsterdama pitao šta bi izabrao ukoliko bi mogao da biram između dvojca i četverca ja sam tada rekao da bi to bio veći čamac. Tim pre što je teški četverac na planetarnom šampionatu 2014. pokazao ogroman kvalitet a samo nas je sticaj nekih loših okolnosti odvojio od finala. Ovaj čamac je oformljen mesec dana pre tog prvenstva a ja sam u njega ušao iz dvojca u kojem sam dugo veslao. Đerić, Vasić i Jagar su bili u ovom čamcu 2013, a ja sam postao novi član. Ako se izuzmu Britanci i Australijanci pokazali smo u Holandiji da sa svim ostalim čamcima možemo da budemo ravnopravni, čak i bolji. Sa braniocima titule Holanđanima u dve trke smo bili u manje od pola sekunde i to je nešto zbog čega smo ponosno završili ovaj šampionat i pokazali da ovaj čamac ima ogroman potencijal. Ubeđen sam da uz samo malo više uveslavanja nego što je to bio slučaj 2014. četverac može do velikih rezultata u 2015. – istakao je Stojić.

Nikola Stojić je rekorder po broju učešća na olimpijskim igrama i teško da će ga neko iz našeg veslanja skoro prestići. Bio je akter Igara u Sidneju 2000. (peti u dvojcu sa Đorđem Višackim), u Atini 2004. (peti u dvojcu sa Mladenom Stegićem), Pekingu 2008. (sedmi u dvojcu sa Goranom Jagarom) i Londonu 2012. (u dvojcu sa Nenadom Beđikom nije veslao B finale zbog povrede). Ove godine kreće ka svojim petim Igrama za koje će se gro „viza“ vaditi na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu krajem avgusta. U svim disciplinama, osim u skifu u kojem će biti podeljeno devet olimpijskih normi, u Francuskoj će se na talonu naći po 11 karata za Rijo 2016. Prekobrojni iz Ožibelea imaće priliku za plasman na Igre dogodine na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu.

– Iako je krajem maja na programu Evropsko prvenstvo za seniore u Poznanju, svima nama u 2015. je Svetsko prvenstvo u Ožibeleu cilj svih ciljeva, jer će ulog na njemu biti dupliran pošto je i glavno kvalifikaciono takmičenje za Rijo. Nadam se da ćemo svi već u Francuskoj uspeti da se domognemo „vize“ i da ćemo tako dogodine na miru moći da se pripremamo za Igre u Riju. Srpsko veslanje je u poslednjih nekoliko godina iznedrilo mnogo vrhunskih veslača koji su ojačali u svakom smislu i koji u nogama već imaju mnoga važna takmičenja. Stoga razmišljamo samo o finalu Svetskog prvenstva a u tom slučaju karta za Rijo se ne dovodi u pitanje – rekao je Stojić i podsetio na svoje prethodne bitke za olimpijske igre – Najteže mi je bilo 2011. kada sam sa u dvojcu sa Jovanom Popovićem zauzeo deseto mesto na Svetskom prvenstvu na Bledu, pretposlednje koje je vodilo u London. Ta godina je bila specifična budući da sam prethodne veslao u tandemu sa Markom Marjanovićem ali se od ovog sastava odustalo, jer nije išlo. Popović i ja smo malo zajedno veslali ali smo na Bledu ipak uspeli da, uz nadljudske napore, ostvarimo cilj i da se plasiramo na Igre 2012. Četiri godine ranije sa Jagarom sam se plasirao u finale Svetskog prvenstva u Minhenu tako da smo se samim tim izborili za Igre u Pekingu 2008. Nikakvih poteškoća nije bilo ni na putu ka Olimpijskim igrama u Atini 2004. na kojima sam veslao sa Mladenom Segićem i Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. gde sam nastupio sa Đorđem Višackim. Nadam se da i put ka Riju neće biti popločan trnjem i da ću uspeti da se iz prve plasiram na Igre 2016, bez obzira u kojem ću čamcu veslati.

Igre u Riju će, ujedno, biti poslednja Stojićeva prilika da u svoju riznicu medalja ubaci i olimpijsko odličje.
– S obzirom da sam 15. decembra napunio 40 godina izvesno je da ću posle Igara 2016. prestati da se aktivno bavim veslanjem jer nije realno da uđem u još jedan olimpijski ciklus. Pošto je olimpijska medalja jedino odličje koje mi nedostaje postolje u Brazilu bi bio bajkovit način da se oprostim od veslanja – kaže na kraju Stojić.
Datum: 10.03.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...