x

Peter Suk za katedrom u Srbiji

Peter Suk za katedrom u Srbiji
Suk dong – eun, poznatiji kao Peter Suk, korejski trener, jedan od najboljih svetskih streličarskih stručnjaka, boraviće u Srbiji od 1. do 10. februara.
- Streličarski savez Srbije je, uz veliku pomoć Olimpijskog komiteta Srbije, uspeo da angažuje Suka za seriju predavanja za trenere, kao  treninge sa seniorima i mladim streličarima  sa kojima će raditi čak tri dnaa- kaće Dragan Svilanović predsednik Streličarskog saveza Srbije.- Trenuto je angažovan u Rumunskoj streličarskoj federaciji do Rija 2016.  Peter Suk imala  ogromno iskustvo u programima razvoja streličarskog sporta i rada sa mladima, u Malaviju u Africi već nekolko godina vodi program  „Od luka do vrhunskog streličara“. Olimpijski komitet Srbije platiće boravak i avionsku kartu, dok će Streličarski savez Srbije obezbediti prevoz po Srbiji, salu i termine.

Svilanović je i najavio da će se u saradnji sa firmama iz Koreje i Streljačkom federacijom Koreje uskoro organizovati dolazak trenera na šest meseci. 
- Sa dvoranom „Slodes“ dogovorili smo da se seminari i treninzi održe u njoj  kao i da Peter Suk boravi u hotelskom delu koji je uz ovu halu - kaže Darinka Timotijević generalni sekretar Streličarskog saveza Srbije.- Dolazak ovakvog trenera je, na neki način, istorijski za srpsko streličarstvo i nadam se dobrom odzivu naših stručnjaka, jer znanja nikada nije dosta...

Peter Suk je sin Suk bong - euna koji je 1950. uveo savremeno streličarstvo u sport Koreje i smatra se rodonačelnikom ovog sporta u toj zemlji. Koreja je do Londona imala tri muške ekipne olimpijske titule, dok je ženska reprezentacija osvojila sedmo olimpijsko zlato i ni jedna druga selekcija od uvođenja ove discipline 1988. u Seulu, nije bila na najvišem stepeniku pobedničkog postolja!

Peter Suk je u Atini 2004. vodio italijansku reprezentaciju čiji je član Marko Galiaco  osvoji pojedinačno olimpijsko zlato. Potom je preuzeo britansku reprezentaciju i na SP u Lajpcigu 2007. Britanci su se okitili sa tri medalje. U Pekingu 2008. Britanija je pod njegovim vođstvom bila četvrta. Potom je opet otišao u Italiju i sa njima je u Londonu 2012. osvojio olimpijsko ekipno zlato!

Prva dva dana, 1. i 2. februara,  održaće se seminar za trenere i Streličarski savez Srbije platiće troškove  za jednog trenera, a ukoliko klubovi žele da pošalju više stručnjaka platiće kotizaciju po 30 evra za svakog. Obavezno je znanje engleskog jezika i trenersko iskustvo. Drugi do seminara je rad sa vrhunskom seniorima 3. i 4. februara i klubovi mogu da prijave po pet učesnika, ali pošto Peter Suk radi sa maksimum 16 polaznika, lista  će se odrediti na osnovu domaće rang liste i izlazaka na takmičenja u 2014. Na kraju seminara, 5, 6. i 7. februara, Peter Suk će raditi sa juniorima i kadetima. Svaki klub može da pošalje po tri učesnika. Ukoliko bude više od 16 prijavljenih,  spisak će se napraviti na osnovu domaće rang liste i učešća na takmičenjima u prošloj i ovoj godini. Automatsko učešće stiču polaznici kampa u 2014.
Datum: 17.01.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...