x

Suk magnet za trenere i vrhunske streličare

Suk magnet za trenere i vrhunske streličare

Čuveni streličarski trener iz Koreje Suk dong – eun, poznatiji kao Peter Suk, boravio je u Beogradu i na terenu kluba Košutnjak u Beogradu održao međunarodni seminar za trenere i vrhunske streličare.

- Suk je u poslednjih godinu i po dana peti put u Beogradu, četiri puta je bio na seminarima i kursevima prošle godine, dok je ove sezone održao izuzetan seminar za po 12 trenera i najboljih streličara - kaže Dragan Svilanović predsednik Streličarskog saveza Srbije - Učestvovala su i tri polaznika iz Slovačke i po jedan i iz Crne Gore i sa Islanda. Interesovanje je bilo veliko, došlo je i mnogo naših streličara i stručnjaka koji nisu bili na spisku polaznika, koji su pratili predavanja i rad, a Suk im je, u granicama raspoloživog vremena, posvetio dosta pažnje.

Olimpijski komitet Srbije je finansirao ovaj seminar, dok je Svetska streličarska federacija platila honorar i avio kartu za Suka.

- Zahvaljujemo se još jednom OKS, koji je i lane pokrio troškove za dva seminara- istakao je Svilanović.- Ideja je da Suk u junu ponovo dođe u Srbiju posle Šampionata Evrope u Notingemu u Velikoj Britaniji krajem maja, u okviru kojeg će se održati i olimpijski kvalifikacioni turnir. Na žalost, ako ne pronađemo sponzore, nećemo moći da realizujemo ovu ideju.

Šampionat Evrope je veoma skupa akcija, Streličarski savez Srbije će pokriti troškove za jednog takmičara olimpik stilom, Luku Popovića iz beogradskog Elit arčerija, njegov trener Svetlana Popović će morati sama da snosi troškove. Sistem olimpijskih kvalifikacija je nešto promenjen, svi takmičari koji nisu osvojili olimpijsku kvotu ulaze na rang listu na osnovu plasmana na EŠ i, potom, odmah počinje raspucavanje na ispadanje. Podeliće se tri pojedinačne olimpijske vize.

- Drugi olimpijski filter je Svetski kup u Antaliji od 12. do 19. juna i tu planiramo da pošljenjemo ekipu olimpik stilom,  jer će olimpijske kvote osvojiti  tri najbolje ekipe ne računajući zemlje koje su već osvojile olimpijske timske vize, kao i pet pojedinaca, takođe izuzimajući takmičare koji su ispunili pojedinačnu normu za Rio – objasnio je Dragan Svilanović.-  Nadamo se da će se neko od srpskih streličara ukrcati u avion za Rio. Sigurno ćemo poslati jednog streličara na predolimpijski kamp Svetske streličarske federacije u Francskoj od 16. do 20. maja, koja pokriva troškove za njega i trenera. Uslov je da takmičar ima rezultat veći od 630 krugova. Možemo da prijavimo takmičarku, ali mora da ima rezultat od 600 i više krugova.

Peter Suk je sin Suk Bong - euna koji je 1950. uveo savremeno streličarstvo u sport Koreje i smatra se rodonačelnikom ovog sporta u toj zemlji. Koreja je, do Londona, imala tri muške ekipne olimpijske titule, dok je ženska reprezentacija 2012. osvojila sedmo olimpijsko zlato i ni jedna druga selekcija od uvođenja ove discipline 1988. u Seulu, nije bila na najvišem stepeniku pobedničkog postolja!

Peter Suk je u Atini 2004. vodio italijansku reprezentaciju čiji je član Marko Galiaco  osvoji pojedinačno olimpijsko zlato. Potom je preuzeo britansku reprezentaciju i na SP u Lajpcigu 2007. Britanci su se okitili sa tri medalje. U Pekingu 2008. Britanija je pod njegovim vođstvom bila četvrta. Potom je opet otišao u Italiju i sa njima je u Londonu 2012. osvojio olimpijsko ekipno zlato!


Datum: 02.04.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...