x

Petrović za istoriju u Slovačkoj

 Petrović za istoriju u Slovačkoj

Po scenariju Dragoslava Petrovića u nedelju, 9. novembra 2014, u Slovačkoj je ispisana nova stranica istorije srpskog badmintona. Naš najbolji junior je podario Srbiji prvo zlatno odličje u ovom olimpijskom sportu na nekom od turnira svetskog kupa.

U finalu YONEX Slovak Junior 2014, koji je okupio preko 150 takmičara iz preko 30 država, Petrović je savladao Portugalca Duartea Nuno Anjo s 21:17, 22:20 i tako opravdao ulogu favorita koja mu je dodeljena pred ovo takmičenje pošto je bio prvi nosilac. Ogroman uspeh posebno dobija na težini ako se zna da je naš reprezentativac sve do finalnog meča imao izuzetno iscrpljujuće borbe. Žreb mu nije bio naklonjen. Do okršaja za zlato morao je da slomi neke od najperspektivnijih igrača Evrope uzrasta do 19 godina. Hrabrom, požrtvovanom i vrhunskom igrom preskakao je prepreku po prepreku sve do finala u kojem ga je čekao znatno odmorniji rival.

Ipak, smogao je snage za poslednju bitku, koja je odlučivala ko će sa najvišim počastima otići iz Slovačke. Fanatičnom borbenošću stigao je do prvog seta, teško, iako rezultat od 21:17 ne govori tako. I u drugom setu vodila se bitka dostojna najvećih svetskih takmičenja. Poeni su osvajani naizmenično, ali je u trenucima kada se lomio rezultat Petrović pokazao od čega je sazdan. Šampionskim potezima osvojio je na razliku drugi set (22:20) i stigao do najsjajnijeg odličja.

"Presrećan sam zbog prvog svog zlata na turnirima svetskog kupa. Opravdao sam ulogu prvog nosioca i dobro podneo pritisak u odlučujućim trenucima svakog meča. Emocije naviru iz mene i trenutno nisam svestan uspeha koji sam postigao. Ovo odličje će mi predstavljati ogromnu motivaciju za dalji rad. Nadam se da ću ovaj nivo forme dugo zadržati i da ću se boriti za medalju i na turniru u Češkoj, kroz nedelju dana. Hvala svima na podršci i čestitkama", bio je presrećan Dragoslav Petrović, učesnik Razvojnog programa Olimpijskog komiteta Srbije.

Petrović je odlično startovao u Slovačkoj u kojoj je branio prošlogodišnje četvrtfinale. U prvom kolu savladao je Mađara Bensija Pitela s 21:15, 21:16. U drugom je bio bolji od Čeha Kristijana Savina s 21:16, 23:21, a u trećem, od njegovog sunarodnika Ondreja Klimesa 21:8, 21:23, 21:17. Pobedom u tom meču, u kojem je izgubio jedini set u Slovačkoj, plasirao se u polufinale. U okršaju za plasman u finale naš najbolji junior je pobedio Poljaka Krzistofa Jakovčuka s 21:15, 22:20 čime je došao u priliku da se bori za zlato na turniru, koje je potom i osvojio.

"Bilo je jednako stresno na trenerskoj stolici koliko i Dragoslavu u samoj igri. Mnogo napetih trenutaka u svakom meču koji su zahvaljujući Dragoslavu otišli u našu korist. Odlično se ponašao tokom celog turnira, donosio dobre odluke i prihvatao savete. Izdržao je po prvi put pritisak celog turnira i time ostvario svoj najveći takmičarski uspeh. Ovo su, zaista, istorijski trenuci. Zahvalio bih se svima u Srbiji na ogromnoj podršci. Dragoslavovi i uspesi naših reprezentativaca su rezultat sistematskog rada Badminton saveza Srbije i jakog vetra u leđa koji nam daju Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije, Mnogo im hvala na tome. Idemo dalje. Sezona je, takoreći, tek počela", kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir.

Vlada Republike Srbije - Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću Dragoslava Petrovića na turniru u Slovačkoj.

 Datum: 10.11.2014. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...