x

Košarkaši Srbije preko Dominikanske republike do četvrtfinala SP

Košarkaši Srbije preko Dominikanske republike do četvrtfinala SP Foto: FIBA

Srbija je u četvrtfinalu Svetskog prvenstva! Nakon pet utakmica grupne faze, „Orlovi“ nastavljaju takmičenje u eliminacionoj fazi. U poslednjem kolu, naš tim je u „Araneta koloseumu“ savladao Dominikansku Republiku sa 112:79. Naš tim će u četvrtfinalu kao drugoplasirani u I grupi u utorak 5. septembra igrati protiv prvoplasirane ekipe J grupe Litvanije, koja je u meču za prvo mesto pobedila SAD 110:104.


Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce 2023 (2023 FIBA Basketball World Cup) održaće se u periodu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine, u Japanu, Indoneziji i Filipinima, u organizaciji Košarkaškog saveza Japana, Košarkaškog saveza Indonezije, Košarkaškog saveza Filipina i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). 


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2023


Od početka meča, srpski reprezentativci su energičnom igrom nametnuli rivalu ritam koji im više odgovara. Nekoliko puta, uspeli su u prvoj deonici momci u plavim dresovima da spreče protivnika da uputi šut po isteku 24 sekunde za napad. Na drugoj strani, pogađali su u seriji Marinković, Bogdanović i Milutinov za 29:15 posle prvih deset minuta. Druga deonica je protekla u istom ritmu, a već nakon nekoliko napada, Stefan Jović pogađa za 40:20.


Do isteka prvog dela meča, srpski nacionalni tim je kontrolisao ritam pa se na petnaestominutnu pauzu otišlo pri rezultatu 56:35.


I u drugo poluvreme selektor Pešić je ušao sa istom petorkom koja je započela susret. Gde su stali u prvih 20 minuta, Stefan i Nikola Jović, Vanja Marinković, Bogdan Bogdanović i Nikola Milutinov su nastavili u trećoj deonici. Pokušavala je Dominikanska Republika da preko Taunsa uhvati rezultatski priključak, ali bez većeg uspeha jer su „Orlovi“ nastavili da igraju u ritmu u kojem su slomili protivnika. Pred početak poslednjeg perioda, konačan ishod meča pri rezultatu 87:53 je bio izvestan i ostalo je samo da se odigra poslednja deonica pa da Srbija i zvanično postane četvrtfinalista šampionata sveta.


U poslednjoj četvrtini, Srbija je malo po isteku 4. minuta igre prešla 100 postignutih poena nakon zakucavanja Filipa Petruševa, čime je stavljena tačka na ovaj meč. (Izvor: KSS)


DOMINIKANSKA REPUBLIKA – SRBIJA 79:112 (15:29, 20:27, 18:31, 26:25)


Kompletnu statistiku pogledajte ovde.



Datum: 03.09.2023. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...