x

Odbojkašice Srbije u finalu EP 2023

Odbojkašice Srbije u finalu EP 2023 Foto: OSSRB

Ženska seniorska reprezentacija Srbije, aktuelni svetski prvak i vicešampion Evrope, plasirala se u finale XXXIII EP 2023, četvrto uzastopno, a šesto u istoriji prvenstava Evrope. Srbija je večeras u Briselu u drugom polufinalu savladala Holandiju sa 3:1, po setovima 25:21, 15:25, 25:22 i 25:21, posle 112 minuta igre.


Evropsko prvenstvo u odbojci za žene 2023 održava se u periodu od 15. avgusta do 03. septembra 2023. godine, Belgiji, Estoniji, Nemačkoj i Italiji, u organizaciji Odbojkaškog saveza Belgije, Odbojkaškog saveza Estonije, Odbojkaškog saveza Nemačke i Odbojkaškog saveza Italije, a pod pokroviteljstvom Evropske odbojkaške federacije (CEV).


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u odbojci za žene 2023


Polufinale protiv Holandije je na najbolji mogući način pokazalo zašto su odbojkašice Srbije šampionska ekipa – dvostruke uzastopne svetske prvakinje, bronzane sa OI i vicešampionke Evrope. Reprezentacija koja u svojim redovima ima dva najbolja organizatora igre na svetu morala je dobrano da se pomuči da stigne do četvrtog uzastopnog finala prvenstva Evrope.


Izabranice Đovanija Gvidetija su posle mnogo muka, previše grešaka i potrošene energije savladale Holandiju u meču u kome je rival pružio svoju najbolju partiju na ovom prvenstvu.


Povela je Srbija sa 1:0, ali su Holanđanke uzvratile i podigle nivo igre, dok Srbiji gotovo ništa nije polazilo za rukom. Kada se tome doda da Maja Ognjenović (ušla u trećem setu) nije igrala zbog povišene temperature i da su Holanđanke imale rešenje za napade Srbije, onda ne čudi što je bilo potrebno mnogo snage da stigne do trijumfa. Kada je proradio servis i kada je Srbija smanjila broj apsolutno netipičnih grešaka, preokret je bio na pomolu, a time i otvoren put do novog finala.


Prve čestitke odbojkašicama Srbije na plasmanu u finale uputili su Đula Mešter, predsednik OSS, Ivan Knežević, generalni sekretar OSS, Jelena Nikolić, prvi potpredsednik OSS, Petar Bogunović, predsednik OSV i potpredsednik OSS, i Danilo Mrđa, direktor takmičenja OSS.


Srbija je plasmanom u finale obezbedila osmu medalju na prvenstvima Evrope.


Srbija će u finalu igrati protiv Turske u nedelju, 3. septembra od 20.00 časova uz direktne prenose na RTS i TV Arena Sport. (Izvor: OSSRB)


Datum: 01.09.2023. Autor: OSSRB

PROČITAJTE JOŠ...