x

Prvi poraz košarkaša Srbije na SP 2023

Prvi poraz košarkaša Srbije na SP 2023 Foto: FIBA

Prvi meč u novoformiranoj grupi I, reprezentacija Srbije je odigrala protiv Italije. U utakmici punoj preokreta, pobedu je odnela selekcija Italije rezultatom 78:76.  


Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce 2023 (2023 FIBA Basketball World Cup) održaće se u periodu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine, u Japanu, Indoneziji i Filipinima, u organizaciji Košarkaškog saveza Japana, Košarkaškog saveza Indonezije, Košarkaškog saveza Filipina i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). 


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2023


Duel protiv starih rivala počeo je sa po nekoliko neiskorišćenih napada na obe strane, da bi Italija bila prvi tim koji je pronašao svoj ritam u napadu i poveo sa deset poena razlike. Ipak, strpljivom igrom, srpski reprezentativci su do isteka desetog minuta prišli na -4, da bi u drugoj četvrtini stigli do preokreta. Tada je usledio novi nalet Italijana i novih pet poena prednosti za rivala. Ali, smiraj prvog poluvremena pripada Srbiji koja preko Milutinova prilazi na -1, a potom i trojkom uz zvuk sirene kapitena Bogdanovića prelazi u vođstvo od 42:40.


I uvod treće deonice je protekao u čvrstoj igri na obe strane, uz pogotke sa linije slobodnih bacanja i poene ispod samog obruča koje su za tim Srbije doneli Milutinov i Stefan Jović. Čvrsta igra i velika borbenost u odbrani srpskog nacionalnog tima, nagrađeni su novim poenaima Milutinova i zakucavanjem Dobrića što je Srbiji donelo +13 u 25. minutu meča. Trojkom Nikole Jovića, Srbija brzo stiče i maksimalnih 16 poena prednosti, ali se reprezentacija Italije do isteka treće četvrtine približava na 62:59.


U poslednjoj četvrtini, utakmica ponovo postaje u potpunosti neizvesna, a na pet minuta pre završetka susreta, Italija ima tri poena prednosti posle koša Fontekija. U poslednjih 40 sekundi, Italija je ušla sa četiri poena prednosti, ali je Bogdanović sa linije slobodnih bacanja smanjio na 76:78. Srbija uspeva da odbrani poslednji napad, ali ne i da postigne trojku za pobedu.


Srbija u nedelju od 14.00 sati igra protiv Dominikanske Republike za plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva.


SRBIJA – ITALIJA 76:78 (19:23, 23:17, 20:19, 14:19)


Kompletnu statistiku pogledajte ovde.



Izjave nakon utakmice:

Selektor Srbije Svetislav Pešić:


Utakmica sa Italijom je bila važna iz mnogo razloga, ali dobro je što i dalje odlučujemo sami o svojoj sudbini. Nije strašno što smo izgubili sa dva razlike, ali je velika šteta što nismo iskoristili momentum da dobijemo večeras. Teško je igrati protiv Italije, zbog iskustva, brzine i čvrstine, dugo igraju zajedno. To su i pokazali. Kao i uvek, moramo da pobedimo, sada moramo da dobijemo Dominikansku Republiku. Imamo dovoljno vremena da se spremimo i odigramo tu utakmicu, da se regenerišemo psihički i fizički. Moramo da analiziramo i šta sve treba da popravimo iz ovog meča, kako bismo bili najbolji u tom meču kome pristupamo kao da je finale Svetskog prvenstva.


Ognjen Dobrić:


Znali smo da će biti teška utakmica, imali smo dobrih momenata, pogotovo u trećoj četvrtini, ali izgubili smo momentum. Oni su uspeli da vrate vođstvo, napravili smo mnogo grešaka, dozvolili smo im previše lakih poena i glupih grešaka u napadu. To nas je koštalo boljeg rezultata. Bili su u boljem fokusu od nas. Mi smo imali dobar momenat, ali nismo nastavili istim ritmom. Oni su igrali čvršće, pametnije i iskoristili su svoje kvalitete da nas dobiju. (Izvor: KSS)


Datum: 01.09.2023. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...