x

Petrović potvrdio svetsku klasu u Istanbulu

Petrović potvrdio svetsku klasu u Istanbulu
Rapsodija Dragoslava Petrovića na međunarodnoj sceni se nastavlja. Nakon Slovenije, Izraela, Hrvatske, Češke i Slovačke naš najbolji junior je i na tlu evropske badminton velesile - Turske pokazao da je rođena još jedna zvezda svetskog formata.

Na turniru Svetskog kupa - Turkey Junior 2014, koji je od 11. do 14. decembra 2014. okupio preko 100 badmintonaca i badmintonki iz više od 15 zemalja, Petrović je stavio sjajnu tačku na juniorske turnire u 2014. Osvojio je srebrno odličje izgubivši s 2:0, posle rovovske borbe, u finalu dugom čak 32 minuta od najboljeg turskog igrača izrasta do 19 godina Muhameda Ali Kurta, trenutno drugog na Evropskoj juniorskoj rang listi.

"Prazadovoljan sam, pre svega, plasmanom u finale. Ovo je još jedan u nizu dobrih rezultata ove godine. Voleo bih da ovaj nivo forme zadržim i narednih par meseci pa da dam sve od sebe na Evropskom prvenstvu za igrače do 19 godina u martu sledeće godine", bio je kratak i jasan Petrović posle još jednog briljantnog turnira u svojoj karijeri na kojem je osvojio mnogo novih bodova budući da lane na njemu nije učestvovao.

U najvećem gradu Turske Petrović je od početka do kraja odigrao profesorski. Budući da je bio drugi nosilac bio je slobodan u prvom kolu. U drugom je, za svega 15 minuta, očitao lekciju domaćem takmičaru Berkaju Jurdagoku savladavši ga s 21:14, 21:15. U osmini finala još jedan Turčin je oboren na pleća. Burakan Korapci je pružao otpor 20 minuta ali je na kraju morao da pruži ruku boljem. Naš reprezentativac je slavio s 21:16, 21:11. U meču, vrednom medalje, Petrović je za 19 minuta nadvisio Rusa Nikitu Fedotovskikog. Rezultat 21:12, 21:14 je najbolji pokazatelj nadmoći našeg bisera u duelu koji ga je odveo u polufinale. Još jedna prepreka je delila Petrovića od velikog finala u Istanbulu. U okršaju za finale na drugoj strani mreže se našao treći nosilac Turčin Omer Altinkopru. Posle antologijskih 45 minuta okršaja "na nož" Petrović je slavio s 21:19, 19:21, 21:18 i tako došao do svog petog finala u 2014, četvrtog u novoj juniorskoj sezoni koja je počela letos. I u okršaju za zlato Petrović je bio na visokom nivou. Igrao je svoju igru od početka do kraja ali je Kurt, veoma iskusan igrač koji u nogama ima i mnogo seniorskih turnira, ovoga puta, bio bolji. Nadigrao je Dragoslava u dve seta (21:14, 21:14).

"Ovo je stvarno još jedan odličan rezultat Dragoslava i moram da priznam da je lako navići se na dobre stvari. Sigurnost mu je značajno porasla i sada dobija protivnike znatno lakše nego u ranijem periodu sezone. Najbitnije je da smo sa ovim plasmanom ostvarili prvi zacrtani cilj, a to je da Dragoslav uđe u top 8 takmičara na evropskoj juniorskoj rang listi i time osigura sebi mesto nosioca na svom poslednjem juniorskom Evropskom prvenstvu, koje će se održati dogodine. Na taj način potencijalno će izbeči teške protivnike u prvim kolima. Situacija je u toliko bolja, što sad na 5-6 turnira koji još prethode evropskom ne brani mnogo bodova, pa može da još popravi i utvrdi svoj plasman ali na miru i bez previše pritiska da sa trenerima reprezentacije priprema pojedinačne taktike za svoje najveće rivale. Imamo jako dobru poziciju da pokušamo da uskoro obradujemo badmintonsku Srbiju sa još jednom novom i uspešnom stranicom istorije. Hvala svim nadležnim institucijama Republike Srbije, pre svega Ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu Srbije, na podršci za sav ovaj uloženi trud. Odužićemo se još većim i boljim radom i pokušati da opravdamo to rezultatima", bio je presrećan glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir.

Srebrom u Istanbulu Petrović je na najbolji način zaokružio svoje nastupe na juniorskim turnirima u 2014. Do kraja godine očekuje ga učešće na još jednom, i to seniorskom, turniru, takođe, u Turskoj - Turkey International 2014. Ovaj turnir će se održati u Ankari od 18. do 21. decembra a na njemu će, pored Petrovića, Srbiju predstavljati i državni seniorski prvaci Milica Simić i Igor Bjelan.

Vlada Republike Srbije - Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću Dragoslava Petrovića na turniru u Turskoj.
 
Datum: 16.12.2014. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...