x

Kruna juniorske karijere mladog srpskog olimpijca

Kruna juniorske karijere mladog srpskog olimpijca
Odavno je počelo odbrojavanje do početka Evropskog juniorskog šampionata. Do prvih duela u Lubinu ostalo je još svega dva dana, a ovaj gradić u jugozapadnom delu Poljske od 30. marta do 4. aprila 2015. pokazaće ko je najbolji igrač Starog kontinenta uzrasta do 19 godina. Među 128 najboljih evropskih badmitonaca u singlu naći će se i ime jednog Srbina. 

Dragoslav Petrović će u Lubinu imati završni čin svoje juniorske karijere koju je već popločao istorijskim uspesima. Naš najbolji junior u Poljsku putuje sa impozantnim rezultatatima u poslednjih godinu i po dana – osam medalja sa turnira juniorskog Evropskog i Svetskog kupa, od toga jedna zlatna, pet srebrnih i dve bronzane, titula šampiona Balkana, učešće na Olimpijskim igrama mladih… 

Sve ovo ga je svrstalo među najbolje i najperspektivnije evropske igrače u ovom uzrastu, a pogled na rang liste još jedan su dokaz toga. Na šampionatu Starog kontinenta Petrović startuje kao prvi na rang listi Evropskog kruga i kao četvrti na Evropskoj juniorskoj rang listi, što je ujedno i njegov najbolji plasman.

Nažalost, povratak na četvrto mesto najboljih juniora Evrope desio se prošlog utorka, kada je već obavljen žreb za šampionat. Petrović je tako žreban kao šesti pa je dospeo na listu nosioca 5/8, a samim tim je dobio nešto jače od, u svakom slučaju, svih jakih protivnika.

“Došli smo do takmičenja koje za Dragoslava predstavlja vrhunac juniorske karijere. Iza nas je jednogodišnji ciklus priprema koji je odradio savršeno. Takmičenje dočekuje u najboljoj mogućoj formi, a s obzirom na sve što je postigao u poslednjih godinu i po dana očekivanja moraju i jesu velika. Žreb nije bio najsrećniji, ali ne smemo da se osvrćemo na to. Idemo od meča do meča i za sada razmišljamo samo o prvom rivalu. Kada počne takmičenje videćemo kako će se odvijati stvari i koji je to konačan plasman realan. Uspeh je i samo to što se našao među nosiocima za ovako važno i veliko takmičenje, a objektivno gledano među 10 najboljih igrača Evrope je u ovom uzrastu. Međutim, sam plasman u Lubinu zavisiće od mnogo toga. U svakom slučaju i ovo takmičenje doživljavamo samo kao usputnu stanicu ka Petrovićevom daljem razvoju sa ciljem da postane respektabilan igrač u seniorskoj konkurenciji“, istakao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir i dodao „Sam sistem treninga u završnim pripremama za Lubin nije ništa bio drugačiji u odnosu na pripreme za neke druge turnire. Ipak, posebnu pažnju smo posvetili psihološkoj pripremi s ciljem da ne podlegne pritisku i ne izgori u prevelikoj želji. Prvi protivnik, kao i potencijalno ostali, odavno su “snimljeni“ i u tom smislu za nas tajni nema. U Poljsku stižemo u subotu u popodnevnim satima. Do prvog meča imaćemo nekoliko treninga i to u dvorani u kojoj je Petrović već igrao i koja je vrhunska za badminton“.

Na najjačem i najznačajnijem juniorskom događaju u ovoj godini, koji će okupiti 300 badmintonaca i badmintonki, naš najbolji junior je kao nosilac slobodan u prvom kolu. Voljom žreba u borbi za plasman među 32 najbolja igrača u singlu igraće u utorak, 31. marta, protiv Portugalca Duartea Nuna Anje (23. na Evropskoj junuorskoj rang listi). Ukoliko preskoči prvu prepreku naš najbolji junior za osminu finala igraće sa boljim iz meča između Estonca Jese Lehtimakija, koji takođe preskače prvo kolo, i pobednika duela Ditlev Jager Holm (Danska) – Džejms Farmer (Engleska). U Petrovićevom delu žreba, između ostalih, nalaze se i prvi nosilac Nemac Maks Vajskirhen (sa Nemcem može eventualno da se sastane u četvrtfinalu), Švajcarac Dominik Betikofer, Letonac Niks Podosinoviks, Belgijanac Rovan Šeurkogel…

“Dugo se spremam za ovo takmičenje i maksimalno sam spreman za sve izazove koji me očekuju. Iako je reč o Evropskom prvenstvu i ovo takmičenje doživljavam kao samo jedan u nizu turnira. Ne osećam neki dodatni pritisak iako je šampionat u Libinu, posle Olimpijskih igara mladih u Nandžingu, najzačajniji turnir na kojem ću učestvovati. Sa prvim rivalom sam igrao samo jednom i to u finalu prošlogodišnjeg YONEX Slovak Junior 2014 na kojem sam osvojio svoju jedinu zlatnu medalju na turnirima Svetskog kupa. Radi se o izuzetno kvalitetnom igraču ali se nadam i verujem da će ishod biti kao u Slovačkoj, kada sam pobedio u dva seta. Iskren da budem kroz glavu mi već prolazi i mogući protivnik u trećem kolu, što bi po svemu sudeći trebalo da bude Danac Ditlev Jager Holm, s kojim se nikada nisam sastajao. Ukoliko dođem do toga meča biće to jedan od mojih najtežih izazova u karijeri”, kazao je Petrović i nastavio “Dobro je što preskačem prvo kolo mada je uvek dobro kada odigraš neki meč sa slabijim protivnikom za zagrevanje, ali pošto se radi o Evropskom prvenstvu lakog rivala nema. Prednost je i to što u jednom danu neću morati da igram više mečeva što je uobičajeno na nekim drugim turnirima. Svi ćemo imati dovoljno vremena za odmor tako da umor neće biti ograničavajući faktor za bilo koga. Po mom mišljenju Nemac Maks Vajskirhen i Danac Anders Antonsen su glavni favoriti za zlato. U drugom krugu favorita za postolje je gotovo desetorica igrača, među kojima sam, nadam se, i ja. Tu odvajam Turčina Muhameda ali Kurta, Španca Luisa Enrikea Penalvera i Danca Rasmusa Gemkea.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću Dragoslava Petrovića na Evropskom juniorskom prvenstvu u Poljskoj, na kojem će pre pojedinačnog šampionata od 30. marta do 4. aprila, održati i Ekipno prvenstvo koje je počelo 26. marta, a završiće se 30. marta.
Datum: 28.03.2015. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...