x

Košarkaši Srbije protiv Italije na startu druge faze takmičenja na SP

Košarkaši Srbije protiv Italije na startu druge faze takmičenja na SP Foto: KSS

U petak, 1. septembra, košarkaška reprezentacija Srbije će izaći na megdan starom rivalu, reprezentaciji Italije. Utakmica u Araneta koloseumu počinje od 10.00 časova po srpskom vremenu (16.00 časova po lokalnom), a dan pre toga je ekipa obavila trening u Filipini sport kompleksu.


Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce 2023 (2023 FIBA Basketball World Cup) održaće se u periodu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine, u Japanu, Indoneziji i Filipinima, u organizaciji Košarkaškog saveza Japana, Košarkaškog saveza Indonezije, Košarkaškog saveza Filipina i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). 


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2023


Uoči duela sa Italijom, selektor Svetislav Pešić je prvo govorio o poveđenom krilnom centru “Orlova” Boriši Simaniću koji je sinoć operisan.


Najvažanija vest je da je Boriša operisan i da je sada u dobrom stanju. To je za njega, njegovu porodicu, a i za nas, najažnije, ne samo što je Boriša naš igrač, već je i omiljen kod svih naših igrača i trenera. I odavde želim da mu pošaljem poljupce i zagrljaje. Operacija je uspela, uz veliku pomoć doktora koje je organizovao naš profesor Radovanović. Dobro je da je profesor bio sa njim. Ovo je bio šok za sve nas koji stvarno nismo očekivali da takav jedan udarac može da bude ne bolan, nego tragičan. Ali, dobro je da se sve to završilo…


O utakmici sa Italijom, selektor Pešić je rekao:


Što se tiče utakmice sa Italijom, to je naša četvrta utakmica sa veoma jakim protivnikom koga mi veoma dobro znamo, ali i oni nas. Mi njih bolje! Zato što oni već tri godine igraju na svim takmičenjima praktično u nepromenjenom sastavu. Uigrana su ekipa, znaju se veoma dobro. Ništa nisu promenili u načinu igre. Napredovali su, naravno, kao i svaka ekipa ovde. Naša je situacija totalno drugačija u odnosu na Italiju. Mi smo nova ekipa, ili da kažemo, sa novim igračima. Njihova prednost je ta izuzetno dobra uigranost. Naša je jedna velika želja i motivacija. Samo ne bi bilo dobro da se previše palimo, da se motivacija  i velika želja da se igra najbolje što se može, ne vrate kao bumerang. Moramo da ostanemo mirni, da se držimo plana igre, kako treba protiv njih igrati. I onda ćemo tu utakmicu da pobedimo. Ja u to uopšte ne sumnjam, jer smo mi spremni za takav izazov.


Pred sutrašnji meč je sa predstavnicima medija razgovarao i plejmejker reprezentacije Srbije Aleksa Avramović. I on je prvo govorio o povređenom saigraču Boriši Simaniću.


Pre svega, mnogo važnije od košarke je ova situacija koja se desila sa Borišom. Ni kriv ni dužan, na nezgodnom mestu, u nezgodno vreme, dobio je udarac koji ga je odvojio od daljeg nastupa na Prvenstvu. Želim da mu u ime svih igrača i ovako poželim brz oporavak. Naravno, da smo sa njim i on je sa nama, iako je na oporavku. On je veliki deo tima, veliki deo slagalice, dodatna motivacija za sve ono što nam sledi.


O predstojećoj utakmici, Aleksa Avramović je rekao:


– Sa pobedom smo u četvrtfinalu, motivacija ne treba da nam bude upitnik. Dobili su nas u kvalifikacijama za Olimpijske igre, pa prošle godine u osmini finala Evrobasketa. Ekipa su koja igra brzu košarku. Imali smo priliku da se susretnemo sa takvom vrstom ekipa u grupnoj fazi. Tu pre svega mislim na Portoriko koji igra tu brzu, tranzicionu košarku. I njih smo dobili, odigrali smo sjajnu odbranu, podigli razliku na 30 na poluvremenu. Isti pristup ćemo imati i sutra, sa još dodatnom motivacijom, sa maksimalnom agresivnošću u odbrani i napadu. Znamo da su nam dužnici, znamo da ćemo izaći sa još većom motivacijom, i zbog Boriše i zbog nas samih, jer znamo šta to donosi. Mi se spremamo u naša četiri zida i nećemo da otkrivamo tehničko-taktičku pripremu, ali svakako se spremamo temeljno, kao što to uvek i radimo. Potrudićemo se da pobedimo. (Izvor: KSS)


Datum: 31.08.2023. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...