Održana regionalna konferencija ministara sporta

      
Ministri sporta zemalja regiona potpisali su 17.01.2014. godine, u Rijeci sporazum o međudržavnoj saradnji u oblasti studenstkog sporta kojim se otvaraju vrata za formiranje regionalne univerzitetske lige. U ime Srbije sporazum je potpisao ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

"Ovo je velika šansa za Srbiju da se pokaže, ne samo kao lider u univerzitetskom sportu na ovim prostorima, već i kao promoter regionalne saradnje među državama. Smatram da je to velika stvar za sve zemlje u regionu i krucijalna stvar za budućnost Zapadnog Balkana. Prošlost treba i moramo da ostavimo iza nas i da se okrenemo budućnosti, a mladi, pogotovo univerzitetska zajednica, su pravi način da kreiramo jedan novi put", poručio je Udovičić nakon potpisivanja sporazuma.

Inicijativa za formiranje lige koja bi imala za cilj ne samo bolju regionalnu saradnju, već i aktiviranje sportskog potencijala našeg regiona pokrenuta je, na predlog Srbije, pre četiri meseca na sastanku ministara sporta Srbije i Hrvatske u Beogradu, a ovu ideju ubrzo su podržali i ministri zaduženi za sport u Sloveniji i Crnoj Gori.

U povelji koju su potpisali ministri sporta ističe se da sport povezuje narode, te da je cilj da saradnja u akademskom sportu i buduća regionalna univerzitetska liga  budu u službi međusobnog dijaloga, pomirenja, razumevanja i saradnje na našim prostorima.

"Univerzitetske sportske lige doprineće razvoju takmičarskog duha, jača konkurencija sigurno će iznedriti i neke nove vrhunske sportiste, ali, što je važnije, tako se stvaraju optimalni uslovi za zdrav život studenata i razvoj i omasovljenje akademskog sporta u regionu", istakao je Vanja Udovičić.

Srpski ministar iskoristio je priliku da sa hrvatskim i slovenačkim kolegom razgovara o reformi sistema sporta na putu Srbije ka Evropskoj uniji.


Datum: 20.01.2014. Autor: Jelena Svilanović

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...