x

Akrobatska umetnost od A4 papira na Red Bull Paper Wings

Akrobatska umetnost od A4 papira na Red Bull Paper Wings
Entuzijasti u pravljenju papirnih aviona iz 83 zemlje, okupili su se u Salzburgu ovog vikenda na avio borbi miroljubive prirode na Red Bull Paper Wings svetskom finalu 2012. U poznatom Hangaru-7 borilo se za šampionske titule u sledećim disciplinama: vremenski let, dužinski let i akrobatski let. Pobeda je otišla bacačima aviona iz Češke, Amerike, Poljske, Turske i Libana dok su predstavnici Srbije zauzeli odlično 6 i 7 mesto u svojim disciplinama.
Salzburg (Austrija) - Nakon ogromnog uspeha ovog takmičenja 2006. i 2009. godine, Salzburg je još jednom ugostio najbolje svetske bacače papirnih aviona ovog vikenda, na dvodnevnom intenzivnom savijanju papira i bacanju aviončića na Red Bull Paper Wings svetskom finalu 2012. Samo najbolji od najboljih 37.125 takmičara koji su učestvovali u preko 634 kvalifikacija širom sveta, bili su pozvani u veličanstvenu halu Hangara-7, kako bi se borili za tri titule svetskog šampionata.

U kategoriji dužinski let, Tomas Bek iz Češke je uspeo da ostvari pobedu na jakom terenu, bacivši svoj avion čitavih 50,37 metara. Drugo mesto je pripalo Bosni i Hercegovini, tj. Almiru Kišiji, dok je dvostruki svetski šampion iz 2006. i 2009. Jovica Kozlica iz Hrvatske takmičenje završio na trećem mestu.

Libanac Eli Čemali je osvojio prvo mesto u disciplini vremenski let, oduševivši publiku sa 10,68 sekundi koliko je njegov avio proveo u vazduhu - međutim, ipak ni blizu trenutnom svetskom rekordu koji iznosi 25 sekundi! U ovoj disciplini, Kragujevčanin Nemanja Maksimović zauzeo je odlično 6 mesto. Nemanjin avion ostao je u vazduhu 6,61 sekundu, što je bilo slabije vreme od onog koje je ostvario na kvalifikacijama u Novom Sadu kada se njegov avion zadržao u vazduhu čak 11,43 sekundi.

Jedan od najtežih poslova u finalu je imao panel sudija koji su morali da daju ocene u kategoriji akrobacija, a koji je vodio trostruki olimpijski šampion, ski skakač Tomas Morgenštern. Petoro sudija je na kraju nagradilo s maksimalnih 50 poena ne jednog, već dvojicu takmičara, što je značilo da su Amerikanac Rajan Nakarato i Poljak Tomaš Čodrira morali da dele najviše mesto na podijumu. Predstavnik Srbije u akrobatskom letu, Novosađanin Miroslav Dragojević uspeo je da impresionira zahtevni žiri i zauzme visoko 7 mesto u ovoj disciplini.

Pobeda u timskom takmičenju je otišla u ruke turskom timu, a čija su sva tri člana završila u top 10 u svim kategorijama.

Rezultati:

Vremenski let: 1. Eli Čemali (LIB), 2. Gekan Emiroglu (TUR), 3. Robi Fišer (SLO); Akrobatski let: 1. Tomaš Čodrira (POL), 1. Rajan Nakarato (SAD), 3. Alfredo Ramirez (MEX);
Daljinski let: 1. Tomaš Bek (CZE), 2. Almir Kišija (BiH), Jovan Kozlica (CRO);
Tim: Turska.
Datum: 08.05.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...