Delokrug sportskog menadžmenta
Menadžment je proces cikličnog kretanja kroz pet funkcija koje menadžeri realizuju pripremajući, izvodeći i kontrolišući kretanje organizacije ka ostvarivanju njenih ciljeva. U užem smislu, sportski menadžment kao akademska disciplina obuhvata područja znanja o menadžmentu koja su se iskristalisala u praksi upravljanja sportskim organizacijama.

Udruženja za fizičko obrazovanje i za sportski menadžment Severne Amerike za atestiranje (ocenu) programa obrazovanja sportskih menadžera na univerzitetima Severne Amerike, utvrdila je sledeće standardne sadržaje izučavanja sportskog menadžmenta: izučavanje sociokulturnih dimenzija sporta, menadžment i liderstvo u sportu, etika u sportskom menadžmentu, marketing u sportu, komunikacije u sportu, budžet i finansije u sportu, pravni aspekti sporta, ekonomika sporta, menadžment sportskih objekata i priredbi, upravni organi i strukture u sportu, praktično iskustvo u sportskom menadžmentu.

U praksi fizičkih aktivnosti, u koje spada sport sa svim njegovim organizacionim područjima, sportski menadžment i administracija javljaju se kao posebne karijere u sledećim profesionalnim delokruzima:
  • Fizičke aktivnosti hendikepiranih lica - administrativni položaji u školama i univerzitetima, sportskim organizacijama i klubovima.
  • Akvatičke aktivnosti (na vodi) - menadžment i administracija u školama i koledžima, klubovima, opštinskim agencijama, banjama, preduzećima i klubovima zdravlja.
  • Obrazovanje u domenu plesa - administrativni položaji u školama i na univerzitetima, plesnim studijama i klubovima.
  • Fitnes - direktor fitnesa u banji, na brodu, vođenje sopstvene firme, klubovi zdravlja, klinike, bolnice.
  • Parkovi i rekreacija - menadžerski položaji u letnjim kampovima, nacionalnim parkovima, banjama, na brodovima, rekreacionim objektima.
  • Sportska administracija i menadžment - administrativni položaji sportskog direktora u srednjim školama, koledžima i na univerzitetima, referenti pri upravnim telima sportskih saveza i sl., referenti za pribavljanje fondova, za publicitet i sl., položaji menadžera u profesionalnom sportu, sportskim klubovima, banjama, sportskim udruženjima, upravnim telima.
  • Biznis - preduzeća sporta i fitnesa - komercijalni, marketinški, finansijski poslovi u robnim kućama i kompanijama sportskih dobara, fitnes opreme, rehabilitacije i sl.
  • Sportski mediji - položaji sportskog direktora i producenta na televiziji i sl.
Evropska opservatorija za zaposlenost u sportu Evropske mreže visokoškolskih institucija sportskih nauka utvrdila je pet profesionalnih kategorija u delokrugu sportskog menadžmenta i to su: Menadžer trenažne institucije u sportu, Menadžer sportskog objekta, Menadžer nacionalne sportske organizacije, Menadžer sportskog kluba, Menadžer (druge) servisne sportske organizacije (fitnes, sportski turizam, agencija za sportiste, škola skijanja, agencija za promociju događaja i sl.).
 
Autor: N/A
Objavljeno: 07.06.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Struktura i karakteristike sportske organizacije
> Biznis plan sportske organizacije
> Savremeni sport i sportske organizacije
> Misija i filozofija sportske organizacije
> Upravljački tim sportske organizacije
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...