x

Sistemi informisanja sportske organizacije

Sistemi informisanja sportske organizacije
Najvažniji zahtev prilikom razvijanja efektivnog pristupa predviđanju i planiranju je uspostavljanje sistema informisanja sportske organizacije. Pojam informaciong sistema treba shvatiti u širokom smislu prikupljanja, pretresanja, analiziranja i korišćenja informacija koje mogu da utiču na poslovanje sportske organizacije.

Mnoge sportske organizacije vode svoj sistem informisanja o članstvu, gledaocima, snabdevačima, takmičarima, zaposlenima, materijalnim sredstvima itd. Izgrađivanje efektivnog sistema informacija vaznoje radi lakšeg ostvarivanja misija i ciljeva definisanim u strategijskoj analizi sportske organizacije.

Važno je da se prikupi dovoljno informacija, ali ne previše jer to dovodi do prezasićenosti informacijam. U takvoj situaciji oni kojima informacije treba da pomognu da donesu prave odluke postaju nesposobni da donesu ispravnu odluku u preobilju informacija. Razvijanje dobrog sistema informacija je dinamičan proces. Prvenstveno treba utvrditi koje informacije je neophodno skupljati i kako ih prihvatiti.

Prva linija prikupljanja informacija su zaposleni i članstvo u sportskoj organizaciji. Zajedničkim snagama (članstvo, zaposleni i menadžeri) moguće je razraditi razumni spisak svega što zaslužuje da bude obuhvaćeno informacionim sistemom.

U svakom informacionom sistemu uvek se koriste različiti izvori. Mnogo informacija se prikuplja u vidu dokumenata koji se upotrebljavaju u svakodnevnoj u svakodnevnom vođenju poslova (računi, priznanice, spiskovi i sl.), zatim informacije se takođe mogu prikupljati iz periodično objavljivanih materijala, novina,knjiga, preko internet servisa, od stručnjaka iz oblasti sporta.

Kada su podaci prikupljeni potrebno ih je sažeti i analizirati. To je zadatak informacionog sistema za izveštavanje. To su ustvari prikazi podataka koji su sređeni prema zahtevima određenih organa sportske organizacije. Dobar informacioni sistem pruža informacije menadžerima, zaposlenim, članovima u sportskoj organizaciji kako bi oni mogli da donesu pravilne odluke u svom radu.

Naposletku, informacije treba da se smeste na način koji obezbeđuje lako korišćenje i prilagođavanje različitih analiza koje odgovaraju novim situacijama. Sistem gde se odlažu (skladište) informacija o sportskoj organizaciji naziva se bazom podataka. Korišćenje računara i odgovarajućeg softvera (baze podataka) danas omogućuje brz pristup, analiziranje i izveštavanje o mnoštvu važnih aspekata rada i razvoja sportske organizacije.
 
Autor: N/A Objavljeno: 10.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ