Sistemi informisanja sportske organizacije
Najvažniji zahtev prilikom razvijanja efektivnog pristupa predviđanju i planiranju je uspostavljanje sistema informisanja sportske organizacije. Pojam informaciong sistema treba shvatiti u širokom smislu prikupljanja, pretresanja, analiziranja i korišćenja informacija koje mogu da utiču na poslovanje sportske organizacije.

Mnoge sportske organizacije vode svoj sistem informisanja o članstvu, gledaocima, snabdevačima, takmičarima, zaposlenima, materijalnim sredstvima itd. Izgrađivanje efektivnog sistema informacija vaznoje radi lakšeg ostvarivanja misija i ciljeva definisanim u strategijskoj analizi sportske organizacije.

Važno je da se prikupi dovoljno informacija, ali ne previše jer to dovodi do prezasićenosti informacijam. U takvoj situaciji oni kojima informacije treba da pomognu da donesu prave odluke postaju nesposobni da donesu ispravnu odluku u preobilju informacija. Razvijanje dobrog sistema informacija je dinamičan proces. Prvenstveno treba utvrditi koje informacije je neophodno skupljati i kako ih prihvatiti.

Prva linija prikupljanja informacija su zaposleni i članstvo u sportskoj organizaciji. Zajedničkim snagama (članstvo, zaposleni i menadžeri) moguće je razraditi razumni spisak svega što zaslužuje da bude obuhvaćeno informacionim sistemom.

U svakom informacionom sistemu uvek se koriste različiti izvori. Mnogo informacija se prikuplja u vidu dokumenata koji se upotrebljavaju u svakodnevnoj u svakodnevnom vođenju poslova (računi, priznanice, spiskovi i sl.), zatim informacije se takođe mogu prikupljati iz periodično objavljivanih materijala, novina,knjiga, preko internet servisa, od stručnjaka iz oblasti sporta.

Kada su podaci prikupljeni potrebno ih je sažeti i analizirati. To je zadatak informacionog sistema za izveštavanje. To su ustvari prikazi podataka koji su sređeni prema zahtevima određenih organa sportske organizacije. Dobar informacioni sistem pruža informacije menadžerima, zaposlenim, članovima u sportskoj organizaciji kako bi oni mogli da donesu pravilne odluke u svom radu.

Naposletku, informacije treba da se smeste na način koji obezbeđuje lako korišćenje i prilagođavanje različitih analiza koje odgovaraju novim situacijama. Sistem gde se odlažu (skladište) informacija o sportskoj organizaciji naziva se bazom podataka. Korišćenje računara i odgovarajućeg softvera (baze podataka) danas omogućuje brz pristup, analiziranje i izveštavanje o mnoštvu važnih aspekata rada i razvoja sportske organizacije.
 
Autor: N/A
Objavljeno: 10.06.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Metodi prikupljanja podataka
> Istraživanje sportskog tržista
> SWOT analiza
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...