Istraživanje sportskog tržista
U posebnim okolnostima sportska organizacija može da pribavi informacije važne za predviđanje pribegavajući generisanju sopstvenih primarnih podataka. Organizacija koja nastoji da se realno postavi prema tržištu svojih programa i usluga, nalazi se pred problemom: Ko su potencijalni potrošači njenih programa i usluga? Odgovor na ovj problem je istraživanje tržišta kojim se selektiraju tržišne mete i ispituje ponašanje potrošača.

Istraživanje tržišta uključuje sledeće sekvence:
  • Prikupljanje primarnih i sekundarnih podataka;
  • Obrada i tumačenje prikupljenih podataka.
Istraživači se prvo orijentišu na interne podatke sportske organizacije za koju vrše istraživanje. Glavnina korisnih podataka potiče iz finansijskih izvora: podaci iz faktura, liste inventara, podaci o klijentima, proizvodnim linijama, podaci o profitabilnosti pojedinih programa i sl.

Sekundarni podaci delimično mogu da se nađu u samoj organizaciji a većim delom se pribavljaju iz javnih izvora. Najčešće korišćeni javni izvori su rezultati popisa koji se sprovode svake desete godine i koji se kasnije publikuju u okviru statističkih godišnjaka, statističkih pregleda i sl. Popisi se odnose na celokupno stanovništvo, na domaćinstva i uslove stanovanja, itd.

Popisi sportskih organizacija vršeni su svake treće godine do početka 1970-tih godina a potom svake pete godine. Podaci obuhvataju organizacije, aktivno članstvo, zaposleni personal, vrste aktivnosti kao i finansijske podatke. Ovi podaci su dati po granama sportova i po opštinama. Popisi ne obuhvataju sve sportske organizacije po adresaru vec samo one koje su dostavile popunjene anketne obrasce zavodima za statistiku.

Specifični javni izvor sekundarnih podataka o fizičkoj kulturi predstavljaju Zavodi za fizičkukulturu. Ovde su kumulirani podaci o kapacitetima sportskih objekata i drugim performansama sportova, sportske rekreacije. U ovu kategoriju izvora podataka spadaju Pedagoški zavodi koji vode brigu o zakonitostima realizacije planova fizičkog vaspitanja u vaspitno - obrazovanim organizacijama.

Privatni sekundarni izvori postoje u sportskim organizacijama, turističkim i drugim privrednim organizacijama koje pripadaju sportsko - industrijskom kompleksu. U ovaj tip spadaju izvori (prikupljeni ili publikovani) koji potiču iz masovnih medija, stručnih asocijacija.
 
Autor: N/A
Objavljeno: 08.06.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Sistemi informisanja sportske organizacije
> Metodi prikupljanja podataka
> SWOT analiza
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...