x

Korišćenje zabranjenih supstanci u sportu

Korišćenje zabranjenih supstanci u sportu
Bilo bi lako reći da sportisti treba da izbegavaju upotrebu zabranjenih supstanci (lekova-dopinga), iz bilo kog razloga, naročito za vreme takmičenja.  Iako postoji mnogo različitih razloga zašto sportisti koriste zabranjene supstance ipak se mogu izdvojiti tri glavna razloga za njihovo korišćenje  u sportu:
  • Legitimno terapeutsko korišćenje (lekovi na recept)
  • Lečenje sportskih povreda
  • Poboljšanje performansi
Kao i bilo koja druga osoba, sportista je izložen  (podložan) raznim većim ili manjim oboljenima (bolestima) čije lečenje zahteva tretman lekovima.  Postoje mnoge okolnosti  prilikom uzimanja lekova  kada je poželjno, a ako ne i imperativ da se oni konzumiraju zarad poboljšanja opšteg zdravlja sportiste gde sportista nenamerno (nesvesno) konzumira i neku od zabranjenih supstanci.

Postoji širok spektar dostupnih preparata za lečenje manjih oboljenja (kijavica, prehlada,  bolovi u stomaku, visoka temperatura itd.) koji se mogu kupiti u apoteci bez lekarskog recepta.  Zabranjene supstance u ovim lekovima su relativno slabije od onih koje se nalaze u lekovima za koje je potreban recept lekara.  Takođe ne postoji zakonska obaveza da proizvođači navedu ceo spisak prehrambenih dodataka koji se nalaze u proizvodu, tako da neki vitaminski preparati, nutririvni dodaci, hrana, lekovi itd. mogu sadržati zabranjene supstance što dovodi do njihovog nenamernog (nesvesnog) korišćenja. 

Sportisti bi pre upotrebe trebalo pažljivo da pročitaju uputstvo koje dobiju uz lek kako bi se osigurali da se neka od zabranjenih supstanci ne nalazi u tom medikamentu (leku). Takođe je u interesu sportista da posete lekara kako bi prodiskutovali o najefikasnijem načinu lečenja kao i o upotrebi lekova ali i o njihovom sastavu, kako bi se izbegla upotreba lekova koji sadrže zabranjene supstance.

Kod lečenja manjih sportskih povreda ili privremenih manjih bolesti (prehlada, bolovi u stomaku, itd.) dozvoljena je upotreba lekova uz nadzor lekara kako bi se sportisti omogućilo da nastavi obavljanje aktivnost. Sportisti najčešće doživljavaju povrede mišića, ligamenata i tetiva. Pod uslovom da povreda nije previše ozbiljna, sportisti je dozvoljeno da iskoristi lekarski tretman  koji se sastoji od anelgetika i protiv-zapaljenskih lekova. Ovakav lekarski tretman omogućava sportisti da nastavi sa treniranjem ili takmičenjem dok se istovremeno "oporavlja" od povrede.

Korišćenja zabranjenih supstanci (dopinga) zarad poboljšanja performansi sportista predstavlja veoma ozbiljnu opasnost za kredibilitet takmičarskog sporta i postalo je predmet restriktivne kontorle (doping kontrola). Namerno nelegitimno (nezakonito) korišćenje zabranjenih supstanci (dopinga) zarad postizanja nepoštene prednosti u odnosu na ostale takmičare predstavlja veliku zabrinutost za sve sportske radnike, sportiste, ali i za sve ljubitelje sporta koji sport i dalje vide kao nešto neiskvareno, čisto, kao "mesto" gde sportisti na pošten (dozvoljen) način dokazuju svoje sposobnosti i međusobno se takmiče.
 
Autor: Marko Skorić Objavljeno: 11.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ