Uticaj sportskog komentara na nasilje, ekstremizam i nacionalizam u sportu
U našim razvijenim društvima mediji su postali važan sektor ekonomije i dnevni izvor vesti i zabave za ljude iz većine evropskih zemalja. Postoje radio i televizijske stanice, časopisi i novine kako i mnogi internet portali u današnjem vremenu koji su u potpunosti ili delimično posvećeni sportu i drugim oblicima fizičke aktivnosti (LEquipe TVi Eurosport, Sport club, Arena sport, Marka, Savremeni sport.com, Ekipa.mk  samo su neki).

Različitim sportovima se posvećuje određena pažnja u zavisnosti od preovlađujućih kulturnih sklonosti različitih zemalja: u jednoj je to fudbal, u drugoj skijanje, a u trećoj košarka ili rukometi. U tom kontekstu namera je sagledati važnost koja se pridaje sportu, a posebno oblicima nasilja koji su povezani sa sportom ili kroz njega počinjeni.

Kod nas, na prostorima zemalja bivše Jugolavije nije samo ekstremizam prisutan kao društveno zlo već i nacionalizam kao poseldica raspada jednog društvenog sistema. Na žalost sport nije imun na te pojave i one su veoma prusutne u sportu naročito u fudbalu kao najmasovnijem i najpopularnijem obliku sportske aktivnosti.

Ne možemo zanemariti činjenicu da je ta kultura, to normativno poimanje sveta, takmičenja i sporta na raspolaganju političkim režimima svake boje. Doista, to područje zahteva ozbiljno kritičko razmatranje: proučavanje načina na koji se politika koristi kulturom i pokretačkim učinkom sporta. Fenomen politike koja se oblikuje na sportu te upotrba televizije i kontrola prizora na njoj da bi se to postiglo, takođe zaslužuju pažnju s obzirom na to da je to oblik propagande, gde političari uprežu medije u svoju službu kako bi eksploatisali sportske uspehe.

Politički koncept Forza Italia ime političke stranke Silvija Berlusconija u Italiji izveden je, na primer, izravno iz pripjeva navijača AC Milana jer je Berlusconi imao udela u vlasništvu toga fudbalskog kluba. Politička poruka na taj je način ponesena na temeljima sportske kulture, koja se već bila proširila i naduvala pomoću televizije. Rezultat je kinetički učinak u komunikaciji delom Europe, povezivanje političke poruke sa sportskom kulturom i potpuna zavisnost o zasićenju medijskog praćenja događaja proces u kojem je gledaocu sve teže odrediti razne uključene elemente. Jedna od posledica te televizijske propagande zasnovane na sportu jeste da se sportska i politička delatnost počinju preklapati preteći da pomute svest ljudi, što u suštini predstavlja pretnju delovanju demokratije.

Mogu sasvim odgovorno istaći da se reagovanje grupa u frustrativnim situacijam ne razlikuje  u principu od individualnih reagovanja, što je i razumljivo ako znamo da grupe i nisu ništa drugo nego skupine indivudualaca. Stoga i grupe mogu u svojem ponašanju biti manje ili više realistične ili nerealistične tj. racionalne i/ili iracionalne. Na primer ponašanje navijača u Srbiji i ponašanje navijača u Makedoniji, koje je po malo identično jer su jedan deo navijača kod nas pripadnici i najvećih navijačkih grupa u Srbiji tj. delija i grobara, pa su tako i njihova ponašanja identična. U grupi se takođe javljaju i odbrambeni mehanizmi pomoću kojih ona nastoji očuvati svoj psihosocijalni integritet, ovo je već onaj deo grupa koje imaju dominatni etnički karakter gde postoje nacionalne, verske i ideološke razlike unutar zajednica (pripadnici etničkih manjina).

Brojna istraživanja i studije ističu paradoks između naglaska koji mediji izvještavajući o sportu stavljaju na sve oblike sukobljavanja i nasilja te okrutne realnosti (koja je očita u objektivnijim studijama) fizičih povreda uzrokovanih sportom uprkos rasprostranjenoj prisutnosti medicinskoga osoblja (Bodin i Heas 2002; De Mondenard 2000).
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski
Objavljeno: 24.06.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Sport, mediji i propaganda
> Medijska prezentacija nasilja u sportu
> Sportski mediji
> Medijska prezentacija sportskog imidža
> Mediji manipulacija i sport
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...