Tekvondo

Dragan Skorić / Savremenisport.com
Tekvondo (eng. taekwondo; od korejskog tae - skočiti i udariti nogom + kwon - pesnica + do -put; tj. način borbe rukama i nogama) najpopularnija korejska borilačka veština i korejski nacionalni sport. To je takođe i jedna od najpoznatijih borilačkih veština u svetu, kao i olimpijski sport. Glavna karakteristika tekvondoa su atraktivni nožni udarci, posebno u skoku. Tekvondo je moderan borilački sport poreklom iz Koreje. Borilačke veštine u toj zemlji imaju izuzetno dugu tradiciju o čemu svedoče razne arheološke iskopine i drugi istorijski spomenici od kojih su neki stari i po 2000 godina.

S tim u vezi, dovoljno je navesti murale iz grobnica dinastije Koguryo na kojima se vide goloruki borci u karakterističnom stavu, kao i dve čuvene figure na ulazu u pećinu Sokkuram kod grada Kyungju, koje izvode dvostruki blok "keumgang makki " koji se i danas koristi u tekvondou. Premda vuče korene iz tradicionalnih veština koje su se praktikovale vekovima (Hwarangdo, Taekyon, Subak i dr. - ima ih ukupno 31), sam tekvondo je stvoren nakon Drugog svetskog rata na inicijativu vlade Južne Koreje koja je u tom cilju okupila čelnike najpoznatijih borilačkih stilova, ali i istoričare, lingviste, filozofe i dr.

Polazeći od bogatog nasleđa, a imajući u vidu zahteve današnjice, oni su, oslanjajući se na savremena naučna saznanja, izvršili izbor i sistematizaciju najefikasnijih tehnika i kreirali borilački sistem po meri čoveka XX, odnosno, sada već XXI veka. Nakon što se uspešno dokazao kao demonstracioni sport na Olimpijadi u Seulu 1988. godine i Barseloni 1992. godine, tekvondo je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine konačno postao i zvanična olimpijska disciplina.

Ono po čemu je tekvondo nadaleko poznat i po čemu se razlikuje od karatea i drugih srodnih disciplina je odlična nožna tehnika, sa čestim udarcima u skoku. Udarci nogama u skoku su deo korejske tradicije i nekada su služili za obaranje konjanika iz sedla, a danas se koriste zbog svoje brzine i eksplozivnosti, kao i radi usavršavanja tehnike. U našoj zemlji WTF tekvondo se vežba od 1983. godine, i za to vreme ostvareni su zapaženi rezultati uključujući i više medalja sa svetskih i evropskih prvenstava.
 
Autor: N/A Objavljeno: 17.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...