x

Tekvondo

Tekvondo Dragan Skorić / Savremenisport.com
Tekvondo (eng. taekwondo; od korejskog tae - skočiti i udariti nogom + kwon - pesnica + do -put; tj. način borbe rukama i nogama) najpopularnija korejska borilačka veština i korejski nacionalni sport. To je takođe i jedna od najpoznatijih borilačkih veština u svetu, kao i olimpijski sport. Glavna karakteristika tekvondoa su atraktivni nožni udarci, posebno u skoku. Tekvondo je moderan borilački sport poreklom iz Koreje. Borilačke veštine u toj zemlji imaju izuzetno dugu tradiciju o čemu svedoče razne arheološke iskopine i drugi istorijski spomenici od kojih su neki stari i po 2000 godina.

S tim u vezi, dovoljno je navesti murale iz grobnica dinastije Koguryo na kojima se vide goloruki borci u karakterističnom stavu, kao i dve čuvene figure na ulazu u pećinu Sokkuram kod grada Kyungju, koje izvode dvostruki blok "keumgang makki " koji se i danas koristi u tekvondou. Premda vuče korene iz tradicionalnih veština koje su se praktikovale vekovima (Hwarangdo, Taekyon, Subak i dr. - ima ih ukupno 31), sam tekvondo je stvoren nakon Drugog svetskog rata na inicijativu vlade Južne Koreje koja je u tom cilju okupila čelnike najpoznatijih borilačkih stilova, ali i istoričare, lingviste, filozofe i dr.

Polazeći od bogatog nasleđa, a imajući u vidu zahteve današnjice, oni su, oslanjajući se na savremena naučna saznanja, izvršili izbor i sistematizaciju najefikasnijih tehnika i kreirali borilački sistem po meri čoveka XX, odnosno, sada već XXI veka. Nakon što se uspešno dokazao kao demonstracioni sport na Olimpijadi u Seulu 1988. godine i Barseloni 1992. godine, tekvondo je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine konačno postao i zvanična olimpijska disciplina.

Ono po čemu je tekvondo nadaleko poznat i po čemu se razlikuje od karatea i drugih srodnih disciplina je odlična nožna tehnika, sa čestim udarcima u skoku. Udarci nogama u skoku su deo korejske tradicije i nekada su služili za obaranje konjanika iz sedla, a danas se koriste zbog svoje brzine i eksplozivnosti, kao i radi usavršavanja tehnike. U našoj zemlji WTF tekvondo se vežba od 1983. godine, i za to vreme ostvareni su zapaženi rezultati uključujući i više medalja sa svetskih i evropskih prvenstava.
 
Autor: N/A Objavljeno: 17.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ