Hapkikwan

Hapkikwan je borilačka veština koja je najbliža hapkidou, koji je poznat kao jedan od najkompletnijih i najefikasnijih sistema samoodbrane. Smisao vežbanja Hapkikwana su ovladavanje superiornom veštinom samoodbrane i skladan duhovni i fizicki razvoj, a ne sportska borba (kao što je to slučaj u tekvondou, džudou i sl.).

Hapkikwan se u osnovi najviše naslanja na korejski hapkido, čak bi se moglo reči da predstavlja jednu njegovu školu. To se uostalom vidi i iz naziva koji je vrlo sličan, osim što umesto "puta" ("do") pominje "škola" ("kwan"). Na taj način mogli bismo reči da Hapkikwan u slobodnom i prilično pojednostavljenom prevodu znači "škola uskladivanja energije" ("hap"-harmonija, "ki"- kosmička energija, "kwan"- škola).

Hapkikwan ima svoje osobenosti, pre svega, ne ukljućuje sve elemente tradicionalnog hapkidoa. Tako se npr. ne vežbaju neka egzotična oružja, a takode koristi se nešto manji repertoar tehnika (tradicionalne škole hapkidoa insistiraju na desetinama načina odbrane od istog napada, što ima za posledicu da se govori o preko 3.800 tehnika.

S druge strane, u hapkikvanu se (za razliku od tradicionalnog hapkidoa) ući, pored ostalog, odbrana od vatrenog oružja, upotreba svakodnevnih predmeta za odbranu (olovka, kišobran, torba, ključevi i slično). Pažljivi posmatrač naći će u njemu i neke tragove drugih veština pre svega džudoa, džu-džicua, kung fua, ali i samboa (ruska borilacka veština i borilački sport), pa i boksa.
 
Autor: N/A Objavljeno: 15.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...