x

Kik boks

Kik boks
Kik boks je borilački sport nastao u SAD na osnovama boksa, karatea, tekvondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih borilačkih sportova. Osnovni cilj borca je nadvladati protivnika boljom tehnikom, brzinom i snagom uz maksimalnu sigurnost, toleranciju, poštenje i čast. Vežba se uglavnom u zemljama zapadne hemisfere. Evropski način praktikovanja tajlandskog boksa ponekad se naziva orijentalnim kik boksom. U kik boksu se koristi maksimalna lična zaštitna oprema koja se sastoji od kacige, štitnika za zube, štitnika za prsa (ponajpre za žene), štitnika za genitalije, rukavica, štitnika za potkoljenice, papuča itd.

Istorija
Kik boks je nastao početkom sedamdesetih godina prošlog veka u SAD. Nakon velike ekspanzije istočnjackih borilačkih veština tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, u nekim krugovima vrhunskih američkih karatista javila se potreba za stvaranjem nekog novog sporta, u kome bi pravila borenja bila mnogo slobodnija i bliža realnosti. Učešce na ovim turnirima uzimali su mnogi takmičari iz srodnih borilačkih sportova. Iz tog razloga i pravila borenja bila su prilagodena velikom broju različitih stilova. Zbog velikog broja povreda na ovim turnirima koristila se i različita zaštitna oprema. Pravu revoluciju u ovoj oblasti napravio je koreanski trener Tae Kwon Do-a, Jhoon Rhee, napravivši laganu, sunđerastu zaštitnu opremu sastavljenu od rukavica, koje su za razliku od bokserskih imale otvorene prste da bi se omogućilo hvatanje, papuča za stopalo koje su imale istu ulogu kao i rukavice i zaštitne kacige.

Sva ova oprema, kao i mnogo slobodnija pravila borenja stvorila su jedan novi sport koji je bio realniji od dotadašnjeg karatea. I pored svega toga, kod jednog broja takmičara stvorila se ideja o daljem razvoju tog sporta i stvaranju takvog oblika borenja u kome bi bio dozvoljen, kao u boksu, pun kontakt prilikom izvođenja ručnih i nožnih udaraca. Jedan od onih koji su podržavail tu ideju bio je i menadžer Majk Anderson koji je okupio tadašnje najbolje američke borce u Point karate-u i privolio ih da se okušaju u novom sportu koji je dobio ime Full Contact. Ime novog sporta u prevodu znači Pun Kontakt što je bila i njegova osnovna karakteristika. Svi dozvoljeni udarci rukom i nogom izvodili su se punom snagom. Takmičari su koristili bokserske rukavice, zaštitne papuče, zaštitnu kacigu koju su kasnije profesionalci odbacili kao suvišan deo zaštitne opreme.

Majk Anderson je 14.09.1974. godine u Los Anđelesu organizovao prvo profesionalno prvenstvo sveta u Full Contact-u, na kome je uspeo da okupi sve najbolje borce tog vremena i da u velikom stilu stupi na svetsku sportsku scenu. Tim događajem rođen je jedan novi, atraktivni borilački sport koji vrlo brzo dobija svoje pristalice širom Amerike i Evrope. Najzaslužniji za popularizaciju Full Contact-a u Evropi bio je Nemac Džordž Brukner koji je u saradnji sa Majk Andersonom u Parizu, u prepunoj hali Piere De Coubertin organizovao profesionalni Full Contact susret reprezentacija Evrope i Amerike u kome su borci iz Amerike odneli pobede u svim kategorijama.

Uskoro nakon toga, usled velikog interesovanja koje su pobudili gore pomenuti događaji, Anderson i Brukner osnivaju i amatersku federaciju sa idejom da se pruži šansa što većem broju takmičara da se okušaju i izbore svoje mesto medu profesionalcima. Jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji Full Contact-a bio je održavanje prvog svetskog prvenstva u Berlinu 1978. godine koje je okupilo 18 nacionalnih selekcija. Prva takmičenja održavala su se na otvorenom podijumu uz korišćenje rukavica sa otvorenim prstima, zaštitnih papuča. Kasnije su pravila promenjena i u upotrebu su ušle bokserske rukavice a borbe su se, kao i danas, odvijale u bokserskom ringu. Stvorena je i svetska asocijacija, a sport je nazvan KICK BOXING.

Nakon nekoliko promena naziva došlo se i do konačnog imena svetske kik boks asocijacije koji je ostao i do danas: WAKO World Association of kick boxing Organizations. Tokom svih ovih godina došlo je do mnogih promena, do uvođenja novih discipilna tako da WAKO trenutno broji 118 zemalja članica na pet kontinenata. Svetska prvenstva se održavaju svake druge, neparne godine a prvenstva Evrope, takođe svake druge, parne godine.

U WAKO-u postoji sedam disciplina kik boksa i to:
  • Full Contact
  • Light Contact
  • Semi Contact
  • Low Kick
  • K - 1
  • Musical Formes
  • Aero Kick Boxing
 
Autor: N/A Objavljeno: 18.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ