x

Kudo

Kudo je jedan od najrealnijih i najpraktičnijih stilova koji je najsličniji uličnoj borbi. . Kudo se ne trenira samo za pobedu nad protivnikom već i za pobedu nad samim sobom jer treniramo i telo i duh, tako da su zadovoljni i pobednici i pobeđeni. Kudo objedinjuje više borilačkih veština (boks, kik boks, tai boks, judo, jiu jitsu i dr.). Dozvoljeni su udarci rukama, nogama, laktovima, kolenima, čak i glavom (pošto se nosi zaštitna kaciga), zabranjeni su udarci u teme, sa leđa, i u glavu ako protivnik leži. Striktno razrađena pravila i strogo posmatranje od sudija kao i zaštitna kaciga "Super Safe" skoro potpuno eliminišu mogućnost povreda i trauma.

Istorijat
Kroz celu istoriju čovečanstva ljudi su težili ka fizičkom i duhovnom savršenstvu i razvijali borilačko iskustvo. Trenirali su i takmičili se među sobom. Razvijali su različite stilove sa različitim pravilima. Za zapad je to bio boks a za Japan karate, džudo i džiu-džica. Kasnije se pojavljuje kikboks koji objedinjuje boks i istočnjačke borilačke veštine. Zatim se pojavljuju još neke mešavine borilačkih veština koje nose različita imena. Tim putem je pošao i Azuma Takaši koji je prvo izučavao Kyokushinkai karate kod Matsutatsu Oyame - osnivača tog stila karatea. Azuma je bio šampion Japana i finalista na Svetskom šampionatu. Kasnije je video da maksimalno tvrd i blizak realnoj borbi stil Kyokushinkai ima ograničenja. Tu su zabranjeni zahvati, udarci u glavu, bacanja, poluge i gušenja.

Azuma Takashi razrađuje svoja pravila i pokazuje ih Oyami koji ih odobrava, ali kaže da je kasno da se Kyokushinkai menja jer on ima svoju popularnost. Azuma dobija blagoslov od Oyame da otvori svoju školu po novim pravilima i on stvara novi stil 1981. godine i naziva ga "Daido-Juku Karate Do" ili u prevodu "Škola velikog puta". U Japanu se zvanično ne priznaje za karate stil jer ima pun kontakt i nema kate. Daido-Juku nema kate a za stepene majstorstva se rade borbe sa minimalnim ograničenjem. Od 2001. godine stil počinje da se zvanično zove KUDO (otvoren um), i te godine je održano prvo svetsko prvenstvo u Tokiju. Daido-Juku se prevodi kao "iskustvo na velikom putu", a slobodniji prevod bi bio "ne postoje vrata koja će te izvesti na veliki put, svako treba da prati svoje srce i da teži savršenstvu na tom putu". Postoji mnogo načina za dostizanje savršenstva.
 
Autor: N/A Objavljeno: 12.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ