Osnovne karakteristike fizičke kulture i sporta

Fizička kultura predstavlja sistmatsko vežbanje sa ciljem odražavanja zdravlja, negovanjem zdravog optimizma, razvijanje životnih radosti, ispoljavanja stvaralačkih ambicija i estetskog doživljavanja. Fizička kultura sa svojim sociološkim i vrednosnim odredbama, u svojim najbitnijim određenjima obuhvata gotovo sva njena područja, a tu se pre svega misli na oblast sporta, dalje na područje rekreacije i na sam prostor fizičkog, odnosno telesnog vaspitanja.

U odnosu na fizičku kulturu treba pre svega konstatovati da je njen osnovni cilj u prvom redu  i pre svega podizanje zdravlja ljudi, razvijanje radnih i opšte-životnih sposobnosti, pružanje stvaralačkih zadovoljstava i društveno-vaspitno učenje. Ove tendencije moraju bitu uvek u prvom planu i oni predstavljaju fundament fizičke kulture. Mala (nepresudna) odstupanja mogu se u osnovi tolerisati samo u cilju korišćenja povoljnih stimulacija pojedinaca i grupa, korišćenja povoljnih uslova pri izboru i u primeni sredstava i metoda koji su pristupačniji pojedinim kategorijama građana.

Fizička kultura je  svestrano telesno vežbanje u granicama i obimu koji odgovara mnogobrojnim potrebama širokih masa bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, političku, polonu, starosnu i seksualnu orentaciju, na nju treba gledati prevenstveno kroz svestarni sadržaj, a cilj i nameru obezbediti i održati što racionalniju fizičku kondiciju i manipulativne sposobnosti potrebne za život i rad ljudi.

S obzirom na specifičnost i samostalnost fizičkoj kulturi treba priznati i specifične metode, specifične forme rada, specifične organizacione mere, obezbediti odgovarajuće savremene uslove rada a naručito pružiti punu materijlnu i moralnu podršku.

Kao što sam malo pre napomenu sport je deo fizičke kulture koji u suštini danas predstavlja i najdominantniju oblast kada govorimo o masovnosti i o profitabilnosti. Po svojoj definicii "di sport" označava igru, zabavu, razonodu, međutim u savremenoj terminologii danas sport je ekvivalent na bizinis, profit (napomena zadnji transfer Fernanda Toresa na Enfildu), u ovom slučaju imamo i reakciju Predsednika UEFE o visini samog tranasfera, u suštini ovo je najsvežiji primer koji potiskuje sve definicije o pojavi sporta kao igre i zabave, a i same činjenice su više na strani sporta kao profitabilnog i prestižnog biznisa.

Kod sporta hteli to priznati ili ne, osnovni cilj je neposredna lična afirmacija pojedinaca ili grupa, profit, biznis, rekord, podeda, vrhunski rezultat i lični prestiž u društvu. Kolko god se trudili i imamo želju da sportske pobede uklopimo u telesno vaspitne tenedencije, trebamo biti svesni i imati na umu da je ipak sport danas među prvim u obastima koje imaju veliki profit, i da je rezultat imperativ tog profita (pobeda znači rezultat, rezultat znači plasman a plasman znači profit), on je sve, i pokraj toga moramo biti svesni da različiti ciljevi neminovno traže i različite puteve ostvarivanja, pa prema tome i obezbeđuju i bitno različite rezultate.

Mogućnost da se analogijom i komparativnim putem, teoriski i kritički, obradi i sam prostor sporta, sa svojim specifičnostima i raznovrsnostima društvenog ispoljavanja, onako kako se njegov sadržaj reflektuje u savremenoj društvenoj realnosti, moramo se opredeliti velikom brzinom o pitanjima povezanosti sporta i fizičke kulture.
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 01.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...