x

Kratka istorija skijanja

Kratka istorija skijanja
Većina poznavalaca zimskih sportova kaže da se ne može odrediti tačan datum nastanka skijanja. Naime, ima onih koji tvrde da ovaj sport postoji od kada postoji i čovek, te da je naš predak kada je učio da  se snađe u prirodi, paralelno učio i da skija. Istorijiski podaci pak svedoče o tome da prvi tragovi ovog zimskog sporta pojavljuju još u doba egipatskih faraona i  da su se prve skije pojavile pre više desetina hiljada godina, kada je vladalo ledeno doba i kada naši predci nisu imali izbora nego su morali boreći se za opstanak da nauče da se kreću po snegu i ledu, te je jedna od opcija bilo i skijanje.

Sama reč skijanje potiče sa Islanda, a označava "cipele za sneg" ili "komad drveta. Najstarije skije za koje se zna, bile su savijene, i duge, napravljene su od kostiju životinja. Za oca modernog skijanja poznavaoci ovog domena drže Norevežanina Sondre Norhajma koji je u 19. veku konstruisao skijaški vez koji je zapravo omogućio da se uprvlja skijama na isti način kao i danas. Usavršavanje skijaških cipela i skijaškog veza dovelo je do nastanka alpskih skijaških disciplina. Ubrzo dolazi do nastanka Arlberg tehnike koju je u 20. veku predstavio Austrijanac Hanes Šnajder i to je tehnika iz koje kasnije razvilo skijanje u formi sportske dicipline kakvu poznajemo danas.

Kada govorimo o našim prostorima prvo organizovano skijanje javlja se 1922. godine i to u zimsko-planinskoj sekciji Srpskog planinarskog društva, a u sportskom smislu tek 1929 godine, kada je na Avali održano takmičenje u smučarskom trčanju na 8 Km. Tada su padine Avale, Košutnjaka, Banovog brda bili  tereni gde su skijali Beograđani. Od 1935. godine, kada je Srpsko planinarsko društvo sagradilo dom na Kopaoniku, smučari Beograda ga svesrdno koriste, i sve do marta 1941. održavaju se takmičenja. Zimsko sportski savez Beograda je osnovan 1931. god, a do 1941. u sportskim klubovima u Beogradu osnivaju se smučarske sekcije: Sever, BUSK, Jugoslavija, SOKO, Udruženje studenata - planinara.

Kada je reč o rekreativnom ili takmičarskom delu postojalo je samo skijaško trčanje, a od 1938. godine i alpsko skijanje. Beograd je od 1936. godine imao dve skakaonice: na Avali (20m) i u Košutnjaku (40m) koja je obnovljena 1953. godine. Odbor za smučanje osnovan je 1945. godine  i to na inicijativu profesora koji su predavali na beogradskom DIF-u. Taj Odbor je 1946. godine na Avali organizovao prvenstvo Srbije. Iste godine oformljeni su i skijaški klubovi: Avala, Crvena Zvezda, i Čukarički, a planinarska društva nastavljaju sa zimsko-planinarskim aktivnostima.   

Kada je reč o ostatku Evrope Norveški stil skijanja je bio veoma kratak i već u 19. veku ga je potisnuo, alpski. Alpske takmičarske skijaške discipline jesu slalom, veleslalom, spust, super-veleslalom i alpska kombinacija, kao i paralelna takmičenja.  Međunarodna skijaška federacija je ta koja vodi računa da se ispoštuju sva pravila i njeno sedište je u Švajcarskoj u Bernu. Kada govorimo o skijaškom trčanju reč je ustvari o nordijskim disciplinama koje se praktikuju po različitim dužinama staze. Imamo dve osnovne kategorije: klasičan stil i slobodni stil, kao i biatlon koji takođe spade u varijante skijaškog trčanja, ali ono po čemu je on specifičan jeste da se kombinuje sa streljaštvom. Izuzetno su atraktivni  skijaški letovi za čije izvođenje je neophodno da staza bude specijalno pripremljena. Glavni cilj je da skok bude što duži, dok se stil ocenjuje dodatno.

Zimske olimpijske igre ne mogu proći bez skijanja i discipline u kojima se skijaši takmiče se dele upravo na nordijske, alpske i skijaške letove. Treba naglasiti da iako postoji štafetna verzija skijanja, reč je uglavnom o pojedinačnom sportu.

Danas skijaju gotovo svi, bez obzira na pol i uzrast iako je nastao kada i sam čovek ovaj sport nije ni malo izgubio na poularnosti, a neke njegove varijante se čak primenjuju u teretanama i to na svim kontinentima.
 
Autor: Sanela Kesegi Objavljeno: 15.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ