Prilagođavanje sportske opreme sportistima

Sportska oprema je odavno postala sastavni deo sporta, ona pruža sportisti mogućnost da poboljša svoje rezultate i performanse ali i da ga zaštiti od mogućih povreda. Cilj proizvođača sportske opreme je da pružanjem optimizovane (prilagođene) sportske opreme za individualne potrebe sportista (korisnika), pozitivno utiče na kvalitet života i sportski rezultat sportista. Proizvodnjom i upotrebom sportskih proizvoda, koji su prilagođeni specifičnim potrebama pojedinca, očekuje se da se ostvari prednost sportisite na svim nivoima.

 Prilagoditi sportsku opremu potrebama sportiste znači napraviti proizvod tačno i strogo prema dimenzijama i podacima sportiste (korisnika) ili određenog sporta. Prilagođena oprema pruža veću udobnost sportisti, omogućava mu da poboljša efikasnost i istovremeno dovodi do smanjenja povreda. Sada je sasvim uobičajeno da se nađe posebno prilagođena sportska oprema (odeća, obuća, rekviziti, itd.) za muškarce, žene, decu, itd. Takođe je postalo sasvim uobičajeno pronaći i kupiti prilagođenu sportsku opremu (patike, dresove, itd.) za različite  sportove kao što su golf, tenis, košarka, fudbal, biciklizam, atletika, itd.

Industrija koja proizvodi sportsku opremu u velikoj meri se oslanja na dizajniranje i razvoj sportske opreme pomoću kompjutera. Uz pomoć softvera kreiraju se najnoviji modeli patika, lopti, skija, klizaljki i ostale opreme. Postoje tri osnovne metode (koje su u fazi razvoja) koje se mogu koristiti kao potencijalne tehnike za brzu proizvodnju prilagođene sportske opreme: Metal printing process (SINTEF, Norveška), Multiple deflection continuous jet process (TNO, Holandija), Upside down - 3D printing process (De Montfort University, Velika Britanija).

Premda je prepoznat veliki komercijalni potencijal u budućnosti, prilagođavanje sportskih proizvoda je uglavnom bilo ograničeno (limitirano) na relativno površne (bez značajne) kozmetičke varijacije, kao što je na primer mogućnost izbora boje proizvoda, itd. Dodatni troškovi (razvoj novih mašina za izradu, softvera, materijala, itd.) koji su povezani za prilagođavanje i poboljšanje proizvoda, a samim tim i mnogo veća cena takvih proizvoda na tržištu bila je i ostala glavna prepreka širem prihvatanju i široj upotrebi prilagođenih sportskih proizvoda. 
Autor: Marko Skorić Objavljeno: 08.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...