x

Primena kompijutera u sportu

Primena kompijutera u sportu
Tokom poslednjih decenija informatika je postala važan interdisciplinarni partner sporta. Pre svega zbog činjenice da je korišćenje podataka i medija, osmišljavanje modela, analize sistema  sve više zahtevaju podršku odgovarajućih alata i koncepata koji su dostupni i razvijeni u informatici. Istraživačke aktivnosti u ovom području sporta su pod jakim uticajem savremenog razvoja u računarskoj nauci (informatici).

Prve računarske aplikacije u sportu korišćene su još 1960-tih godina. Koncepti i eksperimentalne metode koje su korišćene u drugim naučnim disciplinama bile su usvojene i primenjene i u oblasti sporta. Računari su uglavnom bili korišćeni za prikupljanje informacija i skladištenje podataka (dokumenata), a kasnije uz razvoj novih aplikacija korišćeni su i za statičke analize, numerička izračunavanja i prikupljanje podataka u biomehaničkim istraživanjima, a sa razvojem novih softvera računari su integrisani i u proces učenja i edukacije.

U suštini, razvoj hardvera  (brzina procesora, kapacitet memorije, komunikacijska tehnologija), softvera (alata, programa), metoda upravljanja informacijama (baza podataka, pronalaženje podataka) i medija (internet, elektronsko učenje, multimedija) su od velike važnosti za sport ali i sve pojedince u sportu. U skladu sa razvojem informatike, savremeni sport može ostvariti prednost u snimanju (prikupljanju), analiziranju i rukovanju podacima. Razvoj u rukovanju podacima takođe omogućava lakše preuzimanje (korišćenje) podataka ali i razvoj novih koncepata i metoda.

U zadnje vreme je došlo do impresivnog razvoja na području računarskih aplikacija u sportu i sportskoj nauci. Zbog ovog napretka znanje (edukacija) može biti sačuvano i pravilno upotrebljeno, što će pokazati stvarne efekte naučnog razvoja.
 
Autor: N/A Objavljeno: 07.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ