Primena kompijutera u sportu
Tokom poslednjih decenija informatika je postala važan interdisciplinarni partner sporta. Pre svega zbog činjenice da je korišćenje podataka i medija, osmišljavanje modela, analize sistema  sve više zahtevaju podršku odgovarajućih alata i koncepata koji su dostupni i razvijeni u informatici. Istraživačke aktivnosti u ovom području sporta su pod jakim uticajem savremenog razvoja u računarskoj nauci (informatici).

Prve računarske aplikacije u sportu korišćene su još 1960-tih godina. Koncepti i eksperimentalne metode koje su korišćene u drugim naučnim disciplinama bile su usvojene i primenjene i u oblasti sporta. Računari su uglavnom bili korišćeni za prikupljanje informacija i skladištenje podataka (dokumenata), a kasnije uz razvoj novih aplikacija korišćeni su i za statičke analize, numerička izračunavanja i prikupljanje podataka u biomehaničkim istraživanjima, a sa razvojem novih softvera računari su integrisani i u proces učenja i edukacije.

U suštini, razvoj hardvera  (brzina procesora, kapacitet memorije, komunikacijska tehnologija), softvera (alata, programa), metoda upravljanja informacijama (baza podataka, pronalaženje podataka) i medija (internet, elektronsko učenje, multimedija) su od velike važnosti za sport ali i sve pojedince u sportu. U skladu sa razvojem informatike, savremeni sport može ostvariti prednost u snimanju (prikupljanju), analiziranju i rukovanju podacima. Razvoj u rukovanju podacima takođe omogućava lakše preuzimanje (korišćenje) podataka ali i razvoj novih koncepata i metoda.

U zadnje vreme je došlo do impresivnog razvoja na području računarskih aplikacija u sportu i sportskoj nauci. Zbog ovog napretka znanje (edukacija) može biti sačuvano i pravilno upotrebljeno, što će pokazati stvarne efekte naučnog razvoja.
 
Autor: N/A
Objavljeno: 07.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Nova adidas kopačka kreirana za vrhunske igrače
> THE Football App na Smart TV
> Elektronska kontrola fudbalskih transfera
> Adidas lansirao miCoach aplikaciju za trčanje
> Prilagođavanje sportske opreme sportistima
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...