x

Elektronska kontrola fudbalskih transfera

Elektronska kontrola fudbalskih transfera
Prema odluci Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) od 01. oktobra 2010. godine zvanično je počeo da se primenjuje novi elektronski sistem kontrole fudbalskih transfera (Transfer Matching System - TMS). U ovom slučaju FIFA se odlučila da napravi veliki korak i iskoristi prednosti savremenih informacionih tehnologija u regulisanju transfera, sa ciljem da međunarodni transferi budu transparentniji. 

Ovo ukratko znači, da će svaki fudbalski klub na svetu imati obavezu da ispuni formulare sa svim traženim podacima o svakom pojedinačnom transferu bez obzira da li kupuje ili prodaje igrača (fudbalera). Predviđene forumulare o transferu u obavezi će biti da popunjava i klub koji prodaje igrača i onaj koji ga kupuje, odnosno da bi klubovi mogli da potpišu ugovor o prodaju odnosno kupovini igrača, moraće da u formularima navedu visinu transfera, iznos plate igrača koji se kupuje, ime agenta ili pravnog zastupnika koji (eventualno) posreduje u poslu i njegovu proviziju, kao i dužinu trajanja ugovora igrača.

Takođe, transfer neće moći da bude ostvaren ukoliko klub koji kupuje igrača ne uplati novac na račun kluba koji prodaje igrača, sa svog bankovnog računa, pored toga, u slučaju da se podaci klubova koje su naveli u formularima ne poklapaju uslediće istraga od strane FIFA i adekvatna kazna za odgovorni klub u vidu oduzimanja bodova, prebacivanja u niži rang takmičenja ili zabrane prodaje i kupovine igrača na određeno vreme.

Na ovaj način FIFA nastoji da stane na put pranju novca, odnosno plaćanjima transfera igrača iz "crnih fondova", ali i da onemogući dosadašnju praksu da "vlasnici" igrača budu agenti ili menadžeri a ne klubovi u kojima igraju.

Odluka o korišćenju novog elektronskog sistema za kontrolu fudbalskih transfera (TMS) koji će zameniti staru proceduru koja se zasnivala na osnovi ugovora potpisanih na papiru, doneta je na kongresu FIFA 2007. godine. Novi sistem evidencije razvijan je i testiran tokom proteklih tri i po godine i za to vreme vršena je obuka osoblja - članova udruženja i klubova, odnosno ukupno je obučeno osoblje u 3 633 klubova iz 208 zemalja članica koje su pod patronatom FIFA.

Novi sistem evidentiranja fudbalskih transfvera odnosiće se "samo" na regulisanje međunarodnih transfera muških profesionalnih igrača (sa idejom da se u budućnost prošiti), odnosno neće obuhvatati tzv. "domaće" transfere između klubova iz istog fudbalskog saveza, kao ni transfere igrača koji zadrže amaterski status, dok će se sa druge strane evidentirati svaki prelazak (transfer) igrača iz amaterskog u profesionalni staus.

Da bi transfer bio pravilno evidentiran (potvrđen) potrebno je da oba kluba koja su uključena u posao oko transfera igrača dostave sve relevantne informacije koje se tiču samog transfera, kao što su naziv kluba koji kupuje i koji prodaje igrača, naziv fudbalskog saveza čiji su čalnovi, informacije o igraču (ime, srednje ime, prezime, datum rođenja, nacionalnost), vrsta transfera (stalan, pozajmica, razmena), suma transfera, podaci o eventualnoj kompenzaciji, rok isplate (jedan ili više), raspored plaćanja (datum, uplaćeni iznos, primaoc), detalji plaćanja (račun sa kojeg se uplaćuje, račun na koji se uplaćuje, suma, datum uplate, primaoc). Pored ovih informacija klubovi i udruženja u obavezi su da dostave i niz drugih dokumenta kao što su dokaz o državljanstvu igrača, pravilno i puno napisano ime i prezime igrača, starost igrača, kopiju novog ugovora sa igračem, kopiju sporazuma o transferu i dokaz o isplati, itd.

Kontrolu novog elektronskog sistema kontrole fudbalskih transfera obavljaće obučen, posvećen i uigran tim ljudi uz pomoć dodatnih "alata" (programa i aplikacija) koji će nadgledati svaki transfer i slati upozorenja ukoliko uneseni podaci nisu usklađeni, kontradiktorni ili pak nedeostaju.
 
Autor: Marko Skorić Objavljeno: 09.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ