x

Selektor Dragan Stojković pred meč sa Brazilom: Videćete dobru, hrabru i organizovanu Srbiju

Selektor Dragan Stojković pred meč sa Brazilom: Videćete dobru, hrabru i organizovanu Srbiju Foto: FSS

Fudbalska reprezentacija Srbije u četvrtak, 24. novembra (20.00) igra prvu utakmicu na Prvenstvu sveta u Kataru, protiv Brazila. Dan pre meča pred brojnim predstavnicima medija bili su selektor Dragan Stojković i kapiten Dušan Tadić.


Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022


Mnogo pitanja, većina su se odnosila na sastav Srbije, ali i Brazila, očekivanjima pred meč, načinu na koji će Srbija da igra…


„Sastav: To su potpuno legitimna pitanja, ali nijedan trener na svetu vam neće reći sastav. Ja znam sastav Brazila, ne verujem da će biti drugačiji. Što se nas tiče, adaptirali smo se, stanje je zadovoljavajuće, jedino je Kostić pod znakom pitanja za sutrašnju utakmicu. Kakvu Srbiju očekujem?  Dobru Srbiju, Srbiju koja će biti hrabra i koja će dati sve od sebe da napravi dobar rezultat. Brazil je odličan tim, jedan od najboljih na svetu, žele i oni pobedu i dobar rezultat, želimo i mi. Brazil ima mnogo dobrih igrača, ali ima ih i Srbija“ rekao je selektor Orlova.


Kapiten Dušan Tadić ne krije da on i saigrači respektuju sve rivale, ali da veruju u sebe…


„Brazil je dobar tim, velika selekcija, sa mnogo dobrih individualnih kvaliteta. Ali ima i Srbija dobre igrače, mi verujemo u sebe i gledamo nas


Novinare je zanimalo da li je selektor Srbije upoznat sa informacijom da su Brazilci dronom snimali trening Orlova…


„Ne verujem da su nas gledali, ko smo mi da bi nas gledali, oni su fudbalska velesila, mislim da je to dezinformacija. A i da je bio dron, ne znam šta bi videli, ništa posebno. Brazil igra sa četvoricom napadača? Blago vama kada možete da računate na toliko napadača. Šalu na stranu, respektujem Brazil, ali nema straha. Videćete dobru, hrabru i organizovanu Srbiju“ rekao je Stojković.


Brazilci su imali konferenciju pre Orlova, a interesantno je da su malo pričali o sutrašnjem meču a mnogo više o osvajanju šampionata…


„Sigurno da te stvari mogu da nas motivišu, osvojili su titulu mnogo puta, mi treba da se prepustimo i da uživam, a onda će doći i rezultat koji želimo“ rekao je kapiten.


Nije tajna, veliku snago selektor i igrači crpe iz podrške koju imaju od strane svojih porodica…


„Porodica je glavni faktor zašto živimo i zašto radimo, moja porodica je došla u Dohu, imam četvoro unučadi, jedna mi je otpevala pesmicu i poželela sreću, trudiću se da je ne razočaram“ rekao je selektor, a Tadić potvrdio koliko mu znače najmiliji. “Porodica je najbitnija stvar na svetu, ona nas uvek motiviše da damo sve o od sebe“


Medije je zanimalo i kako se selektor Srbije priprema za meč kada je sam…


„Što se tiče same pripreme, ako mi verujete, ja ne razmišljam o fudbalu. Skoncentrisan sam na neke stvari koje će same doći. Sve što sam (o)smislio već je sve upakovano. Moram da kažem da  se osećam ponosno da sam moju malu Srbiju doveo u Katar. Biti među 32 ekipe na planeti velika je stvar za sve nas. A ovde nije bitan samo Brazil, već i Kamerun i Švajcarska, ovo je turnir, u igri je devet bodova. I sve je važno. Sa Brazilom je samo prvi meč, moramo biti mentalno spremni i da budemo zdravi, odnosno da imam  zdrave igrače. Ali ponavljam, sama činjenice da smo ovde mene čini srećnim. Zamislite jednu Italiju, sada sedi kući i gleda Mundijal. A mi smo ovde“


Veliki broj srpskih igrača ima iskustvo sa SP u Rusiji…


„Imamo iskustvo iz Rusije, momci su u najboljim godinama, sada samo treba da se prepuste i da uživaju i sve će biti kako treba“ ne krije Tadić.


Mnogo Japanaca poželelo je Piksiju uspeh i finale na Mundijalu…


„Znate moj istorijat sa Japanom, hvala im na lepim željama“. Tim? Znam tim koji će da igra, ali bilo bi neozbiljno da vam kažem. Da je rekao Tite, rekao bih i ja.


Hrvatski mediji su rekli da ih Srbija podseća na Hrvatsku iz 1998. kada je njihova selekcija bila hrabra…


„Prvo što se tiče Mitrovića, dobra vest je da ne soeća bol tamo gde je imao povredu. Kostić vuče povredu, oseća umor u mišiću i veliki je znak pitanja kada se radi o njemu. Hrvatska iz 1998? Sličnost nije samo po hrabrosti. Važno je i znanje, a ova generacija nema čega da se plaši. Fudbal je igra deset na deset, niko nema krila da može da leti, jedna lopta i 20 igrača. Sa takvim mentalitetom možete mnogo. Važni su dakle volja i želja, ali je važna i intelegencija. Ona pravi razliku. Takav fudbval želimo da igramo. Uz sve ostale stvari, respekt prema rivalu, ali prvo poštovanje prema sebi."


Protiv Brazila čekamo pobedu 88 godina…


„Istorija se često menja, svaki sledeći pokušaj je šansa da se poromeni. Ali nije to prva stvar, daj da pobedimo Brazil jer ih nismo pobedili 88 godina. Ovde je važno da sakupimo dovoljno bodova i plasiramo se u nokaut fazu. Važno je da budemo hrabri i da Srbija bude ponosna kako smo se borili. E sad šta će biti… Biće to definitivno lepa utakmica. Neću više o Brazilu, znam da ćemo učiniti sve da im otežamo da nas pobede“ rekao je selektor Stojković, a kapiten Tadić je zaključio: "Mnogo nam znače reči selektora, reči da treba da dominiramo, da imamo veliko znanje, inteligenciju, da verujemo u sebe, jer inteligencija je ta koja na kraju  pobeđuje. Dobra lopta, dobar pas prave razliku na terenu. Na nama je, dakle, samo da slušamo i upijamo. I neće biti greške“ (Izvor: FSS)


Datum: 23.11.2022. Autor: FSS

PROČITAJTE JOŠ...