x

Najava 133. Kritične mase - Biciklisti poručuju - Osvetli se!

Najava 133. Kritične mase - Biciklisti poručuju - Osvetli se!

Beogradski biciklisti se  u subotu 26.11.2022  od 16:30 h okupljaju na Trgu Nikole Pašića, ovaj put sa porukom - Osvetli se! 


Biciklistička vožnja će trajati manje od sat vremena i kretaće se centralnim beogradskim ulicama, a završiće se u Kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka.


Ruta


Dan ranije, u sklopu zajedničke kampanje na podizanju svesti biciklista o važnosti pravilne osvetljenosti bicikla, i Novosadska biciklistička inicijativa će ogranizovati vožnju sa istom temom. Ove aktivnosti su deo kampanje koju krovna organizacija biciklističkih udruženja pod nazivom Biciklistička unija Srbije planira za izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja.


Članice biciklističke mreže iz cele Srbije fokus žele da prebace na unapređivanje bicklističkog saobraćaja i opšte bezbednosti biciklista, a jedna od aktivnosti koju će sprovesti je i deljenje svetala neosvetljenim biciklistima


Biciklistička udruženja će za ovu aktivnost kao partnere pozvati Upravu saobraćajne policije i Agenciju za bezbednost saobraćaja, a svetla će se neosvetljenim biciklistima deliti u gradovima širom Srbije, na punktovima gde je najveća frekvencija biciklističkog saobraćaja.


S obzirom na to da su prednje belo i zadnje crveno svetlo za bicikliste obaveza po zakonu, udruženja žele da podignu svest o važnosti primene ove mere i da se osvetljenost biciklista procentualno poveća ka proseku zemalja Evropske unije.


Ove aktivnosti podržane su od strane Vlade Švajcarske kroz projekat „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.


Datum: 24.11.2022. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...