x

Nova svetska medalja za Vitman i Tomića

Nova svetska medalja za Vitman i Tomića Foto: BSS

Na FZ Forza Norwegian International, seniorskom kupu Svetske badminton federacije nivoa International Series, koji je od 10. do 13. novembra 2022. održan u Sandefjordu u Norveškoj, Mihajlo Tomić i Anđela Vitman osvojili su srebrnu medalju u konkurenciji mešovitih parova. 


Osvajanjem nove svetske medalje, najmlađi par u TOP 80 na svetskoj rang listi nastavlja sa pisanjem nove istorije srpskog badmintona. Ovo je prvo finale u rangu takmičenja International series na kome su učestvovali, a činjenica da je Vitman još uvek aktuelna takmičarka u juniorskoj kategoriji, kao i da je Mihajlo tek od ove godine prešao u seniore, čini ovaj međunarodni rezultat još značajnijim.


Tomić i Vitmanova su turnir započeli iz glavnog žreba gde su u drugom kolu savladali švedski par Akselson/Silvenoinen (2:1), nakon čega je usledio četvrtfinalni meč protiv Norvežana Jonasa Ostasela i Džuli Abdusal gde je srpski par pokazao snagu tornada i meč rešio rezulatatom 21:8, 21:13. Ništa manje odlučni nisu Vitman i Tomić bili ni u polu finalu takmičenja protiv poljskog para Viktora Treckog i Magdalene Svjerčinjske, te su sjajnim potezima za 24 minuta sebi prokrčili put u istorijsko finale FZ Forze Norwegian International (21:14, 21:9). Prvi put u istoriji sprski par našao se na domak zlata na svetskom kupu ovog ranga. Na terenu 2 u sportskoj hali “Jotunhallen” prikazana je borba kakvu viđamo na velikim prestižnim svetskim takmičenjima među daleko iskusnijim igračima. Nakon izgubljenog prvog seta (19:21) uspeli su Mihajlo Tomić i Anđela Vitman da održe psihičku stabilnost i nivo igre, te su rezultatom 21:13 meč doveli do trećeg seta. Suparnici iz Francuske Lukas Korve i Šaron Bauer iskoristili su manjak iskustva srpskog para i, ipak, uspeli da meč reše u svoju korist. 


Reprezentacija Srbije imala je još jednog predstavnika na ovom međunarodnom turniru u pojedinačnoj ženskoj konkurenciji. Aktuelna državna prvakinja Marija Sudimac plasirala se u top 16 igrača FZ Forza Norwegian International savladavši u prvom kolu Šveđanku Sesiliju Vang (2:0), no zaustavljena je u daljem takmičenju od Poline Buhrove iz Ukrajine.  


„Još jedan odličan rezultat u nizu za Mihajla i Anđelu, koji će biti nagrađen njihovim novim velikim pomeranjem na svetskoj rang listi. Lično, još više me raduje činjenica da sve ovo nisu ostvarili sa svojom apsolutno najboljom igrom i da postoji ogroman prostor za napredak, a i da uz to da imaju samo 17 i 19 godina. Pohvalio bih i Mariju Sudimac koja je pokazala znake vraćanja u staru formu. Sve u svemu, pamtićemo turnir u Norveškoj po lepim i pozitivnim stvarima”, izjavio je Milan Barbir, glavni trener reprezentacije Srbije.


Učešće reprezentacije Srbije na turniru u Norveškoji podržalo je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije kroz obezbeđivanje neophodne finansijske podrške.


Datum: 14.11.2022. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...