x

Novo zlato za Mikeca, Vukojevićeva pogodila srebro

Novo zlato za Mikeca, Vukojevićeva pogodila srebro Foto: SSS

Posle tri takmičarska dana streljačkog turnira na Mediteranskim igrama u Oranu srpski strelci na kontu imaju čak četiri odličja.


Danas su do medalja došli Damir Mikec i Teodora Vukojević.


Mikec, koji je pre dva dana trijumfovao u takmičenju miks parova pištoljem, u timu sa Zoranom Arunović, je danas došao do zlata vazdušnim pištoljem u pojedinačnoj konkurenciji.


Evropska šampionka vazdušnom puškom Teodora Vukojević okitila se srebrom ovim oružjem. Srbiju je u nadmetanju dama vazdušnom puškom predstavljala i Andrea Arsović, koja se plasirala na 11. mesto.


Mikec je bio jedan od glavnih pretendenata za titulu šampiona Sredozemlja pištoljem. U kvalifikacijama je dominirao , bio je ubedljivo najprecizniji sa 585 krugova. Prvu fazu finala završio je na drugoj poziciji sa pola kruga zaostatka za Turčinom Ismailom Kelešom, ali i sa velikom prednošću nad trećeplasiranim Lukom Teskonijem (Italija).


Olimpijski vicešampion je blistao u meču za zlato i Keleša savladao 16:8 u poenima,. Mikec je poveo sa 8:4, Turčin izjednačio na 8:8, ali Mikec je potom bio uspešniji u četiri serije za redom, pa pa će se kući iz Orana vratiti sa dva zlata oko vrata.


 -Nakon ovog finala koje je bilo veoma teško, malo sam i zaplakao od sreće, jer je ovo za mene veoma emotivno. Mediteranske igre su moje omiljeno takmičenje i nemam reči kojima bih mogao da opišem kako se osećam. Konkurencija je bila veoma dobra. Nisam dobro počeo, pa sam se do kraja finala trudio da nadoknadim zaostatak, verovao sam u sebe. Srećan sam što je Srbija, zahvaljujući ovom rezultatu, stigla do još jedne zlatne medalje. Ostaje mi da sada navijam za moje kolege da još uvećaju bilans medalja za Srbiju – kazao je Mikec.


Vukojevićeva je plasman u finale obezbedila u samoj završnici kvalifikacija. Poslednjim hicem je „ubila“ 10,6 krugova i popela se na osmo mesto, sa samo 0,1 krugom prednosti ispred 

Italijanke Martine Zivijani, koja je ostala pred vratima finala.


U finalu je odskočila Ošen Miler, koja je u prvoj fazi borbe za medalje pogodila 263,6 krugova. Vukojevićeva je zabeležila 261,0,  ili jedan više od trećeplasirane Žive Dvoršak (Slovenija) i plasirala se u meč za zlato sa Francuskinjom.


Duel za zlatnu medalju bio je repriza meča za titulu na Prvenstvu Evrope održanom u Hamaru u martu. Tada je Vukojevićeva pobedila Milerovu 17:11. Ovaj put se Francuskinja revanširala, trijumfovala sa 16:6, ali i naša reprezentativka, koja je još uvek juniorka ima puno razloga za zadovoljstvo. To je potvrdila i u izjavi za OKS:


-Nakon kvalifikacija gde sam jedva ušla u finale, veoma sam zadovoljna ovom srebrnom medaljom. Borba je bila žestoka, obzirom da se Muler i ja poznajemo još sa Evropskog prvenstva i da je to bila moja protivnica i na tom takmičenju. Prošli put sam ja uspela da osvojim zlato, a sada je to uradila ona, tako da se nadam da ćemo se još susretati u nekim budućim finalima velikih takmičenja.


Vazdušni pištolj, muškarci, plasman: 1. Damir Mikec (Srbija), 2. Ismail Keleš (Turska), 3. Luka Teskoni (Italija).

Finale – Prva faza: 1. Keleš 249,5, 2. Mikec 249,0, 3. Teskoni 247,4... Meč za zlato: Mikec – Keleš 16:8


Kvalifikacije: 1. Mikec 585, 2. Fuke (Francuska 578, 3. Keleš (Turska) 576...


Vazdušna puška, žene, plasman: 1. Ošen Miler (Francuska), 2. Teodora Vukojević (Srbija), 3. Živa Dvoršak (Slovenija).

Finale – Prva faza: 1. Miler 263,3, 2. Vukojević 261,0, 3. Dvoršak 260,0... Meč za zlato: Miler – Vukojević 16:6. 

Kvalifikacije: 1. Martinez (Španija) 630,6, 2. Ćekarelo (Italija) 629,9, 3. Miler 628,2... 8. Vukojević 626,5... 11. Andrea Arsović 624,5... 

   

Datum: 01.07.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...