x

Milenku Sebiću zlato, Lazaru Kovačeviću rekord Mediteranskih igara

Milenku Sebiću zlato, Lazaru Kovačeviću rekord Mediteranskih igara Foto: SSS

Srpski strelci su drugog dana Mediteranskih igara nastavili niz zlatnih odličja.


Milenko Sebić je postao šampion Mediteranskih igara u gađanju vazdušnom puškom. U istoj disciplini Lazar Kovačević je zauzeo peto mesto.

 

Kovačević je blistao u kvalifikacijama. Pogodio je 632,4 kruga i postavio novi rekord Mediteranskih igara. „Debelo“ je popravio dosadašnji rekord, koji je od 2013. držao Francuz Žeremi Monie (628,9). Kovačevićev rezultat je za jedan deseti deo kruga slabiji od državnog rekorda Milenka Sebića, a od svetskog i evropskog rekorda Mađara Ištvana Penija  delio ga je 1,1 krug.


Sebić je u finale ušao sa sedmog mesta u kvalifikacijama.


U finalu je Kovačević ispao kao petoplasirani, a Sebić se plasirao se u meč za zlato zajedno sa Miranom Maričićem (Hrvatska).


Duel za prvo mesto je bio dvoboj osvajača bronzanih medalja na prethodnim velikim takmičenjima. Maričić je na poslednjem Svetskom prvenstvu bio treći vazdušnom puškom, a Sebić se lane okitio olimpijskom bronzom u trostavu.


Rivali su vodili izjednačenu borbu. Posle 15.hica rezultat je bio 15:15 i drama je nastavljena. U 16.seriji, Sebić je pogodio 10,2 kruga, a Maričić samo 0,1 manje i zlato je otišlo srpskom asu, pobedom od 17:15 u poenima.


- Kvalifikacije su   je   bile   veoma   teške,   jer   sam poslednjih   nekoliko   meseci   imao   problem   sa   pucanjem   vazdušnom puškom. Jedno vreme sam mislio da je problem u meni, a onda sam zamenio mehanizam i video da je problem na drugom mestu. Finale je bilo solidno, imao sam tremu i pritisak, ali sam uspeo to  sve kontrolišem   i  da se   izborim   za  zlatnu  medalju.   Prezadovoljan sam,  jer sam došao do zlata u debiju na Mediteranskim igrama – kazao je Sebić, prenosi Olimpijski komitet Srbije.


 Vazdušna puška, muškarci, plasman: 1. Milenko Sebić (Srbija), 2. Miran Maričić (Hrvatska), 3. Luka Lukić (Slovenija)... 5. Lazar Kovačević.


Kvalifikacije: 1. Kovačević 632,4, 2. Maričić  628,4, 3. Lukić 628,0...7. Sebić 625,0...   


Datum: 30.06.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...