x

Mediteranske igre 2022

Mediteranske igre 2022

19. Mediteranske igre održaće se u periodu od 25. juna do 05. jula 2022. godine, u Oranu (Alžir), u organizaciji Olimpijskog komiteta Alžira u saradnji sa Međunarodnim Olimpijskim komitetom (MOK).


Mediteranske igre (Mediteranske Olimpijske igre) predstavljaju međunarodno, multisportsko takmičenje koje se održava svake četiri godine, u okviru olimpijskog pokreta uz podršku Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK). Prve Mediteranske igre održane su 1951. godine u Aleksandriji, jednom od najvećih gradova Egipta. Prvih deset Mediteranskih igara (1951 - 1991.) održavane su u godini pre Letnjih Olimpijskih igara. Od 1991. odlučeno je da se Mediteranske igre održavaju u godini posle Olimpijskih igara. Logo (službeni znak ili amblem) Mediteranskih igara, koje se kolokvijalno zovu i Mediteranske Olimpijske igre, sastoji se od tri kruga, koji simbolizuju tri kontinenta čije se države takmiče (Evropa, Azija i Afrika). Mediteranske Olimpijske igre imaju za cilj promovisanje sporta i olimpizma, kao i ideala i vrednosti koje oni predstavljaju, u zemljama Mediteranskog basena.


KO? 19. Mediteranske igre

ŠTA? igre, olimpijada, mladi

KAD? 25. jun - 05. jul 2022.

GDE? Oran (Alžir)


Ovogodišnje Mediteranske igre održaće se u Oranu u Alžiru, odnosno u opštinama koje pripadaju tom regionu. 19. Mediteranske igre neće biti samo sportski događaj, već prilika za  za povezivanje u regionu Mediterana, igre će se zasnivati na solidarnosti i harmoniji, odnosno društvenoj transformaciji i međunarodnoj projekciji. Oran će biti drugi grad u Alžiru koji će biti organizator Mediteranskih igara, nakon što je prestonica Alžira bila domaćin 1975. godine.

Održan završni koordinacioni sastanak OKS pred Mediteranske igre 2022

Održan žreb za ekipne sportove na Mediteranskim igrama 2022

Rukometaši Srbije otputovali na XIX Mediteranske igre


Na ovom međunarodnom sportskom takmičenju koje se održava svake četiri godine, učestvovaće sportisti iz 26 država sa tri kontinenta – Evrope, Azije i Afrike, a program je sačinjen od 292 discipline u okviru 29 sportova. Donaćin svečane ceremonije otvaranja i zatvaranja biće Olimpijski stadion u predgrađu Orana Bir El Đir. Ceremonija zatvaranja poklopiće se sa proslavom nacionog jubileja, obeležavanja 60 godina nezavisnosti Alžira.


Programom Mediteranskih igara predviđeno je učešće oko 3500 sportista iz 26 zemalja, koji će se takmičiti u 29 sportskih disciplina, i to: košarka, streličarstvo, sportska gimnastika, ritmička gimnastika, atletika, badminton, odbojka na pesku, boćanje, boks, kajak-kanu, biciklizam, konjički sport, mačevanje, fudbal, golf, rukomet, džudo, karate, veslanje, ragbi 15, jedriličarstvo, streljaštvo, tekvondo, tenis, stoni tenis, triatrlon, odbojka, skijanje na vodi, dizanje tegova, rvanje, plivanje, ronjenje, sinhrono plivanje.


Takođe, programom manifestacije, predviđeno je da ceremonija svečanog otvaranja 19. Mediteranskih igara bude održana u subotu, 25. juna 2022. godine, dok je ceremonija svečanog zatvaranja igara predviđeno da se održi u utorak, 05. jula 2022. godine.Pravo učešća na Mediteranskim igrama imaju kvalifikovani sportisti iz zemalja koje teritorijalno pripadaju Mediteranskoj regiji, odnosno koje su članice Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara (MKMI). Države koje se takmiče moraju imati izlaz na Sredozemno more (Mediteran) (izuzetak su Srbija, Makedonija, San Marino i Andora koje nemaju izlaz na Sredozemno more, dok Izrael koji ima izlaz na Sredozemno more, ne učestvuje). Iako Srbija nema izlaz na Sredozemno more, član je Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara i učesnik Mediteranskih igara. To mesto zauzima na osnovu osnivačkih prava budući da je Jugoslovenski olimpijski komitet, koji je nastao iz Olimpijskig komiteta Srbije, a koji je nasledio današnji Olimpijski komitet Srbije bio među osnivačima tog takmičenja.


Najuspešnije reprezentacije u istoriji Mediteranskih igara su: Italija sa 2303 medalja (876 zlatnih, 740 srebrne, 687 bronzane); Francuska sa 1740 medalja (631 zlatnih, 576 srebrne, 533 bronzane); Španija sa 1322 medalja (329 zlatnih, 449 srebrnu, 544 bronzanu); Turska sa 860 medalja (339 zlatnih, 243 srebrnu, 278 bronzane); Jugoslavija sa 558 medalja (199 zlatnih, 177 srebnih, 182 bronzane);... Reprezentacija Srbije na Mediteranskim igrama osvojila je 177 medalja (49 zlatnih, 53 srebrne, 75 bronzanih).


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 25.06.2022. do 05.07.2022.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora:
Mesto: Oran (Alžir)
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt:
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...