x

Air Race se vratio: Piloti na nebu Abu Dabija

Air Race se vratio: Piloti na nebu Abu Dabija

Britanac Pol Bonom trijumfovao je u prvoj trci Red Bull Air Race Svetskog šampionata u Abu Dabiju. Nakon tri godine pauze Red Bull Air Race se vratio i to na velika vrata - spektakularnim bitkama na plavom nebu iznad Abu Dabija.

Pol Bonom bio je bolji od ostalih pilota u finalu trke, gde su mu glavni konkurenti bili Austrijanac Hans Arh koji je završio na drugom mestu i Pit Meklaud koji je bio treći. Bonom je bio iza Meklauda, koji je na kraju uzeo svoj prvi podijum u karijeri, i "zakletog neprijatelja" Arha, ali je u finalnoj rundi uspeo da bude brži od njih. Postigao je najbolje vreme dana - 56.439 sekundi dok je Arh bio na treptaj oka iza njega sa - 56.776 sekundi.

Sve ovo doprinelo je izuzetno uzbudljivom startu sezone u najbržem vazdušnom sportu.- Bilo je veoma napeto i trebalo je puno rada da bih se vratio gore - rekao je Bonom, koji je šampionat osvojio 2009. i 2010. godine, u oba puta pobedivši Arha.Ipak, obojicu ih je brinula promena pravila, kao na primer standardizovani motori za svih 12 pilota, čime je trka postala znatno konkurentnija. To se najbolje vidi na primerima MekLauda, Meta Hola iz Australije, Najdžela Lamba iz Britanije i Martina Sonka iz Češke koji su kvalifikacije u petak završili za po jednu sekundu jedan iza drugog.

Sledeća stanica Red Bull Air Race šampionata biće Rovinj u Hrvatskoj. Trka će se održati 12. i 13. aprila 2014. godine.Datum: 04.03.2014. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...