x

Borba za titulu se nastavlja na prvoj trci u Hrvatskoj

Borba za titulu se nastavlja na prvoj trci u Hrvatskoj

Britanac Pol Bonom nastavlja borbu protiva Austrijanca Hansa Arha i grupe najboljih svetskih pilota, na drugom po redu takmičenju u okviru Red Bull Air Race Svetskog šampionata u sezoni 2014. u Rovinju u Hrvatskoj, 12. i 13. aprila. Publika u Srbiji imaće priliku da prati najbržu Svetsku seriju u direktnom prenosu na TV B92 u nedelju od 16 časova.

Rovinj (Hrvatska) - Red Bull Air Race stiže u Evropu na drugo po redu takmičenje Svetskog šampionata 2014, a na prvo takmičenje koje će biti održano u Rovinju u Hrvatskoj. Britanac Pol Bonom je nakon prve trke održane u Abu Dabiju u vođstvu u generalnom plasmanu ispred Austrijanca Hansa Arha i Kanađanina Pita MekLauda. Takmičenje u Rovinju 12. i 13. aprila će najbržu motosport seriju na svetu dovesti blizu Celtvega, Austrija gde se održala prva ikada Red Bull Air Race trka 2003. godine, i pružiće avijatičarskim entuzijastima na Balkanu, dugo očekivanu šansu da prisustvuju vazdušnoj trci na kojoj se ostvaruju velike brzine na maloj visini. U jednoj od najneizvesnijih trka u istoriji ovog sporta, u Abu Dabiju, Bonom je cilj prešao za 56,439 sekundi i tako pobedio Arha (56,776) za svega par stotinki.

Bonom, Arh, MekLaud i Australijanac Met Hol, bili su najbolja četiri pilota u Abu Dabiju. Iza njih su se našli Britanac Najdžel Lamb (5), Nemac Matijas Dolderer (6), Martin Šonka iz Češke (7) i Francuz Nikolas Ivanof (8). Sa novim pravilima, po kojima svih 12 pilota moraju da lete uz pomoć standardizovanih motora, takmičenje je postalo konkurentnije nego ikada, tako da se čak i četvorica pilota koji su imali poteškoća u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Japanac Jošihide Muroja (9), Mađar Peter Bešenji (10), Amerikanac Kirbi Čemblis (11) i njegov sunarodnik Majkl Gulijan (12) nadaju da će uspeti da se popnu na podijum u Rovinju.

"Nisam očekivao da će svima vreme letenja biti gotovo izjednačeno,“ rekao je Bonom, koji je odahnuo nakon što je uspeo da obezbedi svoju 14. pobedu u Abu Dabiju. "Očekivao sam da će vremenska razlika biti mala usled promene pravila, ali ovo je bila baš mala razlika. Sada je u pitanju prava trka i ne smete da dopustite ni jednu grešku.

“Trka u Rovinju će biti nešto kao povratak kući za Arha koji je poreklom iz obližnje Austrije i Dolderera, koji dolazi iz južne Nemačke. Obojica su imali veliki broj fanova na poslednjoj trci u Budimpešti 2009. godine i obojica se nadaju velikoj podršci koja će doputovati u ovaj spektakularan grad.

"Ovo je najlepša lokacija ove godine,“ kaže Arh, svetski šampion iz 2008, koji ima sedam pobeda u karijeri, a za kojeg će navijati lojalni Red Bull Air Race fanovi iz regiona i iz njegove rodne Austrije. "Mislim da će ovo biti jedna od najuzbudljivijih trka ikada.

“U Red Bull Air Race-u, piloti idu do granica izdržljivosti kako svog tela, tako i aviona, a sve sa ciljem da bi ostvarili najbolje vreme, pritom leteći svojim avionima kroz izazovnu slalom stazu na maloj visini ispunjenu vazdušnim kapijama kao preprekama. Piloti postižu brzinu i do 370 km/h i izdržavaju silu i do 10G prilikom oštrih okreta na stazi.

Publika u Srbiji moći će da prati dešavanja u Rovinju putem direktnog prenosa na televiziji B92 u nedelju od 16 časova.
Kalendar trka: 28. februar/1. mart Abu Dabi (UAE), 12./13. april Rovinj (Hrvatska), 17./18. maj Putradžaja (Malezija), 26./27. jul Gdinja (Poljska), 16./17. avgust Askot (UK), 6./7. septembar Fort Vort (SAD), 11./12. oktobar Las Vegas (SAD), 1./2. novembar KinaDatum: 11.04.2014. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...