Borba za titulu se nastavlja na prvoj trci u Hrvatskoj


Britanac Pol Bonom nastavlja borbu protiva Austrijanca Hansa Arha i grupe najboljih svetskih pilota, na drugom po redu takmičenju u okviru Red Bull Air Race Svetskog šampionata u sezoni 2014. u Rovinju u Hrvatskoj, 12. i 13. aprila. Publika u Srbiji imaće priliku da prati najbržu Svetsku seriju u direktnom prenosu na TV B92 u nedelju od 16 časova.

Rovinj (Hrvatska) - Red Bull Air Race stiže u Evropu na drugo po redu takmičenje Svetskog šampionata 2014, a na prvo takmičenje koje će biti održano u Rovinju u Hrvatskoj. Britanac Pol Bonom je nakon prve trke održane u Abu Dabiju u vođstvu u generalnom plasmanu ispred Austrijanca Hansa Arha i Kanađanina Pita MekLauda. Takmičenje u Rovinju 12. i 13. aprila će najbržu motosport seriju na svetu dovesti blizu Celtvega, Austrija gde se održala prva ikada Red Bull Air Race trka 2003. godine, i pružiće avijatičarskim entuzijastima na Balkanu, dugo očekivanu šansu da prisustvuju vazdušnoj trci na kojoj se ostvaruju velike brzine na maloj visini. U jednoj od najneizvesnijih trka u istoriji ovog sporta, u Abu Dabiju, Bonom je cilj prešao za 56,439 sekundi i tako pobedio Arha (56,776) za svega par stotinki.

Bonom, Arh, MekLaud i Australijanac Met Hol, bili su najbolja četiri pilota u Abu Dabiju. Iza njih su se našli Britanac Najdžel Lamb (5), Nemac Matijas Dolderer (6), Martin Šonka iz Češke (7) i Francuz Nikolas Ivanof (8). Sa novim pravilima, po kojima svih 12 pilota moraju da lete uz pomoć standardizovanih motora, takmičenje je postalo konkurentnije nego ikada, tako da se čak i četvorica pilota koji su imali poteškoća u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Japanac Jošihide Muroja (9), Mađar Peter Bešenji (10), Amerikanac Kirbi Čemblis (11) i njegov sunarodnik Majkl Gulijan (12) nadaju da će uspeti da se popnu na podijum u Rovinju.

"Nisam očekivao da će svima vreme letenja biti gotovo izjednačeno,“ rekao je Bonom, koji je odahnuo nakon što je uspeo da obezbedi svoju 14. pobedu u Abu Dabiju. "Očekivao sam da će vremenska razlika biti mala usled promene pravila, ali ovo je bila baš mala razlika. Sada je u pitanju prava trka i ne smete da dopustite ni jednu grešku.

“Trka u Rovinju će biti nešto kao povratak kući za Arha koji je poreklom iz obližnje Austrije i Dolderera, koji dolazi iz južne Nemačke. Obojica su imali veliki broj fanova na poslednjoj trci u Budimpešti 2009. godine i obojica se nadaju velikoj podršci koja će doputovati u ovaj spektakularan grad.

"Ovo je najlepša lokacija ove godine,“ kaže Arh, svetski šampion iz 2008, koji ima sedam pobeda u karijeri, a za kojeg će navijati lojalni Red Bull Air Race fanovi iz regiona i iz njegove rodne Austrije. "Mislim da će ovo biti jedna od najuzbudljivijih trka ikada.

“U Red Bull Air Race-u, piloti idu do granica izdržljivosti kako svog tela, tako i aviona, a sve sa ciljem da bi ostvarili najbolje vreme, pritom leteći svojim avionima kroz izazovnu slalom stazu na maloj visini ispunjenu vazdušnim kapijama kao preprekama. Piloti postižu brzinu i do 370 km/h i izdržavaju silu i do 10G prilikom oštrih okreta na stazi.

Publika u Srbiji moći će da prati dešavanja u Rovinju putem direktnog prenosa na televiziji B92 u nedelju od 16 časova.
Kalendar trka: 28. februar/1. mart Abu Dabi (UAE), 12./13. april Rovinj (Hrvatska), 17./18. maj Putradžaja (Malezija), 26./27. jul Gdinja (Poljska), 16./17. avgust Askot (UK), 6./7. septembar Fort Vort (SAD), 11./12. oktobar Las Vegas (SAD), 1./2. novembar Kina



Datum: 11.04.2014. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...