x

Damir Mikec olimpijski vicešampion

Damir Mikec olimpijski vicešampion Foto: SSS

Streljački turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju je sjajno počeo za srpske reprezentativce.


Damir Mikec je postao olimpijski vicešampion, pošto je osvojio srebrnu medalju vazdušnim pištoljem!


Mikec je u karijeri osvojio više od 30 medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima, ali samo mu je olimpijsko odličje nedostajalo. Do danas, najveći uspeh bilo mu je sedmo mesto malokalibarskim pištoljem, na olimpijskom debiju u Pekingu 2008.


Mikecovo srebro je prvo odličje za srpski sport na OI u Tokiju, ujedno ukupno 13 olimpijska medalja u istoriji srpskog streljaštva, prva posle Londona 2012.


Na Olimpijskim igrama u Tokiju strelci iz 100 zemalja


Pred polazak u Tokio, Mikec je,analizirajući dosadašnja učešća na OI, rekao „Izgleda da mi istočna hemisfera leži više od zapadne, nadam se da ću u Tokiju nadašiti rezultat iz Pekinga“. I u tome je uspeo i stigao do pobedničkog podijuma.


Mikec je do vicešampionske titule, svoje prve medalje na Olimpijskim igrama došao posle izuzetno uzbudljivog finala. Većim delom borbe za medalje bio je na četvrtom mestu, ali u završnici je bio sigurniji i smireniji od rivala i sa četvrte se popeo se na drugu poziciju. 


Pred 20. hitac, kada ispada četvrtoplasirani, treće i četvrto mesto su delili Mikec i Kinez Vei Pang. Mikec je 20.dijabolom „ubio“ 9,8 krugova, a Pang 9,6, što je značilo da srpski strelac osvaja medalju. Ali, još se nije znalo medalju koje boje. Ukrajinac Pavlo Korostilov, koji je pred spomenuti hitac bio na drugom mestu, je u 20. seriji pogodio 8,4 krugova, pa je  sa drugog pao na četvrto mesto. Naš strelac je skočio na srebrnu poziciju, koju je zadržao do kraja takmičenja.


Nedostižan je ostao jedino Iranac Dževad Forugi, koji je ubedljivo osvojio zlato 244,8 krugova. Forugi, koji se nedavno pojavio na međunarodnoj sceni ali odmah izleteo u vrh, je i pre nešto manje od mesec dana pobedio Mikeca. Na Svetskom kupu u Osijeku, Iranac je osvojio zlato, a Mikec srebro.


Inače, Mikec je do finala došao sa osmog mesta u kvalifikacijama. Pogodio je 578 krugova, koliko i sedmoplasirani Kinez Vei Pang i devetoplasirani Pakistanac Gulfam Džozef. Odlučilavao je broj unutrašnjih centara, Pang ih je pogodio 22, Mikec 21, a Džozef 13 i Pakistanac nije stigao do finala. Među onima koji se nisu našli među osam najboljih je i četvrostruki olimpijski i aktuelni svetski prvak Korejac Đongoh Đin (15.mesto), evropski prvak Slovak Juraj Tužinski (27.mesto)...


Raspored srpskih strelaca u Tokiju


Pre Mikeca, danas su u kvalifikacijama vazdušnom puškom startovale Andrea Arsović i Sanja Vukašinović. Arsovićeva je zauzela 29. mesto sa rezultatom  623,3, dok je debitantkinja Sanja Vukašinović kalifikacije završila na 44.poziciji sa 617,8 krugova. Ni jedna ni druga nisu bile zadovoljne svojim ostvarenim, ali nadaju se boljim rezultatima u miks takmičenjima i u gašanju MK puškom iz trostava.


 

Olimpijske igre Tokio 2020, prvi dan streljačkog turnira


Vazdušni pištolj, muškarci:1.Dževad Forugi (Iran) 244,8 (olimpijski rekord), 2.Damir Mikec (Srbija) 237,9, 3. Vei Pang (Kina) 217,6, 4.Pavlo Korostilov (Ukrjajina)5. Kristijan Rajc (Nemačka) 176,6... Kvalifikacije: 1.Šaudari Saurab (Indija) 586, 2. Boven Žang (Kina) 586, 3.  Rajc  584...8. Mikec 578...


Vazdušna puška, žene: 1. Kijan Jang (Kina) 251,8 (olimpijski rekord), 2.Anastasija Galašina (Ruski olimpijski komitet) 251,1, 3. Nina Kristen (Švajcarska) 230,6,4. Džanet Heg Dueštad (Norveška) 209,3, 5. Ošen Miler (Francuska) 187,7... Kvalifikacije: 1. Dueštad 632,9 (olimpijski rekord), 2. Hemon Park (Južna Koreja) 631,7, 3. Meri Kerolin Taker (SAD) 631,4... 29. Andrea Arsović 623,3... 44. Sanja Vukašinović 617,8...


Napomena: Posle Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru promenjena su pravila, pa je svaki rezultat najuspešnije takmičarke u kvalifikacijama u Tokiju automatski olimpijski rekord kvalifikacija, a rezultat svakog olimpijskog pobednika i u muškoj i u ženskoj konkurenciji olimpijski rekord.


Damir Mikec: Sve zavisi samo od mene



Damir Mikec: Verovao sam u uspeh


Na svojim četvrtim Igrama u karijeri Mikec je uspeo da se domogne medalje koja mu je dugo bila cilj i koja mu je jedina nedostajala u karijeri.


Posle dodele medalja Mikec je, za sajt Olimpijskog komiteta Srbije, rekao:


– Još nisam svestan uspeha. Oduvek mi je bila želja da kompletiram medalje sa svih takmičenja, samo je nedostajala olimpijska. Više ne nedostaje. Iz 4. puta sam uspeo da je osvojim. Verovao sam u sebe. Dobro sam počeo meč, posle sam se malo mučio. Sreća me je pogledala. Ušao sam u finale u kojem sam ispravio sve greške. Svi finalisti su bili izvanredni, ali sam se bazirao samo na svoj zadatak. Prvi metak je bio dobar, a nakon toga lošiji, ali sam uspeo da se konsolidujem. Nakon greške sam rekao sebi, “Damire, ovo je ti je poslednja greška. Od sada samo u centar”. Smirio sam puls, i uspeo da izborim srebro. Hvala mojoj porodici, posebno mom treneru Goranu Mikecu, kao i psihologu. Drago mi je da sam probio led na početku Igara i što sam dao vetar u leđa kolegama olimpijcima koje ću svim srcem bodriti. Nemam puno vremena za slavlje, za tri dana opet izlazim na vatrenu liniju, gde ću nastupati u miksu sa Zoranom Arunović.



HALO TOKIO: Finale u stilu šampiona


Šef stručnog štaba Dragan Donević je u javljanju za sajt SSS, posle prvog takmičarskog dana kazao:


-Nije počelo najbolje, naše devojke nisu zabeležile visok plasman u kvalifikacijama vazdušnom puškom, u kojima su postignuti neočekivano visoki rezultati. Međutim, Damir Mikec je bio sjajan. U kvalifikacijama ga je malo poslužila i sreća, u izjednačenoj borbi došao je do osmog mesta zahvaljujući većem broju centara. Međutim, finale je odradio u velikom stilu, šampionski! Svaka čast. Svi smo srećni zbog Damirovog uspeha. Atmosfera u timu je i pre Olimpijskih igara bila fenomenalna, a ovo srebro je još popravilo raspoloženje.


Selektor za pištolj Jelena Arunović je bila presrećna. Kratko je prokomentarisala da je Damir Mikec odradio ogromnu stvar, a onda telefon prepustila Goranu Mikecu, Damirovom bratu i treneru, da oceni takmičenje:


-Danas je Damir ostvario ubedljivo najveći uspeh u karijeri. Za ovo smo se spremali pet godina. Od 2016.i Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru sve je bilo podređeno Tokiju. Kvalifikacije su bile jako teške, tri puta je pauzirao. Na kraju je kao osmi ušao u finale, uz malo sreće, ali mnogo puta do sada sreća mu je nedostajala, a sada mu se vratilo. U finalu je uspeo da drži određeni nivo, bez velikih padova, za razliku od većine drugih finalista i to mu je donelo medalju. Na kraju, konačan plasman je realan. Iranac je odlično odradio posao i nadmašio Damira, baš kao i na Svetskom kupu u Osijeku. Dokazali su da su trenutno obojica u samom vrhu – poručio je Goran Mikec. 


Datum: 24.07.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...