x

Na Olimpijskim igrama u Tokiju strelci iz 100 zemalja

Na Olimpijskim igrama u Tokiju strelci iz 100 zemalja Foto: SSS

Za učešće na streljačkom turniru na Olimpijskim igrama u Tokiju prijavljeno je 356 strelaca iz tačno 100 zemalja, saopštila je Svetska streljačka federacija.


Pre pet godina u Rio de Žaneiru nadmetali su se strelci iz 97 zemalja, iako je broj učesnika bio veći  - 390. Međutim, u međuvremenu, maksimalan broj učesnika streljačkog turnira je ograničen na 360. Četiri kvote su ovaj put ostale neraspoređene.


Strelci iz 84 zemlje su kroz kvalifikacije izborili vize za Tokio, dok je 16 država, koje nisu imale takmičare sa kvotama, dobilo po jednu specijalnu pozivnicu.


Prethodnica misije OKS otputovala u Tokio


Srbiju će na OI predstavljati sedmoro reprezentativaca: Damir Mikec (vazdušni pištolj), Zorana Arunović, Jasmina Milovanović (obe vazdušni i MK sport pištolj), Andrea Arsović, Sanja Vukašinović (obe vazdušna i MK puška trostav), Milenko Sebić i Milutin Stefanović (obojica vazdušna i MK puška trostav).


Za sada su poznate liste prijavljenih u pojedinačnim disciplinama. Učesnici u nadmetanjima miks parova, novoj disciplini olimpijskog programa, će biti objavljeni uskoro.


Naša zemlja će na OI imati tri mešovita para - jedan vazdušnim pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec) i dva vazdušnom puškom (Andrea Arsović/Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović/Milenko Sebić).


S obzirom da ima dosta strelaca koji se takmiče u dve discipline, broj nastupa je veći od broja pojedinaca koji stižu na Igre. Po prvi put u pojedinačnim disciplinama u ženskoj konkurenciji će biti više učesnica nego u takmičenjima za muškarce. U disciplinama za dame biće zabeleženo 239, a u muškim 208 nastupa. Jedna zemlja može da ima najviše dva predstavnika po disciplini.


Najveće okupljanje olimpijaca pre odlaska u Tokio


Najmasovnija disciplina biće nadmetanje dama vazdušnim pištoljem, za koje su prijavljene 53 takmičarke iz 37 zemalja. Slede vazdušna puška za žene (49 takmičarki – 37 zemalja), vazdušna puška za muškarce (47– 33), MK sport pištolj za žene (44 - 30), MK puška trostav za muškarce (39 – 27), MK puška trostav za žene (38 – 29), vazdušni pištolj za muškarce (36 – 29), glineni golubovi skit, muškarci (30 – 22), glineni golubovi trap, muškarci (29 – 23), glineni golubovi skit, žene (29 – 23), MK pištolj brza paljba, muškarci (27 – 19), glineni golubovi trap, žene (26 – 19).


Po broju olimpijskih kvota Srbija je u samom vrhu. Kad je o evropskim zemljama reč, samo pet država ima više kvalifikovanih sportista od Srbije. Međutim, kada se u obzir uzmu samo discipline vazdušnim i MK oružjem, u kojima se takmiče reprezentativci Streljačkog saveza Srbije, brojniju delegaciju ima samo Rusija, koja je izborila 15 kvota vazdušnim i malokalibarskim oružjem.


Od vanevropskih zemalja, od Srbije su više kvota u disciplinama vazdunim i MK oružjem zborili strelci Kine (20), slede Indija (13), Južna Koreja (13), SAD (13) i Australija (9). Brojniju ekipu od Srbije ima i Japan, ali Japanci su izborili samo četiri kvote, dok u svim disciplinama imaju po jedno zagarantovano mesto, kao domaćini.


Usvojen sastav olimpijskog tima: Sedam aduta za Tokio


Kada se računaju sve discipline (vazdušno, MK oružje, glineni golubovi), kao i obično, prednjači Kina sa 25 kvota, a više  od deset olimpijskih viza su tokom kvalifikacija izborili Rusija (21), SAD (21), Indija (15), Južna Koreja (15), Australija (15), Italija (14), Egipat (11).


Streljački turnir na OI u Tokiju počinje 24. jula. Prvog dana Srbiju će predstavljati Andrea Arsović, Sanja Vukašinović (obe vazdušna puška) i Damir Mikec (vazdušni pištolj). Drugog dana takmičiće se Zorana Arunović, Jasmina Milovanović (obe vazdušni pištolj),Milutin Stefanović, Milenko Sebić (vazdušna puška). U ponedeljak, 26. jula niko od srpskih strelaca ne izlazi za vatrenu liniju, a 27.jul je rezervisan za takmičenja mešovitih parova pištoljem (Arunović/Mikec) i puškom (Arsović/Stefanović i Vukašinović/Sebić).


OKS predstavio olimpijsku kolekciju za Tokio


Sreda, 28. jul, je za srpske strelce slobodan dan, što se tiče takmičenja, a dan kasnije Zorana Arunović i Jasmina Milovanović će učestvovati u prvoj polovini kvalifikacija MK sport pištoljem (precizna paljba). Druga polovina (brza paljba) i finale su dan kasnije. U subotu 31.jula, Arsovićeva i Vukašinovićeva će se takmičiti u gađanju MK puškom iz trostava. Poslednjeg dana streljačkog turnira, 2.avgusta, Sebić i Stefanović će nadmetati u trostavu.


Datum: 13.07.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...