x

Tri Gren slem titule u džepu Novaka Đokovića ove godine, a ambicije idalje rastu

Tri Gren slem titule u džepu Novaka Đokovića ove godine, a ambicije idalje rastu Foto: The All England Club

Svetski br. 1, Novak Đoković, pobedom u velikom finalu Vimbldona nad Mateom Beretinijem sa 3:1 u setovima (6-7, 6-4, 6-4, 6-4), osvojio je svoju 6. titulu na ovom turniru, odnosno 20. Gren slem titulu u svojoj karijeri, čime se izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom i još jedanput upisao u istoriju svetskog tenisa.


Ovogodišnji Gren slem teniski turnir Vimbldon održan je u periodu od 28. juna do 11. jula 2021. godine, u Londonu (Engleska - Velika Britanija) u organizaciji All England Lawn Tennis Club-a i ITF-a.


Misija ispunjena: Sa titulom Rolan Garosa, Novak Đoković kreće u pohod na Vimbldon


Istorija na Vimbldonu nalazi se iza svakog zida i pukotine, iza svake puzavice koja obavija tzv "Club House". Od toga se ne može pobeći, ne možete je videti, ali je možete osetiti gde god da se okrenete na otvorenim travnatim teniskim terenima “Ol Ingland kluba” (eng. The All England Club) u predgrađu Londona (Engleska - Velika Britanija).


Za Italijana je ovo bilo prvo finale Vimbldona ali i prvo finale Vimbldona uopšte za nekog Italijana. Sa druge strane mreže, nalazio se "čovek" čiji najveći rivali ili uopšte nisu bili ovde (Rafa Nadal) ili su ispali mnogo pre finala (Rodžer Federer). Ali čovek koji je na svojim leđima nosio ogroman teret, jer bi pobedom u ovom finalu stao rame uz rame sa svojim najvećim rivalima, kad je u pitanju broj osvojenih Gren slem titula.


Novak Đoković, "čovek" koji zna da se istorija belog sporta ispisuje upravo njegovim reketom; čovek koji je najpre gledao svoje najveće rivale kako postavljaju rekord za rekordom, a zatim ih dostigao, a u nekim segmentima i prestigao. "Čovek" koji je izjavio da namerava da bude najbolji teniser svih vremena, sada je, sa šestim osvojenim trofejem na Vimbldonu i osiguranom 20. grend slem titulom, korak bliže tome da to i dokaže.



Sa istorijom u svom džepu posle njegove 6. grend slem titule na Vimbldonu, i 20. grend slem titule ukupno u karijeri, Novak Đoković oseća da još nije rekao svoju završnu reč.


"U poslednjih nekoliko godina moje godine su  za mene samo broj. Ne osećam se kao da sam star ili slično. Očigledno su stvari malo drugačije, a vi se morate prilagoditi i adaptirati svojim da kažem, fazama kroz koje prolaziš u svojoj karijeri. Ali osećam se kao da sam verovatno najkompletniji kao igrač dosad, u odnosu na celu svoju karijeru" - izjavio je Novak Đoković, i dodao: "Ali tek u poslednje dve i po, tri godine počeo sam da shvatam da zapravo mogu da dostignem broj nedelja kao broj 1, što mi je zapravo bio glavni cilj u poslednje dve godine, a takođe i Grand Slamove. Zaista je neverovatno da se sve to dogodi u istoj godini. To je nešto što nisam očekivao. “



Sada na tri četvrtine puta da postane prvi čovek koji je postigao Zlatni Grand Slam u jednoj kalendarskoj godini od Rod Lavera 1969. Ali i na dobrom putu da se i na Olimpijskim igrama po prvi put okiti zlatnom medaljom. Budući da je na prethodnim nastupuma na OI osvojio "samo" bronzanu medalju. Ali vest da nijedan gledalac neće biti na tribinama na OI u Tokiju donela je neizvesnost po pitanju Novakovog nastupa.


„To nisu sjajne vesti. To što čujem me je zaista razočaralo. Takođe čujem da će u olimpijskom selu biti puno ograničenja. Moguće je da ne biste mogli da vidite druge sportiste kako nastupaju uživo. Ne mogu ni da imam svoj "stringer", koji je veoma važan deo mog tima. Moraću da razmislim o tome. Moj plan je uvek bio da idem. Ali trenutno je 50-50.“ izjavio je Novak Đoković.


Pa da li već sada smatra sebe najboljim ("najvećim") muškim teniserom?

"Smatram se najboljim i verujem da sam najbolji, inače ne bih sa sigurnošću govorio o osvajanju slemova i stvaranju istorije“, rekao je, Novak Đoković, pre nego što je ljubazno dodao: „Bez obzira da li sam najbolji svih vremena ili ne, Ostavljam tu raspravu drugim ljudima “.


Možda rasprava ne potraje toliko dugo, naročito ukoliko Novak Đoković nastavi da ispunjava svoje ambicije i zacrtane ciljeve. 





Datum: 12.07.2021. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...