x

Misija ispunjena: Sa titulom Rolan Garosa, Novak Đoković kreće u pohod na Vimbldon

Misija ispunjena: Sa titulom Rolan Garosa, Novak Đoković kreće u pohod na Vimbldon Foto: Cédric Lecocq / FFT

Svetski br. 1, Novak Đoković, morao je da "kopa duboko" u finalu Rolan Garosa, kako bi pobedio Cicipasa, nakon preokreta, i osvojio 19. Gren slem titulu u svojoj karijeri, čime se još jedanput upisao u istoriju svetskog tenisa.


Prvi igrač sveta, samo 48 sati ranije, uporedio je svoju pobedu protiv trinaestostrukog šampiona Rafaela Nadala na terenu Philippe-Chatrier sa usponom na Mount Everest.


Novak Đoković u finalu Rolan Garosa 2021


Šveđanin Robin Soderling 2009. godine i sam Đoković pre šest godina bili su jedina dvojica koji su uspeli da pobede Rafaela Nadala na Rolan-Garosu, ali nisu uspeli da stignu do krajnjeg odredišta, i osvoje titulu nakon te pobede.


Nakon pobede nad Cicipasom 6-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-4, Novak Đoković postao je jedini teniser koji je uspeo da završi tu ekspediciju (pobedi Nadala i osvoji titulu na Rolan Garosu). Ovom pobedom, Đoković je postao prvi teniser u tzv "Open eri" koji je dva puta osvojio četiri glavna (Gren Slem) trofeja/ titule.



„Naravno, oduševljen sam i veoma sam ponosan na ovo dostignuće. Mislim da je deo istorije sporta koji volim svim srcem uvek nešto što me veoma nadahnjuje i ispunjava“, rekao je Đoković, i dodao: "Ne bih mogao biti srećniji i zadovoljniji ovakvim scenarijem u poslednjih 48 sati. Verovatno se može svrstati u prva tri dostignuća i iskustva koja sam imao u profesionalnoj teniskoj karijeri."


Novak Đoković se po drugi put u karijeri okrenuo Vimbldonu sa otvaranjem sezone uz dve glavne titule (Australijan open i Rolan Garos) u svojoj torbi, na pola puta do tzv. Zlatnog Gren Slem-a u kalendarskoj godini. Kao što je to bio slučaj pre pet godina, uz više nego dobre rezultate u prvoj polovini sezone, nada za Zlatni Gren Slem veoma je živa.


"Sve je moguće. Mislim, definitivno u mom slučaju mogu da kažem da je ovo što sam prošao u svojoj karijeri, u svom životu, do sada bilo sjajno“, rekao je Đoković, i dodao: „Postigao sam neke stvari za koje su mnogi ljudi mislili da to neće biti moguće."


"Sve je moguće, i stavio sam se u dobru poziciju na putu ka Zlatnom slemu. Ali u ovoj poziciji sam bio i 2016. godine. Završilo je u porazom u trećem kolu na Vimbldonu. Ove godine imamo samo dve nedelje između prvog kola Vimbldona i završnice ovde, što nije idealno.“


Šesti trofej Vimbldona i prvo olimpijsko zlato sledeći su vrhovi (ciljevi) na listi za osvajanje, na putovanju za koje je Novak više nego dobro pripremljen - fizički i mentalno.


Vimbldon 2021


Letnje Olimpijske igre 2020


Datum: 14.06.2021. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...