x

Košarkašice Srbije u finalu EP

Košarkašice Srbije u finalu EP Foto: FIBA

Srbija je u finalu Evropskog prvenstva u Valensiji!!! Naše košarkašice su u dramatičnom polufinalu pobedile Belgiju 74:73 i u nedelju 27. juna od 21.00 sat boriće se za zlatnu medalju protiv Francuske, koja je savladala Belorusiju 73:61!


Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2021 održava se u periodu od 17. do 27.  juna  2021. godine, u Francuskoj i Šoaniji, u organizaciji Košarkaškog saveza Francuske, Košarkaškog savez Španije i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2021


Naš tim je sjajno otvorio utakmicu, posle četiri minuta sigurnom igrom stigao do 13:2 zahvaljujući devet poena Crvendakić. Belgijanke su pokušavale da smanje šutevima sa distance, ali je Srbija nastavila u sjajnom ritmu i posle trojke uz dodatno slobodno bacanje Crvendakić bilo je 19:8 u 8. minutu. Međutim, Belgija je pogodila tri trojke zaredom i na kraju prve deonice smanjile na 17:23.


Pogodile su Belgijanke još jednu trojku na startu druge deonice i prišle na 20:23, ali su naše devojke pojačale odbranu i u 14. minutu povele 29:24. Međutim, Aleman je nešto kasnije pogodila još jednu trojku za prvo izjednačenje – 29:29, a onda i prvo vođstvo Belgije – 31:29, 17. minut. Pogodila je Čađo trojku, ali je Aleman uzvratila istom merom i donela svom timu 36:32, koliko je bilo na poluvremenu.


Držale su Belgijanke malu prednost i u uvodnim minutima treće četvrtine, da bi posle četiri minuta Andreson izjednačila – 41:41. Ipak, nastavile su Belgijanke sjajno da šutiraju za tri poena, ponovo došle do „plus četiri“ u 26. minutu – 49:45. Uzvratila je Crvendakić, pa Jovanović trojkom za 50:51 u 29. minutu, a na poslednji odmor otišlo se pri rezultatu 55:54 za Belgiju.


Pogodila je Škorić, pa Vasić na startu poslednje deonice za prednost 58:55. Uzvratile su rivalke, pa je usledila rezultatska klackalica, sve do trojke Jovanović za 63:61 u 35. minutu. Ponovo je Belgija imala odgovor i izjednačila, da bi Krajišnik donela 65:63 u 37. minutu. Posle nekoliko promašaja na obe strane, Andreson je pogodila za 67:63 na dva i po minuta pre kraja. Smanjile su brzo Belgijanke, ali je Vasić pogodila na 1:10 pre kraja za 69:65, a onda i iznudila faul u napadu na manje od minut pre kraja. 


Promašila je Jovanović trojku, Deler pogodila dva penala za 67:69. Faulirana je Jovanović 20 sekundi pre kraja, pogodila oba slobodna bacanja za 71:67. Pogodile su Belgijanke za 69:71, faulirana je ponovo Nevena deset sekundi pre kraja, pogodila je prvo i promašila drugo slobodno bacanje – 72:69. Faulirala je Bruks Liskinsovu po mišljenju sudija 7,9 sekundi pre poslednje sirene. Pogodila je Mestag jedan penal, pa je faulirana Bruks 6,9 skundi pre kraja. Jelena je bila sigurna za 74:70, ali je Mesdag pogodila trojku za 73:74 na 1,6 sekundi pre kraja. Naš tim je imao loptu, Bruks je bacila loptu, Mesdag je pogodila ali je isteklo vreme i počelo je slavlje Srbije posle plasmana u veliko finale Evropskog prvenstva u Valensiji!


SRBIJA – BELGIJA 74:73 (23:17, 9:19, 22:19, 20:18)



Izjave nakon utakmice:


Marina Maljković, selektorka Srbije


Ogromne praznine posle dve izuzetno stresne utakmice, pune raznih emocija, gde je bilo potrebno da prevaziđemo sebe. Krivo mi je jer ljudi u Srbiji ne znaju kakva je košarka u Belgiji, da smo mi sada dobili tim koji je malo bolji od nas. Uprkos nekoj igri, koja u većini utakmica nije bila onakva kakva bi trebalo da bude, kako smo se dogovorili, ali, na kraju su odradile ono što je trebalo, što smo se dogovorili i dobili smo utakmicu.


Nepotrebno dramatičnu završnicu je objasnila rečima:


Tako je očigledno trebalo. To je rezultat dva izuzetno teška meča, stresna, sa ogromnom potrošnjom, emotivnom, fizičkom… Onda to i ne čudi. Od kako su krenule pripreme, dok sam šetala Beogradom ili Zlatiborom, zamišljala sam da igramo finale. To je ogroman san, koji se ostvario. Koleginica sa klupe Francuske ima veliku bazu, i oni su svake godine sve jači. Sada su naturalizovali dve Amerikanke, dve izvanredne igračice koje kombinuju, dobili su drugu dimenziju koju nisu imali. Strašan tim. Ubedljivo najbolji tim na ovom prvenstvu, čije je polufinale bilo lakše. Bili su favoriti i 2015. Mi kao i uvek idemo teniskom koncentracijom, da pokušamo da naša borba bude na maksimumu svih maksimuma i da vidimo šta će to da nam donese. Borba  za dres, borba za Srbiju. Želeli smo da učinimo narod srećnim. To nije fraza, to nas pokreće, posebno jer smo sada zatvoreni od 14. juna, kao u zatvoru i mnogo je teško. U Francuskoj nije bilo tako. Bio je strašan pritisak, mentalni i fizički. Sve je ovo bilo dosta teško i želja da učinimo ljude srećnim nam je dala još veću snagu. Potrudićemo se da se ne obrukamo kada je ta naša borbenost u pitanju. (Izvor: KSS)



Datum: 27.06.2021. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...